Bautura

Lichid absorbit pe gura, destinat sa compenseze pierderile de apa ale organismului. Fata de cei 2,5 litri pe care organismul ii pierde in fiecare zi in medie, bautura trebuie sa aduca minimum 1 litru (restul fiind furnizat de catre alimente sau fiind produs in timpul reactiilor chimice de transformare a alimentelor In organism). Dintre bauturi, doar apa este realmente indispensabila.

Diferite tipuri de bauturi

– Apa potabila (de la robinet sau vanduta la sticla), spre deosebire de apa pura (apa distilata), contine in solutie bioxid de carbon si elemente minerale (saruri de calciu,
magneziu, fosfati, carbonati etc.). Apele minerale au un continut in minerale variabil dupa sursa.
– Sucurile de fructe si de legume sunt bogate in special in vitamina C si in saruri minerale. Sucurile de fructe aduc calorii (de la 100 la 200 kilocalorii pe litru) prin intermediul zaharurilor simple (glucoza, fructoza, zaharoza) pe care le contin, iar preparatele industriale contin o cantitate suplimentara de zahar, in principiu mentionata pe eticheta. Nectarurile sunt preparate, de asemenea, adaugand apa si zahar sucului de anumite fructe, prea acide sau prea bogate in pulpa (caise, piersici, banane).
– Infuziile aromatice (ceai, cafea, tizane) au o valoare nutritiva nula cu conditia sa nu li se adauge zahar. Cafeina pe care o contin ceaiul si cafeaua le confera proprietati stimulante, diuretice si cardiotonice. Abuzul de aceste bauturi risca, la persoanele predispuse, sa antreneze nervozitate, palpitatii si insomnie. Cafeaua este, de altfel, o excelenta sursa de vitamina PP, iar ceaiul furnizeaza, de asemenea, vitaminele grupului B si fluor. Tizanele contin principii active care variaza dupa plantele din care au fost facute.
– Bauturile aromatizate nealcoolizate sunt, in general, sarace in vitamine (cu conditia ca pe eticheta sa nu fie mentionat contrariul) si mai bogate in zahar decat sulurile proaspete de fructe (exista intre 55 si 100 grame de zahar intr-un litru de limonada, 98 grame intr-un litru de Coca-Cola, 103 grame intr-un litru de Pepsi-Cola, mai mult de 100 grame intr-un litru de Tonic). Aceste bauturi sunt adesea facute gazoase prin adaugarea de gaz carbonic (gazeificare) si colorate cu ajutorul unui aditiv autorizat. Bauturile pe baza de cola (Coca-Cola, Pepsi-Cola) contin cafeina (o cutie de Coca-Cola contine aproximativ aceeasi cantitate de cafeina ca o ceasca de ceai).
– Bauturile alcoolizare (cidru, bere, vin etc.) trebuie sa fie consumate cu moderatie si interzise copiilor.

Cantitatea de alcool continuta intr-un litru de bautura alcoolizata

Bautura Gradul de alcool Grame de alcool pur
intr-un litru de bautura
Vin alb sau rosu, de 1O%Vol. 10 80
Vin de 12%Vol. 12 96
Bere de masa 3 sau 4 24 sau 32
Bere export 5 pana la 8 40 pana la 64
Bere de lux 5 pana la 8 40 pana la 64
Cidru 2 pana la 6 16 pana la 48
Vin dulce aperitiv 16 aproximativ 128 aproximativ
Rom 33 aproximativ 264 aproximativ
Lichior (tip Benedictina) 43 aproximativ 340 aproximativ
Pastis 45 45 360
Coniac 45 pana la 60 360 pana la 480
Gin, vodca, whisky 45 pana la 60 360 pana la 480

Dupa Alimentation and Nutrition humaine. (de Henri Dupin, Jean-Louis Cuq, Marie-Irenc Malewak, Cathcrinc Luynaud-Rouaud, Anne-Marie Berthier; editor ESF).

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.