Diabetul de tip 2, prevenit cu ajutorul unui compus din cacao?

Ce ați crede dacă ați afla că diabetul ar putea fi prevenit cu ajutorul ciocolatei? Experții de la Brigham Young University, Statele Unite, au descoperit că anumiți compuși din cacao ar putea ajuta organismul să elibereze o cantitate mai mare de insulină și să reacționeze mai bine la un nivel crescut de glucoză. În cazul persoanelor care suferă de diabet, fie nu se produce o cantitate suficientă de insulină, fie zahărul din sânge nu este procesat corespunzător. La baza acestui întreg proces stă eșecul celulelor beta, care ar trebui să producă insulină.

Epicatechina: benefică

Pentru a afla mai multe, colaboratorii de la Virginia Tech (Statele Unite) au hrănit animalele de laborator care urmau o dietă bogată în grăsimi, cu cacao. Astfel, au aflat că un compus din cacao ar reduce riscul de obezitate, crescând capacitatea organismului de a „administra” niveluri crescute ale glucozei. Apoi, analizând procesele de la nivel celular, echipa de cercetători a descoperit că monomerii de epicatechină întăresc mitocondriile din celulele beta care produc adenozin trifosfat (o sursă de energie), aspect ce conduce la eliberarea unei cantități mai mari de insulină.

Deși în ultimul deceniu au avut loc mai multe astfel de cercetări asupra unor compuși similiari, nu s-a putut identifica cu exactitate un compus anume care să se fi dovedit a fi eficient. „Aceste rezultate ne vor ajuta să ne apropiem de utilizarea mai eficientă a acestor compuși în alimente sau suplimente, pentru a menține controlul normal al glicemiei și, eventual, pentru a întârzia sau preveni diabetul de tip 2”, a declarat co-autorul studiului Andrew Neilson, de la Virginia Tech. Asta nu înseamnă însă că trebuie să vă „năpustiți” asupra rafturilor cu ciocolată din magazine. Cercetătorii susțin că vor căuta modalități pentru a extrage compusul din cacao, pentru a-l utiliza ca potențial tratament.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.