Boala lui bouillaud

Boala inflamatorie provocata de actiunea toxinelor unui streptococ, care provoaca o inflamatie a articulatiilor mari si a inimii.
Reumatismul articular acut (R.A.A.) se observa la copiii intre 4 si 15 ani. El survine intotdeauna dupa o angina cu streptococ de grup A, netratata cu antibiotice, si este inca frecvent in unele tari in curs de dezvoltare. Virulenta germenelui nu este responsabila de leziunile ce survin in cursul bolii, in care nu a fost gasit vreodata; se incrimineaza un proces autoimun
Simptome si semne – Reumatismul articular acut survine la 2 pana la 3 saptamani dupa aparitia unei angine de cele mai multe ori nediagnosticata si, in consecinta, netratata. El se traduce printr-o poliartrita (reumatism care atinge mai multe articulatii) si printr-o febra ridicata. Articulatiile atinse sunt cele mari (genunchi, coate); ele sunt calde, dureroase si marite in volum. Aceste artrite sunt caracterizate prin aspectul lor trecator si schimbator; ele regreseaza fara a lasa sechele. Semnele cutanate ca maculopapulele (pete usor inaltate) sau nodozitatile lui Meynet (noduli subcutanati care apar in zona articulatiilor atinse) sunt posibile, dar rare. O atingere cardiaca, denumita cardita reumatismala, survine in 75% din cazuri in cursul primei saptamani. Aceasta ia forma unei inflamatii a pericardului, miocardului si endocardului (valve). Aceasta inflamatie poate antrena formarea de tesut cicatriceal, responsabila dupa multa vreme de o stenoza sau de o insuficienta valvulara, mitrala sau mai rar, aortica.
Complicatii – Acestea pot surveni la mult timp dupa instalarea bolii. Bolnavul poate prezenta atunci o debilitate hemodinamica cu insuficienta cardiaca. Uneori se asista la migrarea germenilor, cu ocazia unei infectii, pe valvulele inimii (deoarece acestea au fost lezate), ceea ce antreneaza o endocardita, si uneori reluarea puseului reumatismal.
Formele actuale ale bolii se manifesta mai ales prin artrite localizate la o singura articulatie sau prin inflamatii izolate ale inimii.
Tratament si prevenire – Tratamentul necesita repaus la pat, o antibioterapie prelungita si o corticoterapie. Prevenirea recidivelor se realizeaza prin administrarea de antibiotice la intervale regulate (o injectie pe luna) timp de cel putin 5 ani.
Prevenirea reumatismului articular acut consta in administrarea de antibiotice oricarui subiect tanar care are o angina eritematoasa.
Sinonim: reumatism articular acut.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.