Picior

Extremitatea membrului inferior, articulata cu gamba prin glezna (articulatia tibioperoneoastragaliana) si terminata cu degetele piciorului.
Piciorul are un rol atat static (el sustine greutatea corpului si permite echilibrul multumita pozitiei sale in unghi drept in raport cu axa gambei) si dinamic (el permite propulsarea corpului inainte). Scheletul sau este constituit, incepand din spate spre fata, din tars (astragal, calcaneu, scafoid, cuboid si cele trei cuneiforme), metatars si falange, care formeaza scheletul degetelor de la picioare. Suprafata plantara a piciorului este sediul unei concavitati denumita bolta plantara.

Patologie
-Piciorul este atins de mai multe tipuri de afectiuni, adesea agravate de purtatul de incaltaminte nepotrivita.
– Anomaliile piciorului sunt de cele mai multe ori congenitale: picior plat, picior scobit, picior stramb, picior echin, metatarsus varus (responsabil de hallux valgus) etc
– Principalele boli articulare care afecteaza piciorul sunt hallus rigidus, artroza, artrita si mai ales guta
– Fracturile piciorului afecteaza de cele mai multe ori calcaneul, metatarsienele si falangele.
– Principalele tulburari ale pielii si ale oaselor piciorului sunt bataturile de diferite feluri, cu diferite amplasari, micozele etc.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.