Folinat de calciu

Medicamente/dispozitive medicale

  • FOLCASIN (Teva BV, Olanda). Sol. inj./ perf. 3 mg/ml; 10 mg/ml.
  • FOLINAT DE CALCIU TEVA (Teva Pharmaceuticals S.R.L, România). Sol. inj. 10 mg/ml. Fl. 5 ml; 10 ml.
  • FOLINAT DE CALCIU KABI (FRESENIUS KABI DEUTSCHLAND GMBH ‑ GERMANIA). Sol. inj./ perf. 10 mg/ml.

Indicații

Pentru diminuarea toxicităţii şi combaterea efectelor determinate de tratamentul cu doze mari de antagonişti ai acidului folic precum metotrexat în chimioterapie, la adulţi şi copii. În cadrul chimioterapiei această procedură este, în mod obişnuit, cunoscută sub denumirea de „Terapia de salvare cu folinat de calciu”. În asociere cu 5-fluorouracil în chimioterapie.
Pentru corectarea anemiilor megaloblastice iatrogene ca urmare a inhibitorilor de dihidrofolat-reductază, cum sunt: trimetrexat, pirimetamină, trimetoprim.

Doze și mod de administrare

Intramuscular sau intravenos, injecție sau perfuzie. Se administrează după 12–24 ore de la metotrexat. Doze până la 120 mg urmate de administrare orală sau i.m., 15 mg la 6 ore, pentru următoarele 48 ore (10 doze de acid folinic). Pentru anemie megaloblastică: oral, 15 mg/zi, sau i.m., 9–12 mg/zi, timp de 10–15 zile.

Reacții adverse

Insuficiență medulară, inclusiv cazuri fatale. Mucozită, inclusiv stomatită și cheilită. Eritrodiestezie palmo-plantară. Toxicitate severă la nivelul mucoaselor. Greață și vărsături. Diaree cu grad mare de toxicitate şi deshidratare, care poate deveni severă.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanța activă sau excipienți. Anemie pernicioasă (Biermer) sau alte tipuri de anemii megaloblastice din cauza deficitului de vitamină B12.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.