Schimbări în sfera farmaceutică europeană în anul 2018

Medicamente pentru boli rare

Dintre medicamentele orfane aprobate în 2018, EMA evidenţiază velmanase alfa, vestronidase alfa şi metreleptin, avizate în circumstanţe excepţionale [12].

Velmanase alfa (Lamzede) este indicat pentru terapia de substituție enzimatică în tratamentul manifestărilor non-neurologice la pacienți cu alfa-manozidoză ușoară până la moderată. Velmanase alfa este o formă recombinantă de alfa-manozidază umană, obţinută prin tehnologia ADN-ului recombinant. Preparatul scade nivelul de oligozaharide din sânge și ajută la încetinirea agravării multor efecte ale bolii.

Vestronidase alfa (Mepsevii) are ca indicaţie tratamentul manifestărilor non-neurologice ale mucopolizaharidozelor VII (MPS VII sau sindromul Sly). Afecţiunea constă în tulburări de stocare lizozomală şi acumularea de glicozaminoglicani (GAG) în celulele întregului organism, pe fondul deficitului de betaglucuronidază (GUS).  Vestronidase alfa este o formă recombinantă de GUS uman, cu rolul de a furniza enzime GUS exogene, pentru absorbția în lizozomii celulari și catabolizarea ulterioară a GAG acumulaţi în țesuturile afectate [13].

Metreleptin (Myalepta) oferă noi opţiuni pentru tratarea lipodistrofiei, o boală rară caracterizată prin niveluri scăzute de leptină – hormonul reglator al descompunerii grăsimilor şi zahărului în organism. Metreleptin înlocuiește leptina și corectează o serie de anomalii la pacienții cu lipodistrofie. În două studii principale, 12 luni de tratament cu metreleptin au condus la o reducere a trigliceridelor de la aproximativ 15 mmol/l la aproximativ 5 mmol/l, la pacienții cu boală generalizată, și de la aproximativ 16 mmol/l la aproximativ 6 mmol/l, la pacienții cu boală parțială [14].

Medicamente destinate copiilor

Două dintre medicamentele aprobate anul trecut care se adresează copiilor sunt vigabatrin (Kigabeq) şi glibenclamide (Amglidia), ambele medicamente hibride, dezvoltate pe baza unor medicamente de referinţă.

Vigabatrin (Kigabeq) este destinat sugarilor și copiilor cu vârsta între o lună și 7 ani pentru tratamentul în monoterapie al spasmelor infantile (sindromul West). Totodată, are indicaţie de asociere cu alte antiepileptice la pacienții cu epilepsie parțială rezistentă, când toate celelalte asocieri corespunzătoare s-au dovedit inadecvate sau nu au fost tolerate. Vigabatrin este un inhibitor selectiv al transaminazei GABA care catalizează acidul gama-aminobutiric de la nivel cerebral. Medicamentul crește astfel concentrația GABA, principalul neurotransmițător inhibitor din creier.

Glibenclamide (Amglidia) este primul medicament pentru tratarea diabetului zaharat neonatal la nou-născuți și copii. Dezvoltat dintr-un medicament de referinţă, utilizat deja la pacienţii cu diabet, acesta vine într-o formulă nouă (suspensie în loc de tablete), care înlătură riscul unui dozaj incorect la această categorie de pacienţi. Substanţa activă aparţine clasei sulfonilureelor de generaţia a doua şi acţionează asupra celulelor beta pancreratice prin inhibarea canalelor de potasiu sensibile la ATP (K+ATP).

Al treilea preparat, Slenyto, având ca substanţă activă melatonina, a primit opinie pozitivă pentru tratarea insomniei la copii și adolescenți (între 2-18 ani) cu tulburări de spectru autist (TSA) și/sau sindrom Smith-Magenis, la care măsurile de igienă a somnului sunt insuficiente.

Suplimentele cu vitamine la copii

Recomandări şi măsuri privind creşterea siguranţei

În anul 2018, unele medicamente aflate în uz au fost înlăturate de pe piaţă, în timp ce, pentru altele, s-au emis restricţionări sau avertizări.

Una dintre principalele măsuri a vizat chinolonele și fluorochinolonele. CHMP a aprobat recomandarea PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) de suspendare a autorizației pentru toate produsele care conțin cinoxacină, flumechină, acid nalidixic și acid pipemidic. Totodată, a fost preluată şi recomandarea ca utilizarea celorlalte fluorochinolone să fie restricţionată, din cauza riscului unor efecte secundare grave, debilitante şi de durată asupra unor sisteme, organe sau simţuri.

Şi medicamentul Daclizumab (Zinbryta/Zenapax), utilizat în tratarea sclerozei multiple, a fost retras de pe piață, din cauza riscului de encefalită autoimună în forme severe (în unele cazuri, fatale), dar şi de alte tulburări mediate imun.

Totodată, valproatul a fost interzis în sarcină pentru tratarea migrenei sau a tulburărilor bipolare şi permis la gravide pentru tratarea epilepsiei doar când alt tratament disponibil nu este eficace. Recomandările vin pe fondul riscului ridicat de malformații și de probleme în dezvoltare ale fătului. Noi reguli de restricţionare sau atenţionări pentru perioada sarcinii au primit şi retinoizi orali, dolutegravir, sildenafil şi metamizol [12].

Utilizarea ulipristal acetat pentru tratamentul simptomelor fibromului uterin a primit, de asemenea, recomandări noi pentru minimizarea riscului de afectare hepatică majoră (un efect advers rar, dar extrem de sever).

Mai multe măsuri ale agenţiei au vizat utilizarea şi producerea medicamentelor care conţin valsartan şi alte tipuri de „sartani”, după identificarea prezenţei unor impurităţi de nitrozamine (N-nitrozodimetilamină și N-nitrozodietilamină), substanțe posibil cancerigene.

Concluzii

2018 a adus mai multe terapii noi pentru pacienţii europeni faţă de anii precedenţi, iar această tendinţă va continua probabil şi în 2019. Pe de altă parte, EMA este tot mai preocupată să crească siguranţa medicamentelor vândute în UE. Un exemplu îl constituie directiva valabilă din 9 februarie a.c., privind obligativitatea unui identificator unic și a unui dispozitiv de protecție împotriva modificărilor ilicite pe ambalajul exterior al majorităţii medicamentelor cu prescripţie medicală cât şi al unora dintre OTC-uri.

Referințe bibliografice:

1. EMA – O prezentare generală a Rubraca și de ce este autorizat acest medicament în UE – www.ema.europa.eu;

2. EMA – First two CAR-T cell medicines recommended for approval in the European Union;

3. EMA – Yescarta European Public Assessment Report (EPAR) – Product Information;

4. EMA – Kymriah EPAR – Medicine Overview (ro);

5. EMA – Yescarta EPAR – Product Information (ro);

6. S. Russell, J. Bennett, J.A. Wellman, D.C. Chung, Zi-Fan Yu, A. Tillman et al. – Efficacy and safety of voretigene neparvovec in subjects with RPE65-mediated inherited retinal dystrophy: a randomised, controlled, open-label Phase 3 trial, The Lancet, doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31868-8;

7. EMA – Hemlibra EPAR – Product information (ro);

8. EMA – Takhzyro EPAR – Product information (ro);

9. A.Banerji, M.A. Riedl; J.A. Bernstein et al – Effect of Lanadelumab Compared With Placebo on Prevention of Hereditary Angioedema Attacks, A Randomized Clinical Trial, JAMA. 2018;320(20):2108-2121. doi:10.1001/jama.2018.16773;

10. EMA – An overview of Onpattro and why it is authorised in the EU; Onpattro EPAR – Product information;

11. EMA – An overview of Tegsedi and why it is authorised in the EU;

12. EMA – Human medicines highlights 2018;

13. EMA – Mepsevii – EPAR – Product information (ro);

14. EMA – Myalepta – EPAR – Product information (ro).

Asistent de farmacie

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.