Doctor Farmacist Speranța Prada: „Terapia biologică reprezintă o nouă eră în cercetarea medicamentului și cred că este cel mai important pas în acest moment”

res-13330364_1036976396338692_335188615_nDoctor Farmacist Speranța Prada are un doctorat în științe farmaceutice și este farmacist-șef în cadrul Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” de aproximativ 30 de ani. Este și Președintele Fundației care susține numele Profesoarei Ana Aslan în medicina din România și din lumea întreagă, ca pionier în geriatria mondială. În interviul pe care ni l-a acordat ne-a povestit despre parcursul și satisfacțiile profesionale, activitatea din Institut, terapia Aslan și nu numai.

GALENUS: Aveți o experiență vastă în domeniul farmaceutic. Cum ați ales profesia de farmacist?

Am absolvit clasa specială de chimie a unui liceu teoretic, secția real, un fel de mate-info de astăzi, și cum nu mă vedeam un viitor inginer chimist sau profesor de chimie, am decis să urmez grupul care se pregătea pentru admiterea la Facultatea de Farmacie. Am avut succes și așa am devenit farmacist!

G.: Cum arată parcursul dumneavoastră profesional?

Primul loc de muncă a fost în actuala Agenție Națională a Medicamentului, fost I.C.S.M.C.F., unde am făcut și doctoratul în științe farmaceutice, apoi, după o scurtă perioadă în Oficiul Farmaceutic Timișoara, am revenit în București, de această dată la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”.

G.: Ce considerați că s-a schimbat în acest domeniu de atunci și până acum?

Domeniul farmaceutic s-a diversificat, s-au nuanțat supraspecializări, legislația a suferit modificări, poziția farmacistului în lumea medicamentului este diferită.

G.: Sunteți farmacist-șef în cadrul Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” de aproximativ 30 de ani și trebuie să fie o mândrie. Cum a evoluat Institutul în tot acest timp și care sunt cele mai importante inovații aduse de către experții Institutului, începând cu tratamentul Gerovital H3 (sau „elixirul tinereții”) creat de Prof. Dr. Ana Aslan?

Institutul s-a dezvoltat pe baza terapiei Aslan, începand cu Gerovitalul comprimate și fiole, continuând, după 20 de ani, cu Aslavitalul comprimate și fiole. Gerovitalul, ca medicament, este produs în continuare de către fosta Uzină de medicamente București, devenită Zentiva SA, și sunt inițiate activități pentru reluarea producției de Aslavital comprimate și fiole. Terapia medicamentoasă a fost completată și de o cremă cosmetică, de o loțiune și un șampon. Produsele cosmetice au fost dezvoltate și transformate de către producătorul lor, Farmec Cluj, într-o gamă de îngrijire complexă. Gama cosmetică gândită, utilizată, dar produsă doar în Institut în ultimii ani ai Profesoarei, ar putea și ne dorim să fie accesibilă și în afara Institutului. Pe lângă dezideratul de readucere a medicamentului Aslavital și producerea la nivel industrial a gamei cosmetice amintite, se continuă reînființarea rețelei de geriatrie în țară, pregătirea medicilor în rezidențiatul de geriatrie, dar și profilaxia, cât și tratamentul patologiei specifice vârstei a treia, pentru pacienții care apelează la serviciile medicale oferite de către Institut.

G.: Din anul 2013 sunteți și Președintele Fundației „Ana Aslan”. Povestiți-ne mai multe despre obiectivele Fundației.

Obiectivul principal al Fundației este susținerea și dezvoltarea Institutului creat de către Prof. Dr. Ana Aslan, cât și menținerea terapiei Aslan, a numelui Profesoarei în medicina din România și din lumea întreagă, ca pionier în geriatria mondială. Obiectivul gândit din timpul vieții Profesoarei, și anume acela de a crea un Centru de excelență în geriatrie cu 500 de paturi, este prevăzut în statutul Fundației. Acest proiect va fi reluat în viitorul apropiat.

G.: Ce calități trebuie să recomande un bun farmacist?

Comunicarea și disponibilitatea, completate de o solidă pregătire profesională.

G.: Cu ce situații v-ați confruntat în toți acești ani?

Problema serioasă cu care ne confruntăm în spitale este salarizarea total neatractivă a farmaciștilor, fapt ce a dus la scăderea numărului de farmaciști angajați în farmaciile de spital. Dacă, la absolvirea facultății, atât medicii, cât și farmaciștii pornesc de la aceeași salarizare, prin obținerea de gradații profesionale − specialist, primar −, raportul se schimbă drastic între medic și farmacist, salariul farmacistului rămânând aproape spre jumătate, deși rezidențiatul și confirmările în specialitate urmează același mecanism pentru ambele profesii. Readucerea farmaciștilor în farmaciile de spital ține de reașezarea salarizării noastre, pentru că, să nu uităm, asistenții de farmacie au același salariu cu asistenții medicali din secțiile medicale, deci se poate!

G.: Care sunt efectele terapiei Ana Aslan, atât în ceea ce privește interiorul organismului, cât și la exterior și în ce constă, mai exact, această terapie?

Efectul de „curățitor” al organismului, al celulei corpului uman de toate substanțele inutile acumulate de-a lungul vieții, conferă terapiei Aslan un loc aparte prin acest mecanism unic de acțiune. O celulă curată se comportă ca o celulă tânără și de aici capacitatea acesteia de a reacționa la atacurile din exterior și nu numai; sunt astfel vizibil influențate atât funcția cognitivă, cât și procesele inflamatorii. De aici, ambele efecte (intern, cât și extern) vizibile și simțite de către pacienții noștri care revin la tratament pentru a încetini procesul de îmbătrânire.

G.: Ce caută mai mult pacienții? Produse farmaceutice autohtone sau străine?

Pacienții caută calitate la un preț avantajos. Dacă cele două deziderate sunt atinse, pacientul este mulțumit, dar să nu uităm că medicamentul original, în opinia pacientului, dă garanția calității, indiferent de originea lui, autohtonă sau străină.

G.: Dacă ați putea schimba ceva în tot acest sistem farmaceutic, ce anume ați schimba și de ce?

Dacă legislația din domeniu ar fi respectată, activitatea s-ar desfășura fără discontinuități, iar opinia specialiștilor ar fi luată în seamă de către autorități, lucrurile ar merge mult mai bine. Schimbarea ar fi, de fapt, revenirea la sintagma „omul potrivit la locul potrivit”, iar diletanții care intervin în acest domeniu să se îndrepte cu expertiza lor către domeniile din care provin.

G.: Care sunt satisfacțiile pe care vi le-a adus profesia, cariera aleasă?

Profesia devenită apoi carieră mi-a dat posibilitatea dezvoltării profesionale, dar mi-a oferit și șansa dezvoltării personale prin implicarea în proiecte ce țin de complexitatea activității Institutului Ana Aslan, dar si a Agenției Medicamentului.

G.: Faceți și cercetare, ați primit brevet pentru un produs medicamentos cu acțiune antidepresivă. Care sunt ultimele descoperiri din domeniul farmaceutic care merită amintite?

Terapia biologică reprezintă o nouă eră în cercetarea medicamentului și cred că este cel mai important pas în cercetarea medicamentului, în acest moment.

G.: Care sunt cerințele actuale pentru farmacistul secolului XXI?

Adaptabilitatea la tot ceea ce este nou, o preocupare permanentă pentru pregătirea profesională și deschiderea spre provocările permanente în dezvoltarea profesională.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.