Interviu Dr. Florin Bica, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Doctor în Medicină, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, cu competențe în chirurgie artroscopică, Șef de Secție în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” şi medic în cadrul Metropolitan Hospital, Dr. Florin Bica are o experiență de peste 20 de ani în ortopedie și o pasiune pentru profesia pe care o practică pe care o transpune în activitatea de zi cu zi, atât în interacțiunea cu pacienții, cât și cu studenții domniei sale. În interviul pe care ni l-a acordat, Dr. Florin Bica ne-a povestit despre trendurile actuale în ortopedie-traumatologie, despre gestionarea adecvată a osteoporozei, dar și despre faptul că, în pofida prejudecăților, românii au în prezent acces la tehnologiile de ultima oră în ortopedie.

GALENUS: Pentru început, spuneți-ne, vă rugăm: ce anume v-a determinat să alegeți calea medicinei și, ulterior, ortopedia? V-ați fi dorit să urmați altă carieră?

Tatăl meu a fost cel care mi-a insuflat pasiune pentru profesia de medic, lucru pentru care îi mulțumesc. În copilărie și adolescenţă am fost impresionat de diverse profesii (în ordine cronologică: instalator, pompier, fizician), dar, la momentul alegerii mature, a primat medicina.

G.: Povestiți-ne puțin și despre noutățile în domeniul ortopedic. Încotro se îndreaptă această ramură medicală?

Trendul general în ortopedie-traumatologie este acela de chirurgicalizare a majorității afecțiunilor. Chirurgicalizarea înseamnă, pe de o parte, implanturi din ce în ce mai performante, mai adaptate unui anumit tip de leziune și, pe de altă parte, extinderea chirurgiei minim invazive artroscopice la mai multe articulații și mai multe afecțiuni. La ora actuală, putem spune că, din punct de vedere profesional și tehnic, suntem în pas cu tot ceea ce se practică în țările avansate.

G.: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienții la dumneavoastră?

Desfășurându-mi activitatea într-un spital de urgență, traumatismele (fracturi, luxații, entorse) sunt pe primul plan. Însă și afecțiunile cronice (în special, coxartroze/gonartroze) reprezintă o componentă importantă a activității noastre − de exemplu, am ajuns la circa 600 de protezări pe an.

G.: Osteoporoza este o boală severă, cu implicații majore pentru sănătate. Ce ne puteți spune despre situația din România? Sunt pacienții români mai conștienți în prezent de riscul dezvoltării osteoporozei?

Se cunoaște faptul că femeile după menopauză suferă de osteoporoză. Nu am date statistice, dar nu cred că situația din România diferă de alte țări în cazul osteoporozei postmenopauză la femei. Odată cu apariția unor medicamente foarte eficiente și a programului național de osteoporoză, plus mijloace de investigare și diagnosticare a osteoporozei și osteopeniei, conștientizarea acestei afecțiuni a crescut, în special în populația feminină.

G.: Ce măsuri considerați că ar trebui luate pentru ca numărul de persoane afectate de osteoporoză să scadă sau pentru ca impactul acestei boli potenţial debilitante să fie mai mic?

Vorbind numai de osteoporoza postmenopauză, cred că important este ca, la 8-10 ani de la instalarea menopauzei, orice femeie să-și facă un test de osteoporoză. De asemenea, este necesar să fie menținut un tonus muscular cât mai bun (și în conformitate cu vârsta) și un nivel de activitate cât mai ridicat pentru a întârzia efectele neplăcute ale osteoporozei.

G.: Teza dumneavoastră de doctorat a abordat subiectul fracturilor de calcaneu și al importanței CT-Scan în tratamentul acestora. Ce ne puteți spune despre evoluția (tehnologică și nu numai) în tratarea acestui tip de fracturi?

Și în cazul fracturilor de calcaneu (foarte frecvente la adulții tineri și activi) s-a mers pe chirurgicalizare. De unde acum 15 ani tratamentul era un ghips sau cel mult o tentativă de reconstrucție și fixare minimă, la ora actuală se efectuează tomografii computerizate, se face un planning preoperator și există plăci speciale premulate care permit o reconstrucție chiar foarte bună a calcaneului.

G.: Tehnologiile din spatele artroplastiilor de șold și de genunchi se numără printre cele care au cunoscut cel mai mare avânt în ultimul timp. Ce ne puteți spune despre acestea? Sunt cele mai noi tehnologii de acest tip accesibile și pacienților din România?

Artroplastia (înlocuirea unei articulații) reprezintă vârful tehnic în ortopedie atât prin diversitatea de implanturi existente, cât, mai ales, prin rezultatul funcțional, de cele mai multe ori excelent postoperator. La ora actuală avem acces la orice variantă de protezare existentă pe plan mondial, fie prin programul național de protezare, fie prin achiziția directă de către pacient.

G.: Cum se prezintă situația medicilor ortopezi în România? La nivel naţional, ne confruntăm cu o problemă în ceea ce privește personalul medical. Există şi în această zonă medicală un deficit care ar trebui acoperit?

De circa 15 ani, în clinica mea sunt pregătite generații de rezidenți de ortopedie, la ora actuală având constant 8-10 rezidenți. Din cunoștințele mele, nu cred că sunt mulți tineri ortopezi care să plece din țară, unul din motive fiind acela că nu își pot desfășura activitatea decât în spitale mari din orașe mari și mijlocii, astfel încât își pot găsi mai ușor un loc de muncă.

G.: Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră?

Pe scurt: pacienți la consultații, operații, iar pacienți la consultații, iar la aceasta se adaugă și prezența zilnică lângă pacienții internați și operați, precum și chestiuni administrative (fiind și șef de secție). Cursurile și stagiile cu studenții sunt un intermezzo de multe ori relaxant.

G.: Ce sfaturi le oferiți tinerilor care și-au propus să urmeze această profesie și să se îndrepte către ramura ortopediei?

Să cunoască foarte bine anatomia (în special a membrelor), să fie pregătiți să intervină în orice moment, să meargă la cursuri și stagii de pregătire practică atât pe cadavru, cât și pe mulaje, să citească zilnic și să se gândească la faptul că intervenția chirurgicală este doar o etapă (cea mai importantă) în procesul de recuperare și reinserție socială a bolnavului.

G.: Care considerați că sunt cele mai importante realizări din cariera dumneavoastră până în acest moment?

O clinică de ortopedie cu un standard ridicat de operabilitate și complexitate, relații normale și echivalente între colegi, dar şi pacienți care pleacă zâmbitori și care recomandă clinica.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.