DR. NICOLAE KRILOVICI: ”Dintre pacientii mei, 1 din 5 au un inceput de boala parodontala”

Nicolae KriloviciAm stat de vorba cu dr. Nicolae Krilovici, medic stomatolog si specialist in estetica dentara si parodontologie la Clinica City Dent, despre una dintre cele mai frecvente afectiuni dentare – paradontoza si despre imbunatatirea zambetului prin cele mai noi proceduri de cosmetica dentara.

GALENUS: De ce ati ales sa studiati stomatologia si mai apoi sa profesati in Romania? Stim ca, pana in 2005, v-ati desfasurat activitatea in Dusseldorf…

Am ales sa fac medicina pentru ca tatal meu a fost medic, iar decizia de a face stomatologia mi-a apartinut in totalitate. Acum, si dupa 20 de ani, fac aceasta meserie din placere. In 2005, m-am intors definitiv in Romania si am fost hotarat sa continui sa fiu medic pentru ca si aici am gasit mediu prielnic in care sa pot exercita tot ceea ce am facut acolo.

G: Ce presupune cosmetica dentara?

Din punct de vedere al pacientului, estetica dentara presupune tot ce se poate face medical pentru a imbunatati frumusetea dintilor, ca acestia sa fie albi si frumosi. Pentru mine ca medic, estetica dentara este mult mai complexa pentru ca, in afara de partea care „se vede”, este partea medicala pe care eu sunt obisnuit sa o fac la cel mai inalt nivel si care pentru mine este esentiala deoarece imi place ca tot ce fac sa fie durabil. In general, cand spunem „cosmetica dentara” ne referim la imbunatatirea zambetului prin tratamente stomatologice si aici ne referim la fatete, coroane de diferite tipuri, albiri, obturatii (plombe) fizionomice, ideal realizate sub microscop.

G: Ce ne puteti spune despre coroanele de zirconiu, in ce cazuri se apeleaza la aceasta tehnica si ce avantaje ofera? Exista si riscuri?

Coroanele de zirconiu sunt acele coroane care nu au metal, acesta fiind inlocuit de zirconiu peste care exista ceramica. In general, pacientii apeleaza la coroanele de zirconiu pentru a le inlocui pe cele cu metal, pentru ca s-a demonstrat ca sunt durabile, sunt mult mai fizionomice, elimina gustul de metal dat de vechile coroane cu metal si ceramica peste. Nu in ultimul rand, pacientii apeleaza la varianta cu zirconiu oriunde este nevoie, atat pentru dintii din fata cat si pentru cei laterali. Exista foarte multe cazuri in care gingia din jurul coroanelor cu metal si ceramica isi schimba culoarea si atunci pacientii imi cer rezolvarea acestei situatii pentru a insanatosi gingia si deci schimbarea coroanelor cu unele fara metal, respectiv zirconiu cu ceramica peste. Acestea sunt cazuri complexe, greu de rezolvat datorita gingiei bolnave, dar in care medicul si coroanele de zirconiu au rolul de a rezolva situatia existenta.

G: Ce presupune aplicarea reusita a coroanelor de zirconiu, din postura medicului?

Haideti sa spunem din postura mea… Cred ca, pentru cel care priveste persoana care si-a imbunatatit zambetul, trebuie sa nu fie nicio diferenta, sa nu iasa in evidenta dantura, ceva care nu ar trebuie sa fie acolo, cum ar fi dinti prea mari, prea albi sau prea inchisi. Sunt o multime de factori externi, de tipul „arata foarte bine, ce o fi facut?”, pentru mine, insa, reusita este ca din punct de vedere medical, sa se lucreze la o coroana pana sunt perfect multumit. In consecinta, sunt foarte pretentios pentru ca imi doresc ca pacientul sa beneficieze de ceea ce fac cat mai mult timp.

G: Ce alte tehnici noi in estetica dentara oferiti pacientilor?

Tehnica de lucru este aceeasi in cazul tratamentelor de estetica dentara, insa ceea ce este diferit cu adevarat fata de alti medici este tipul de tratament folosit pentru a imbunatati un zambet si aici medicul are un rol foarte important in a oferi pacientului consultanta necesara in alegerea tipului de tratament care i se potriveste cel mai bine pentru ca rezultatul sa fie maxim.

G: Care sunt serviciile de estetica dentara cele mai cautate de catre clienti?

In general, pacientii mei ma intreaba ce li se potriveste pentru dantura lor, insa impreuna cu ei iau deciziile viitorului tratament, pe baza unor simulari luam deciziile finale si, in functie de ceea ce dorim sa schimbam, abordam tipul de tratament: albire, fatete, coroane etc.

G: Unde le recomandati medicilor stomatologi sa se specializeze in estetica dentara?

Din cate stiu, exista cursuri in Romania pe diferite teme privind tratamentele stomatologice, insa eu, fiind obisnuit cu limba germana si cu ceea ce se face acolo, le prefer pe cele din Germania.

G: Care sunt factorii de risc in aparitia parodontozei si cum poate fi prevenita?

In general, parodontoza este ereditara, insa alti factori declansatori sunt: fumatul, coroanele vechi care accentueaza retragerea gingiei si periajul incorect.

G: Sunt cu adevarat eficiente pastele de dinti care sustin ca previn aparitia acestei afectiuni?

Sunt eficiente dupa ce am ajuns la un rezultat satisfacator de stopare a evolutiei parodontozei, dar desigur, impreuna cu o igiena optima sunt bune si pentru prevenirea aparitiei ei.

G: Cat la suta dintre romani au parodontoza si care este categoria cea mai expusa acestei afectiuni? Se poate estima varsta de aparitie a parodontozei analizand starea sanatatii dentare a unui pacient?

Nu am o cifra exacta pentru Romania, insa va pot spune ca, dintre pacientii mei, 1 din 5 au un inceput de boala parodontala. Nu exista varsta in aparatia bolii parodontale, am intalnit paciente care la 30 ani au o stare avansata de parodontoza, insa nu trebuie sa dramatizam pentru ca exista solutii de tratament.

G: Ce este de facut in cazul in care parodontoza s-a instalat deja?

In primul rand, trebuie identificat acest lucru de catre medicul specialist si apoi se recurge la solutii de tratament mai usoare, precum detartraje/surfasaje, sau mai complexe, cum ar fi operatii.

G: La final, vrem sa va intrebam despre administrarea tratamentului cu fluor la copii, care a fost in voga pana nu de mult. Este eficient acest tratament pentru prevenirea aparitiei cariilor pe parcursul vietii? Exista efecte adverse in cazul acestei terapii?

Cu siguranta, acest tratament trebuie facut de catre un medic specializat in tratamentele pentru copii (pedodont – medic pentru copii) sau de catre pediatru. Administrat corect si in doze normale, acesta ofera viitorului adult o dantura sanatoasa.

G: Ce ofera clinica City  Dent special clientilor sai?

Imi place sa spun “pacientilor mei”, pentru ca relatia medic-pacient este una speciala care trebuie sa reprezinte incredere in primul rand. In cei 12 ani de existenta, City Dent a incercat an de an sa aduca noutati in domeniu, in primul rand prin aparatura de ultima generatie recunoscuta la nivel international. Insa nu s-a neglijat nicio secunda echipa care ofera tratamente stomatologice, de la cele simple pana la cele complexe. Este foarte important sa poti oferi unui pacient asistenta unui chirurg in timpul tratamentului si deci, in consecinta, sa ai la dispozitie medici care sa acopere toata gama de servicii stomatologice. City Dent are medici vizitatori din strainatate, care vin in Romania pentru pacientii nostri si suntem onorati ca de fiecare data sa punem la dispozitia lor cele mai recunoscute tratamente, ca de exemplu implanturi cotate in toata lumea ca fiind cele mai durabile, prin studiile existente.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.