Interviu dr. Claudia Șai

Infecția cu coronavirus – COVID-19, denumit și SARS-CoV-2 – reprezintă o urgență de sănătate publică. COVID-19 este un virus ARN anvelopat și există două beta coronavirusuri: unul care produce sindrom respirator acut (SARS-COV) și celălalt un sindrom respirator de Orient Mijlociu (MERS – COV). În ultimele două decade aceste două beta coronavirusuri au produs 10.000 de cazuri cu o mortalitate de 10% în cazul SARS-COV, respectiv 37% pentru tipul MERS-COV.

COVID-19 face parte din același subgrup de beta coronavirusuri, iar genomul acestuia este similar 80% cu SARS-COV și 50% cu MERS-COV. COVID-19  se transmite pe cale respiratorie, prin picături flugge sau prin contact direct. Cele mai frecvente simptome sunt febra și tusea. Diareea este mult mai puțin frecventă. Boala poate debuta direct ca pneumonia sau poate fi asimptomatică. Am discutat cu doamna doctor Claudia Șai, medic primar obstetrică-ginecologie, despre femeile însărcinate și cum ar trebui să se protejeze ele în această perioadă.

GALENUS: Sunt femeile însărcinate mai susceptibile la infecții?

Starea de graviditate este un status fiziologic ce predispune femeia la complicații respiratorii ale infecțiilor virale. Din cauza statusului imunosupresiv caracteristic sarcinii, femeia gravidă dezvoltă mult mai rapid o boală severă după o infecție respiratorie virală. În 2009, din gravidele care au contractat gripa AH1N1 s-au înregistrat 5% decese. Virusurile SARS-COV și MERS-COV sunt cunoscute și ele ca fiind responsabile de complicații respiratorii severe în timpul sarcinii, necesitând intubație endotraheală, spitalizare în terapie intensivă, mergând până la insuficiență renală sau deces. Rata de deces a SARS-COV este de peste 25%. Nu sunt încă studii care să evidențieze că femeile însărcinate sunt susceptibile la COVID-19 sau la apariția pneumoniei. Îngrijorarea este legată tocmai de impactul COVID-19 la gravide și despre potențialul de afectare a fătului și de prognosticul neonatal. De aceea, femeia gravidă necesită o atenție specială în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și managementul terapeutic.

Ce trebuie să facă femeile însărcinate în această perioadă pentru a se feri de COVID-19?

Să fie atente la igiena personală, să se spele pe mâini cu soluții dezinfectante cu 70% alcool, să evite contactul cu alte persoane, să poarte mască atunci când este necesar să meargă la medic. Trebuie să anunțe medicul sau să ceară asistență medicală imediat ce apar simptome ca tusea sau febra.

Se poate transmite COVID-19 de la mamă la făt?

Datele sunt limitate în ceea ce privește impactul COVID-19 asupra fătului. Au fost raportate cazuri în care pneumonia virală la gravide crește riscul de naștere prematură, de restricție de dezvoltare intrauterină a fătului și mortalitate perinatală. Se presupune că nu există o transmitere verticală a infecției virale cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină, dar datele sunt limitate.

Au femeile gravide diagnosticate cu COVID-19 risc crescut de complicații în sarcină?

Da, în ceea ce privește fătul există risc crescut de a naște prematur, a avorta, a avea un făt cu restricție de creștere intrauterină sau deja infectat cu COVID-19.  În ceea ce privește mama, cazuri subclinice sau cazuri complicate cu pneumonie, insuficiență respiratorie severă (ce necesită intubație endotraheală), sepsis.

Ce se întâmplă în contextul în care o gravidă cu COVID-19 naște?

Dacă gravida este în apropierea termenului, prezintă COVID-19 și se declanșează travaliul spontan, nașterea se va întampla în sala de nașteri cu presiune negativă de preferat (sunt puține spitale în România care îndeplinesc această condiție) sau măcar cu izolare, care se va prelungi 14 zile după naștere. Dacă travaliul decurge normal, nașterea spontană este acceptată. Dacă travaliul nu progresează, fătul intră în suferință sau se deteriorează starea mamei în travaliu, se va alege cezariana de urgență. Personalul medical va purta mască și echipament de protecție pe tot parcursul supravegherii gravidei.

Pentru protecția personalului medical nu se va opta pentru nașterea în apă. Este de preferat să fie scurtată perioada de travaliu și expulzie, motiv pentru care nu s-ar recomanda analgezie în travaliu. Dacă nașterea debutează prematur, se vor urma în plus protocoalele specifice, administrand obligatoriu corticosteroizi pentru maturarea pulmonară fetală și respectând timingul postadministrare. Nu se va temporiza nașterea atunci când gravida prezintă semne de sepsis sau complicații respiratorii. Este obligatorie separarea mamei infectate de nou-născut după naștere, pentru a nu fi contaminat. Managementul va implica o echipă multidisciplinară formată din obstetrician, specialist medicină materno-fetală, infecționist, anestezist, neonatolog.

Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru femeile însărcinate?

Gravida trebuie să stea cât mai departe de aglomerație, de preferat în această perioadă să nu iasă din casă. Dacă trebuie să ajungă la spital la control, să poarte mască de protecție și să aibă grijă la dezinfectarea mâinilor, la igiena personală. Este importantă legătura femeii însărcinate cu medicul său, trebuie să anunțe orice stare prin care trece, orice simptom și în mod special tusea sau febra.

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.