Interviu dr. Oana Stanca

Dr. Oana Stanca este medic primar hematologie în cadrul Spitalului Clinic Colțea, București, și Şef de Lucrări, Catedra de hematologie, UMF „Carol Davila”. Zi de zi luptă alături de pacienții săi pentru a-i ajuta să învingă boala și să se bucure de cel mai de preț dar, viața. Din fericire, bolile hematologice beneficiază de metode de tratament moderne și în România și, de asemenea, există și un Registru al donatorilor de celule stem foarte bine pus la punct și conectat cu Registrul european. Astfel, terapiile țintite personalizate au revoluționat hematologia, iar combinațiile lor, alegerea potrivită a momentului și a profilului pacientului au condus la îmbunătățirea supraviețuirii fără ca boala să progreseze.

GALENUS: De ce ați ales această ramură a medicinei, numită hematologie?

Decizia orientării către această specialitate, hematologie, am luat-o și din perspectiva implicațiilor pe termen lung. Când am terminat facultatea și am susținut examenul de rezidențiat, hematologia era încă o specialitate abia înființată. În plus, din cunoștințele dobândite până la acel moment, descoperisem că hematologia este o disciplină frumoasă, logică și aici mă refer la etapele de diagnostic clinic și de laborator, la încadrarea pacienților în grupe de risc, la abordarea terapeutică și individualizarea tratamentului.

Nu știu ce a dominat mai mult în alegere, componenta afectivă sau cea rațională, dar sunt conectată emoțional cu ceea ce fac, iar hematologia este un domeniu în continuă cercetare și dezvoltare atât în ceea ce privește diagnosticul hemopatiilor maligne, cât și în ceea ce privește soluțiile terapeutice, așa că întotdeauna mai am ceva de învățat. Sunt înconjurată de oameni talentați și motivați atât în domeniul meu, cât și în alte specialități implicate în patologia hematologică, colaborarea interdisciplinară fiind de mare folos în specialitatea noastră.

Citeşte şi: Dr. Alina Daniela Tănase: „Haplotransplantul sau transplantul medular cu donator jumătate compatibil a câștigat teren în ultimii ani”

Am căutat să fac ceva interesant și care să conteze pentru mine și pentru cei din jur, ceva care m-a motivat să mă dezvolt și care îmi aduce satisfacții, pentru că nimic nu e mai liniștitor decât să știi că, prin cunoștințele și munca ta, ai adus lumină, echilibru, sănătate în viața unui pacient cu o afecțiune ce îi amenință supraviețuirea. Este adevărat ca sunt și momente grele, în care te frustrează neputința ta ca medic în fața destinului unor pacienți, dar acest lucru nu mi-a limitat motivația și pasiunea de a face ceea ce fac, de a continua, pentru că sunt, din păcate, mulți alți oameni care au nevoie de ceea ce fac eu, au nevoie să trăiască mai ușor atunci când sunt diagnosticați cu o boală de sânge.

Care sunt afecțiunile hematologice pe care le tratați cel mai des și care sunt principalele metode de tratament?

Îngrijesc pacienți cu leucemii acute și cronice, limfoame Hodgkin și non-Hodgkin, mielom multiplu, mieloproliferări cronice, trombocitopenii. În ultimii ani, progresele înregistrate în studiul patogeniei acestor afecțiuni maligne au dus la dezvoltarea metodelor de diagnostic și a tipurilor de tratament. Astfel că, alături de polichimioterapia clasică și consolidarea cu transplantul de celule stem periferice, au apărut terapiile țintite, imunoterapia, terapia CAR-T, care au îmbunătățit mult prognosticul și speranța de viață.

Există factori de risc când vorbim despre bolile hematologice? Și dacă da, ce ar trebui să facă pacienții din punct de vedere al prevenției?

Există anumiți factori de risc asociați în general cu bolile oncologice, cum ar fi tutunul, alcoolul, expunerea la toxice profesionale și de mediu, expunerea prelungită la soare, oboseala cronică și stresul negativ, anumite virusuri. Au importanță și antecedentele familiale, agregarea familială fiind întâlnită în anumite hemopatii maligne.

În aceste timpuri provocatoare din multe puncte de vedere, este bine ca oamenii să fie cât mai echilibrați în toate și să încerce să facă analize de laborator de 2 – 3 ori pe an, să consulte cât mai curând medicul de familie sau de specialitate atunci când se schimbă ceva în starea lor de sănătate, când există ceva care îi alarmează: oboseală, transpirații, scădere în greutate inexplicabilă, paloare, sângerări, formațiuni tumorale, o tuse supărătoare, mâncărime la nivelul pielii etc.

Care sunt bolile hematologice cu potențial malign și care este categoria de pacienți cea mai expusă?

Bolile hematologice maligne sunt leucemiile, limfoamele, gamapatiile monoclonale, aplazia medulară, mieloproliferările cronice. Nu există neapărat o categorie mai expusă. Cum spuneam, sunt importante antecedentele personale și heredo-colaterale, expunerea la anumite toxice. Există niște particularități pentru unele afecțiuni hematologice în ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, sex, regiuni geografice.

Ce ne arată statisticile legat de bolile hematologice în România?

Nu știu la ce vă referiți când întrebați despre statistici în România pentru că, din păcate, nu există registre naționale de boli hematologice. Există niște evaluări pe centre și, în general, datele furnizate sunt în concordanță cu trendul internațional în ceea ce privește incidența și rata de mortalitate. Există însă un Registru al donatorilor de celule stem foarte bine pus la punct și conectat cu Registrul european al donatorilor de celule stem, astfel că pacienții noștri eligibili pentru alotransplant au aceleași șanse de găsire a unui donator compatibil, neînrudit, ca orice alt pacient din Europa.

Cum sunt tratați pacienții cu mielom multiplu în România?

Pacienții cu mielom multiplu din România beneficiază de metode de tratament moderne, este  adevărat, nu în toate orașele din țară, dar în centrele universitare cu siguranță. Dar, într-adevăr, din punctul de vedere al diagnosticului ne lipsește examenul citogenetic, care are importanță prognostică și în orientarea terapeutică. Și ar trebui susținut financiar. Iar în ceea ce privește tratamentul, prin programul național de oncologie al Casei de Asigurări, pacienții au aprobate în toate liniile de tratament toate moleculele noi care se regăsesc, în combinații, în ghidurile internaționale.

De asemenea, cei eligibili beneficiază și de autotransplant conform protocoalelor. Dar, da, pentru programul de transplant, ca de altfel și pentru programul de oncologie, ar trebui o finanțare mai bună, în prezent fiind deficitară.

Câți pacienți cu leucemie diagnosticați anual?

Prea mulți…

Există foarte multe zone ale țării în care nu există medici hematologi. Ce soluții credeți că ar trebui implementate pentru a rezolva această problemă?

Când e vorba de hematologie, nu discutăm doar despre medicul hematolog care lipsește. Lipsește și un laborator în spatele lui, care să îl ajute cu diagnosticul morfologic, imunofenotipic, citogenetic, molecular, imagistic. Lipsește o întreagă echipă. Într-un centru medical care să includă și un serviciu de hematologie trebuie investiți bani. Trebuie implementate programele naționale care să le asigure pacienților tratamentul. Trebuie să existe conexiuni cu alte specialități, care să ajute la evaluarea pacientului hematologic, la bilanțul bolii și în timpul monitorizării. Și, da, ar trebui să se facă investiții și să se dezvolte mai multe centre pentru că sunt, din păcate, foarte mulți pacienți care în prezent sunt orientați spre centrele consacrate, stau pe liste de așteptare… Presiunea pentru noi este mare.

„Deși nu trebuie să ne lăsăm pradă banilor și presiunii statutului social, trebuie recunoscute, apreciate și recompensate munca și sacrificiile. Tinerii specialiști hematologi trebuie stimulați să își practice meseria și trebuie să li se asigure și condițiile pentru a putea diagnostica și îngriji pacienți cu hemopatii maligne.”

Care sunt cele mai noi și revoluționare metode de tratament în ceea ce privește bolile hematologice?

Terapiile țintite personalizate au revoluționat hematologia. Combinațiile lor, alegerea potrivită a momentului și a profilului pacientului au condus la îmbunătățirea supraviețuirii fără ca boala să progreseze.

Povestiți-ne, vă rugăm, despre imunoterapie și anticorpii monoclonali. Care este aportul lor în hematologie?

În patogenia bolilor maligne hematologice are importanță profilul celulei maligne care proliferează și mediul în care crește, se dezvoltă. Terapiile țintite pot acționa atât asupra celulei maligne implicate în boală, împiedicându-i supraviețuirea, cât și asupra micromediului celular în care aceasta trăiește. Anticorpii monoclonali au crescut eficiența tratamentului în combinație cu polichimioterapia clasică.

Care considerați că sunt cele mai importante descoperiri din domeniul hematologiei?

În ceea ce privește metodele de diagnostic, secvențierea genelor, testele citogenetice și moleculare, analiza imunofenotipică și imunohistochimică cu ajutorul anticorpilor monoclonali ajută la diagnostic, la scorul prognostic și la orientarea terapeutică. Investigațiile imagistice au evoluat. Acum avem, de exemplu, la dispoziție PET/CT indicat în anumite afecțiuni, la bilanț sau în timpul monitorizării evoluției. Terapiile țintite, evoluția metodelor de transplant contribuie la reducerea mortalității în hemopatiile maligne.

Cum arată o zi în cadrul Spitalului Clinic Colțea? Dar o zi la catedra UMF-ului?

Sunt zile aglomerate pentru toți pentru că sunt mulți pacienți, rulajul e mare, fiecare pacient are particularitățile lui și trebuie să fiu cât mai disponibilă pentru a rezolva orice problemă care apare. Orice gest este important pentru pacienți și e foarte important să aibă încredere în noi, în personalul medical. În spate, am o întreagă echipă care mă susține și, împreună, încercăm de fiecare dată să reconstruim mai frumos fiecare situație care apare.

Îmi place să împărtășesc din cunoștințele mele studenților și rezidenților, și eu învăț de la ei și, împreună, încercăm să aducem lumină în viața pacienților.

Cu ce gânduri vă îndreptați în fiecare zi către serviciu?

Altele de fiecare dată, dar întotdeauna optimiste.

Care este cea mai mare realizare profesională a dumneavoastră?

Ca și în viața personală, „copiii” pe care i-am crescut și, prin ei, ce las mai departe este important în îngrijirea pacienților, în general, și a celor cu afecțiuni hematologice, în special.

Este ceva ce nu v-am întrebat și ați vrea să adăugați?

Viața este cel mai frumos dar și orice zi în plus pe acest pământ, cu o persoană dragă, contează pentru cei apropiați. O boală malignă hematologică „fură” din acest timp petrecut cu cei dragi. Noi, hematologii, pentru asta luptăm, să mai dăm timp, și timp de calitate, și pentru asta mi-aș dori să fim ajutați mai mult în anumite situații dificile, legate de diagnostic și tratament.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.