Interviu Dr. Stella Adam

Experiența pe care Dr. Stella Adam a acumulat-o în domeniul stomatologic în mai bine de două decenii de activitate include câțiva ani petrecuți ca medic militar în Tașkent, Uzbekistan, şi chiar şi în Afganistan. În această perioadă a asistat la „drama vieţii”, așa cum i s-a dezvăluit ea în urma contactului cu răniții rezultați din conflictul armat din Afganistan. Empatia, pasiunea și capacitățile profesionale șlefuite în acest context dramatic le-a pus ulterior în slujba pacienților români, profesând actualmente în cadrul Clinicii Dent Art din Capitală. Despre experiența „pe câmpul de luptă”, cât și despre problemele de ordin stomatologic cu care se confruntă românii ori evoluția stomatologiei ne-a povestit Dr. Stella Adam în interviul din rândurile următoare.

GALENUS: Practicați stomatologia de peste 20 de ani, perioadă în care ați acumulat o experiență consistentă, deopotrivă în țară, cât și în străinătate. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în toți acești ani?

Într-adevăr, anii au trecut rapid și, dacă mă uit în urmă, a fost foarte frumos. Provocări au fost multe, mai ales când am lucrat ca medic militar în Spitalul Militar Central din Tașkent, când am făcut practică în timpul facultății. Se întâmpla pe vremea când trupele sovietice erau în Afganistan și tot răniții erau trimiși la noi la spital. Vedeam zilnic drama vieții − soldați și ofițeri răniți, făceam operații aproape non-stop, am salvat vieți și sunt foarte mândră de asta. Făceam gărzi, am avut deplasări scurte și în Afganistan în spitalul de campanie, unde trebuia să operăm pe loc cazuri deosebite. Lucram în echipe mari cu medici de diferite specializări, dar tot începutul meu profesional a fost ghidat de tatăl meu, pentru mine cel mai bun chirurg maxilo-facial. Apoi, când m-am mutat în România, a fost o mare provocare să-mi caut de lucru. Mergeam pe străzi la întâmplare și intram în toate cabinetele stomatologice să întreb dacă nu au nevoie de medic. Mulți m-au refuzat, alții mi-au dat o șansă și le mulțumesc. Atunci aproape că nu vorbeam limba română, aveam accent rusesc puternic, dar le mulțumesc pacienților mei și patronilor care m-au angajat prima dată în București, a fost un nou început.

G.: Ați lucrat o perioadă în afara țării, în Uzbekistan și Republica Moldova. Povestiți-ne puțin despre această experiență – v-ați gândit să rămâneți să profesați în străinătate?

Nu m-am gândit vreodată să rămân pe undeva, sunt obișnuită cu mutarea dintr-un loc în altul, așa că nu se știe unde mă va mai duce viața. Acolo unde pot fi de folos oamenilor. Deocamdată sunt în București și este bine.

G.: Un studiu de dată recentă al Centrului pentru Monitorizarea Politicilor Publice dezvăluie o situație alarmantă: 66% dintre români nu au fost la dentist în ultimul an, iar 1 din 10 români nu a mers niciodată. În opinia dvs., ce măsuri ar trebui luate pentru a îmbunătăți această situație?

Situația este cu adevărat alarmantă. Cred că educația trebuie să înceapă din familie, dar și în școală. Cred că ar fi foarte utile lecțiile interactive cu copiii din toate clasele, unde un medic dentist poate explica pe înțelesul tuturor importanța sănătății dentare.

G.: Anxietatea față de vizita la medicul stomatolog este, de altfel, bine-cunoscută. Care sunt concepțiile greșite sau temerile de care vă loviți în mod curent când vine vorba despre pacienții dumneavoastră?

Frica de dentist este un fenomen. De la mic la mare, un mare procent din pacienții mei tot vine cu frică. Mulți rămân cu „sechele” din copilărie, cu amintiri neplăcute. Dar și copiilor mici care vin prima dată la mine deja le e teamă, necunoscând, practic, nimic din ce îi așteaptă. Cred că părinții trebuie să își educe copiii în această direcție, să le explice importanța unei danturi sănătoase, să vină cu ei la controale periodice, să fie mai mult ca o joacă.

G.: S-a dovedit că stresul influențează negativ sănătatea orală, printre consecințele sale numărându-se bruxismul, infecțiile gingivale, tulburările temporomandibulare. Ce ne puteți spune despre această corelație și influența ei asupra sănătății generale?

Nu e niciun secret că stresul influențează grav sănătatea în general. Și în cazul sănătății orale e la fel. Din păcate, nu se cunoaște mecanismul de declanșare a bruxismului și cauzele fenomenului sunt încă incerte. În mod clar, și stresul are aici un rol important. Dar cel mai grav e că toate mecanismele stres-bruxism-afecțiuni ale articulației temporomandibulare-parodontoză sunt legate și duc inevitabil la boli ale tractului gastrointestinal. Pacientul cu o astfel de problemă trebuie să se adreseze medicului stomatolog cât mai din timp. Noile metode de tratament pot ajuta la rezolvarea problemelor.

G.: Piața implanturilor dentare este într-o permanentă dezvoltare, corelată fiind cu estetica dentară, o cerință a tuturor celor care își doresc un zâmbet de nota 10. Sunt românii interesați să aibă un zâmbet „hollywoodian”? Se pot face „minuni”, din punct de vedere estetic, atunci când pacienții se prezintă cu probleme dentare severe?

Da, orice problemă gravă se poate rezolva. Da, tot mai mulți pacienți sunt conștienți de sănătatea orală și importanța zâmbetului frumos. Cea mai mare satisfacție a mea este atunci când pacientul este mulțumit și poate zâmbi. Așadar, minuni se fac, se pot face, totuși să nu uităm că orice lucru făcut la timp are altă valoare.

G.: Cum arată stomatologia românească în prezent, comparativ cu perioada în care ați început dvs. să profesați? S-au schimbat lucrurile în mod notabil?

De-a lungul timpului, stomatologia a evoluat enorm. Zi de zi se lansează tratamente noi, materiale și metode. În zilele noastre chiar avem toate posibilitățile de a avea o dantură sănătoasă și frumoasă. Merg periodic la diverse congrese, cursuri naționale și internaționale și încerc să țin pasul cu cele mai noi metode de tratamente.

G.: Ce ne puteți spune despre inovațiile în domeniul stomatologic? Încotro se îndreaptă această ramură medicală și care sunt cele mai noi tehnici/aparaturi de care beneficiază deja românii?

Așa cum am spus, stomatologia modernă este în altă eră. Românii beneficiază de cele mai moderne tratamente, de la implantologie la adiție osoasă, laser, coroane de zirconiu. Chiar și în cazul amprentelor dentare, acum se poate face o simplă scanare fără a mai introduce materialul de amprentă în gură. Medicul stomatolog trebuie să le explice pacienților și să le prezinte toate metodele valabile.

G.: Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le oferă profesia dvs.? La final de zi, când trageți linie, pentru ce anume sunteți recunoscătoare?

Sunt recunoscătoare în fiecare zi, oricum ar fi fost, ușoară sau grea… Cea mai mare mulțumire este când pacienții sunt mulțumiți, când revin iar și iar la mine. Eu mă bucur că pot face minuni cu mâinile mele.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.