Prof. asoc. dr. Dana Jianu: „Proiectul Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa este unul dintre cele mai interesante din cariera mea profesionala”

 „Proiectul Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa este unul dintre cele mai interesante din cariera mea profesionala”Am stat de vorba cu Prof. asoc. dr. Dana Jianu, copresedinte SIMCR,  pentru a afla mai multe despre lansarea si obiectivele pe termen lung ale Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR), lansare ce a avut loc de curand. Tot de la Prof. asoc. dr. Dana Jianu am aflat ce  isi propune aceasta societate, dar si la ce stadiu este acum chirurgia plastica si estetica in tara noastra, comparativ cu cea din alte tari. Mai multe puteti afla in randurile de mai jos.

Buna ziua, sunteti medic primar Chirurgie Plastica Estetica, Doctor in Stiinte Medicale, membru inca de la inceputurile Societatii Nationale de Chirurgie Estetica, dar si membru fondator, copresedintele Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR). In ce alte proiecte tindeti sa va mai implicati in viitorul apropiat?

In proiecte de sustinere si dezvoltare a sistemului medical privat, medicinei translationale, a chirurgiei regenerative, a activitatiilor proprii  de turism si wellness, in continuarea actiunilor sociale si cetatenesti.

De unde pasiunea pentru medicina si implicit chirurgie plastica si estetica?

Din familie (medici si profesori), din educatie, din predestinare, din dragostea si respectul pentru lucrul frumos si bine facut.

Ce isi propune Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa?

Va marturisesc ca proiectul acestei Societati de Medicina si Chirurgie Regenerativa este unul dintre cele mai interesante din cariera mea profesionala. Pot sa afirm ca ideea a incoltit din 1999 cand, participand la un Congres de chirurgie plastica din Arabia Saudita, am aflat de la prof. William Futtrell (Philadelphia, USA) ca nedoritul tesut adipos este o adevarata banca bogata  „la purtator, de celule stem care se pot transforma nu numai in adipocite ci si in condrocite (cartilaj), miocite  (muschi), fibroblasti (piele), osteoblasti (os), celule nervoase, vase de sange etc. Dar parea de domeniul SF. Am continuat sa lucrez cu tesutul adipos, numarandu-ma printre pionierii lipoaspiratiei in Romania si ai transferului de tesut adipos inca din 1994 – pentru volum (“filler”), pentru intinerire si armonizare, in lipodistrofie faciala postmedicatie antiretrovirala in HIV/SIDA, cicatrici, apoi din 2003/2004 (fiind printre primii din lume cu prezentari la congrese nationale si internationale) pentru reconstructie postmastectomie cu tesut adipos si implant. Pacientii, ca si noi, echipa medicala, erau uimiti de rezultatele surprinzator de  bune cu recastigarea troficitatii si sensibilitatii zonei. Nu stiam ca practicam chirurgie plastica regenerativa. A fost meritul lui Coleman, Pallua, Rigotti, Khouri si Yoshimura, teoreticieni si practicieni care au demonstrat rolul celulelor stem derivate din tesut adipos in acest tip nou de chirurgie plastica regenerativa. Frecventand multe congrese internationale, mi-am dat seama ca exista potentialul de a dezvolta si in tara noastra o platforma stiintifica pluridisciplinara care sa reuneasca straluciti oameni de stiinta sau cercetatori cu viziune, inovatori, cu preocupari in domeniu. Tinand cont de colaborarea pentru pacientii HIV/ SIDA din cadrul Institutului de Boli Infectionase Bals am avut tot suportul d-nului prof. Adrian Streinu-Cercel si concomitent al doamnei prof. Marieta Costache de la Facultatea de Biologie. Dezvoltand cercetarea pe stimularea LASER a celulelor stem multipotente cu sprijinul doamnei academician Maya Simionescu (Institutul de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu”), am reusit sa coagulam un grup de romani si straini straluciti in domeniu – lista care ramane deschisa si oamenilor tineri cu care putem privi increzator spre viitor si spre aceasta medicina a viitorului.

SIMCR

  • Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR) reprezinta un forum stiintific national si international, format din bine-cunoscuti specialisti din diferite domenii, avand ca principal scop cooperarea interdisciplinara in vederea sustinerii si dezvoltarii unor directii de cercetare, la nivel intern si international;
  • Asociatie nonprofit, independenta, neguvernamentala si apolitica, cu personalitate juridica;
  • Platforma pluri-stiintifica integrativa, complexa si completa! Stiinte fundamentale, cercetare, medicina umana si veterinara.

SIMCR isi propune:

1. Studierea resurselor regenerative ale celulelor multipotente derivate din tesutul adipos si/sau alte surse (maduva osoasa, cordon ombilical etc) si a aplicatiile lor in biologie, medicina si chirurgie

2. Initierea si/sau consolidarea conexiunilor interdisciplinare pentru intelegerea aprofundata multilaterala a acestui tip nou de medicina, de mare actualitate in cercetare si terapie

3. Promovarea conceptului de medicina regenerativa pe baze teoretice solide, riguros stiintifice

4. Propagarea noului arsenal de cunostinte teoretice si terapeutice in practica medicala curenta

Pe termen lung, obiectivele SIMCR sunt:

  • Sustinerea unor directii de cercetare, atragerea de specialisti, crearea unui forum stiintific de referinta in domeniul medicinei si chirurgiei regenerative si a unui corp de experti pe fiecare grup de lucru;
  • Sa dezvolte GHIDURI sau alte materiale stiintifice, in colaborare cu organisme cu preocupari in acest domeniu, din tara si strainatate;
  • Sa dezvolte si sa furnizeze informatie si formare in domeniul chirurgiei si medicinei regenerative;
  • Sa devina VOCEA recunoscuta international in domeniul chirurgiei si medicinei regenerative;
  • Implicarea activa in servicii de CONSULTANTA si SPRIJINIREA POLITICILOR  si STRATEGIILOR PUBLICE, prin experti romani si straini, membri ai SIMCR.

Un prim eveniment va avea loc pe 12 iunie 2014: Conferinta Nationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa, Bucuresti.

In cadrul lansarii Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR), ati vorbit despre medicina regenerativa, in special despre efectele benefice pe care le are aceasta asupra pacientilor cu boli „orfeline”. Povestiti-ne mai multe despre aceste efecte.

Chirurgia regenerativa, in speta chirurgia plastica regenerativa, este cel mai nou, avansat tip de medicina. Rezultate foarte bune se inregistreaza deja in reconstructia mamara postmastectomie fara incizii, cu tesut adipos propriu, boala Dupuytren fara incizii, ameliorarea afectiunilor mainilor si pielii din sclerodermie, incontinenta urinara la femei, ameliorarea afectiunilor osteoarticulare, ameliorarea aspectului din boala HIV / SIDA sau imbatranit sau traumatizat dupa arsuri sau accidente. Sunt doar cateva din lungul sir al bolilor care aduc necaz oamenilor afectandu-le si limitandu-le capacitatea de munca, insertia socio-profesionala, sanatatea in cele din urma.

ProEstetica este o clinica de renume in Romania, iar de curand ati creat, impreuna cu sotul dumneavoastra, ProEstetica Bali Spa si ProEstetica Medical SPA. Care sunt principiile dupa care va conduceti clinica?

1. Corectitudine  fata de parteneri, indiferent ca sunt angajati, colaboratori, pacienti sau societate;

2. Siguranta pentru pacienti;

3. Cultul muncii;

4. Promovarea starii de sanatate a oamenilor (pacienti, public, echipa), sanatatea fiind o stare de bine fizica, psihica si sociala, nu numai absenta bolii sau infirmitatii (definitia OMS);

5. Credinta in Dumnezeu.

De-a lungul timpului, ati avut ocazia sa cunoasteti si chirurgia estetica americana, lucrand alaturi de chirurgul „vedetelor de la Hollywood”. Ce ne puteti spune despre aceasta experienta?

Toate stagiile mele de perfectionare au contribuit la dezvoltarea profesionala a institutiei in care lucrez, Centrul Medical ProEstetica, a echipei mele si a mea personal. Observandu-l la lucru pe Steve Hoefflin, chirurgul lui Michael Jackson si a multor vedete, mi s-a confirmat faptul ca nu exista alta reteta, chiar si pentru plasticienii vedetelor, decat cea a muncii dedicate si sustinute, a profesionalismului si corectitudinii.

Credeti in viitorul medicinei private din Romania in detrimentul celei de stat?

Nu, cele doua coexista si vor coexista, fiecare avand rolul ei in societate. Ambele sisteme ar trebui insa repuse in drepturile si obligatiile lor mai clar. Atat statul, cat si medicii trebuie sa-si asume responsabilitati mai mult decat o fac in prezent. Scopul ambelor sectoare este unic: asigurarea starii de sanatate a romanilor, a oamenilor in general, cu pastrarea demnitatii medicilor, personalului medical si a pacientilor.

La ce stadiu este acum chirurgia plastica si estetica in tara noastra, comparativ cu cea din alte tari?

Foarte avansat, avem „creiere” si profesionalism.

Ne puteti face o scurta prezentare a trendurilor estetice specifice anului 2014?

Nu iubesc cuvintele „moda”, „trend” in chirurgia estetica (nu este sau nu ar trebui sa fie similar industriei hainelor si pantofilor). Cred doar intr-un aspect natural, sanatos, armonios, corectat atat cat este nevoie pentru ca omul sa nu sufere de complexe din punct de vedere estetic sau functional.

Cum poate ajusta chirurgia estetica un aspect mai putin placut?

In foarte multe moduri specifice. In principiu, corectiile se fac prin adaugare sau prin eliminare sau uneori prin redistribuire. Ceea ce este foarte important de retinut (si in ultima vreme atat medicii cat si pacientii par ca „uita” acest lucru, modificand dupa capricii, frivol, infatisarea si corpul) este ca si chirurgia estetica (ca si chirurgia plastica din care ea face parte) are misiunea de a CORECTA  trasaturi (si nu de a reinventa omul) sub semnul armoniei si sanatatii. Suntem invadati, agresati de „mutante” care, desi doresc sa devina unice, incep sa semene caricatural intre ele (ma refer la femei pentru ca ele sunt mai mari consumatoare de astfel de servicii, dar si la barbati): fete excesive, cu buze prea mari (tip „ventuze”), fara expresie, cu pometii supradimensionati, sanii excesiv de mari si bombati scosi ostentativ din decoltee prea generoase, siluete uneori prea subtiri… Adeseori, aceste excese cer, cu pretul sanatatii (substante care nu mai pot fi scoase din fata sau de sub piele, corpuri nude dizgratioase, sani bolnavi, drame in familie), pierderea  credibilitatii si reputatiei medicilor etc. Deci moderatie si bun simt (estetic si nu numai), dragi confrati si dragi pacienti!

Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, sunteti implicata in foarte multe proiecte. Mai aveti timp de hobby-uri?

„Hobby”-ul meu principal este sa iubesc viata, natura si oamenii, sa admir Creatia. Si pentru asta Dumnezeu ne daruieste oricand timp!

Text: Andreea Popescu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.