2006 – Anul francofoniei – Henry Moissan (1852-1907)

Farmacist
Premiul Nobel pentru chimie 1906

Prietenii nostri din Paris (dr. decan onorar Jean Flanaut) ne-au transmis, in acest an al francofoniei, portretul marelui chimist, in vederea comemorarii a o suta de ani de la deces. Mentionam ca Henri Moissan este un savant bine cunoscut in Romania, ca si lucrarile sale. Henry Moissan s-a nascut la Paris, intr-un mediu modest, in 1852. A trait la Meaux din 1864 pana in 1870 dupa care familia se muta la Paris.

Dupa incheierea pacii, s-a inscris la Scoala de Farmacie din Paris. A obtinut diploma de farmacist clasa a II-a si a urmat in paralel cursul de chimie la Muzeul de istorie naturala. La 22 de ani, el comunica primele sale rezultate experimentale in fiziologia vegetala. In timpul razboiului franco-german a fost infirmier voluntar la Lille. Avea 18 ani. Apoi si-a completat studiile secundare.

In 1877 a fost licentiat in stiinte, iar in 1879 a sustinut teza sa de farmacist clasa I. Intre timp, s-a orientat catre chimia minerala. Teza sa de doctorat in stiinte a sustinut-o in 1880 cu un subiect despre oxizii din familia ferului. Doi ani mai tarziu a fost numit conferentiar la Scoala Superioara de Farmacie din Paris. Este anul in care s-a casatorit cu fiica unui farmacist din Meaux. In 1885 s-a nascut fiul sau, care a murit in august 1914 in razboiul mondial.

In 1887 a ocupat catedra de toxicologie la Scoala de Farmacie, apoi in 1900 catedra de chimie de la Sorbona. Dupa 1883 s-a straduit sa izoleze fluorul si a reusit sa-l prepare in iunie 1886 prin electroliza florurei de hidrogen la o temperatura joasa. Astfel a rezolvat una dintre cele mai dificile probleme din chimia minerala. Dupa aceasta a atacat sinteza diamantului, utilizand temperaturi foarte inalte (3500 grade C) obtinandu-l in cuptorul electric inventat de el in 1892, din fonta topita cu carbune aruncata in apa, adica sub presiune inalta. Cuptorul sau electric a deschis drum chimiei la temperaturi inalte. Lucrarile lui Moissan asupra fluorului si experimentele la temperaturi inalte i-au adus Premiul Nobel in 1906, atribuit pentru prima data unui francez. Membru a numeroase academii si societati savante franceze si straine, stralucit chimist, sef de scoala, Moissan a fost un om fin si cultivat. A decedat brusc in februarie 1907, la doua luni dupa ce a primit Premiul Nobel.

Traducere Dr. F. C. Iugulescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.