VALORI DE PATRIMONIU FARMACEUTIC ISTORIC IN COLECTIA DE ISTORIA FARMACIEI „Conf. Dr. Farm. ZISI St. FARSIROTU”.

Nota II – Cartea Farmaceutica de Istoria Farmaciei- din trecut spre viitor

Tereza BUDAU[1], Ana CARATA[2]

Rezumat

In numarul precedent al acestei reviste, am publicat un articol cu privire la Albume existente in Biblioteca de Istoria Farmaciei, Colectia „Conf. Dr. Farm. Zisi St. FARSIROTU” [1]. Continuam prezentarea unor publicatii noi, inregistrate in inventar, ca valori de patrimoniu farmaceutic istoric. Dintre acestea mentionam in primul rand  „Farmaciile Orasului Bacau-Istorie si contemporaneitate”, dat fiind evenimentul deosebit ce a avut loc la Bacau, in ziua de 30 Noiembrie 2013. Despre acest eveniment si autoarea lucrarii, Maria Pascu, vorbeste in cuvinte bine alese, farmacist Tereza Budau, la punctul 1 „Eveniment editorial in lumea farmaceutica bacauana”.

In partea a doua, prezentam mai intai Portretul unui chimico-farmaco-istoric oradean si titluri ale operelor sale, Ing. Chimist Alexandru Pop (Oradea). Lucrarea se incheie cu imagini ale paginilor de titlu ale catorva publicatii recent inregistrate in biblioteca de Istoria Farmaciei (carti, reviste), in limba franceza si romana.

 

Résumé
VALEURS DE PATRIMOINE PHARMACEUTIQUES HISTORIQUE DANS LA COLLECTION DE L’HISTOIRE DE LA PHARMACIE „Maitre de Conférence. Dr.Ph. ZISI ST. FARSIROTU”. NOTE II – LIVRE DE L’ HISTOIRE DE LA PHARMACIE – DU PASSE AU FUTUR

Dans le précédent numéro de cette revue, nous avons publié un article sur les albums existants dans notre bibliothèque de l’histoire de la pharmacie [1]. Cette Note a comme sujet des nouvelles publications enregistrées dans l’inventaire, des valeurs de patrimoine historique pharmaceutique. Parmi ceux-ci, de premier rang est l’œuvre intitulé  „Les Pharmacies de la ville Bacau – Histoire et Présent”, conforme l’événement spécial tenus à Bacau, le 30 Novembre 2013. A propos de cet événement et l’ auteur de l’œuvre , Maria Pascu, on parle par mots bien choisis, la pharmacienne Teresa Budau, au paragraphe avec le titre ” „1. Evénement éditorial dans le Monde pharmaceutique de Bacau”.

Dans la deuxième partie, nous présentons le portrait d’un chercheur scientifique dans l’histoire de la chimie et l’histoire de la pharmacie de Oradea et titres de ses œuvres, l’Ingénieur Chimiste Alexandru Pop. Le dernière parte du cet article présente des images (des pages de titre) des quelques publications récentes enregistrée dans la notre bibliothèque de l’histoire de la pharmacie (livres, revues), en français et en roumain.

 

1. Eveniment editorial in lumea farmaceutica bacauana

Este o mare bucurie si onoare pentru noi, cei prezenti azi, aici, la acest gen de actiune. „Recidivanta, recidiva pozitiva a autoarei”, colega noastra, farmacist primar Maria PASCU lanseaza cele doua carti: „Farmaciile Orasului Bacau-Istorie si contemporaneitate” si „Retete magistrale cu incompatibilitati farmaceutice-tehnici de rezolvare”, editia a II-a .

Ne prezinta pe de o parte o sinteza a trecutului urbei locale, prin descrieri documentate, ilustratii, comentarii si pe de alta parte, in cartea a doua, ne determina la o meditatie a trecutului in profesia de farmacist, transpus in conditii actuale, care sa duca la reconsiderarea colaborarii tuturor profesionistilor, implicati direct sau indirect in reinvierea activitatii de receptura, a prepararii medicamentului prescris, individualizat, pe afectiunea bolnavului.

AUTOAREA nu si-a considerat bucuria deplina, satisfactia muncii implinite, daca nu o impartasea cu noi azi, cu alte generatii succesoare, prin reprezentatii din sala, cu alte autoritati, personalitati: medici, profesori, istorici, pe care noi, cei din breasla cu respect si prietenie ii salutam! De pretuit si mai mult, este faptul ca AUTOAREA, prin continutul documentat reda argumentat rolul unor cariere de profesionisti, ilustri farmacisti inaintasi din urbea noastra; pe multi i-am cunoscut. Majoritatea dintre noi, ne-am format, educat, practic in preajma lor, prin disponibilitatea domniilor lor catre noi, prin maniere colegiale, atitudini mai rar intalnite astazi.

Purtam dragostea, pretuirea si recunostinta pentru cei care, cu demnitate au tinut si mai tin- cei drept, printr-un numar tot mai putin existent astazi- aceasta profesie la rang de stiinta, prin implementarea practica a Juramantului depus la terminarea studiilor farmaceutice.

AUTOAREA, colega Maria PASCU, ne ofera printr-o descriere densa, in cifre, fapte cu semnificatii, intr-o inspirata cascada, ilustrata cu numeroase imagini alb-negru sau color, instantanee ale aspectelor vietii farmaceutice, metodelor de lucru, ale colaborarii intre profesionistii de altadata. O parte dintre cei care am lucrat in epoca socialista suntem si acum prezenti in reteaua farmaceutica si lucram in conditiile specifice etapei actuale.

Fara a nega, recunoscand evolutii pozitive in epoca prezenta, sub multe aspecte, in domeniul farmaceutic, evident asistam vizibil de ceva vreme, pe fondul unei legislatii voit relaxate, din pacate, la mari transformari in farmacia comunitara, transformari care tind si chiar reusesc sa modifice nedorit, pana si perceptia unor categorii de pacienti asupra rolului farmacistului, a importantei acestuia in cadrul sistemului sanitar, a comunitatii din care face parte.

Daca ar fi sa concluzionam, REUSITA SUCCESULUI de azi si a intregii cariere de pana acum, a colegei noastre, Maria PASCU, ce as putea spune?

Personal declin, semnez si argumentez in baza comunicarii pe linie de verificare, inspectare autorizata a activitatii desfasurata ca preparator in receptura Farmaciei nr. 1 Bacau, in Laboratorul de preparate farmaceutice al Societatii Ropharma, sucursala Bacau:

acest succes a fost posibil doar prin utilizarea unei RETETE PROPRII cu INGREDIENTE PROPRII, alese, dozate corespunzator, pentru a evita toate incompatibilitatile farmaceutice;

o cariera presarata cu multa pasiune, daruire, condimentata cu dorinta si studiu individual, atribut acumulat de la Renumitii Dascali ai Facultatii absolvite (Iasi), pe care toti cei de fata ii veneram, ii comemoram cu piosenie, pentru ca i-am cunoscut si adesea parca sunt printre noi !

Colega noastra, la toate acestea a mai adaugat vointa proprie, sarguinta, interesul si studiul individual, deopotriva cu actualizarea si informarea asupra noutatilor din domeniu, colaborarea cu specialisti si din alte domenii. „Ingredientele” au fost amestecate, triturate, omogenizate, suspectate, urmarite ca efect, permanent, ani de zile. Calitatea muncii este justificata si dovedita prin subiectul, tematica si participantii de astazi. Ii multumim, dorindu-I sanatate si multe asemenea „recidive”, asa cum a debutat!

Cu multa apreciere instutitionala, colegiala pentru calitatea exercitarii acestei nobile profesii, (Farm. primar, Tereza BUDAU (Inspector ANMDEM-UTI, 30 Noiembrie 2013, Bacau)

*

*     *

Evenimentul a fost mentionat in Programul stiintific la Sectia Bucuresti a Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF), in data de 14 Decembrie 2013.

SOCIETATEA ROMANA DE ISTORIA FARMACIEI

Str. Traian Vuia nr. 6, Bucuresti, Cod Postal 020956

Tel-Fax: +4-021-3114857     Cod Fiscal 4879566

e-mail: [email protected] website: www.srif.eu

 

SESIUNE STIINTIFICA TRIMESTRIALA (trimestrul IV, 2013), SECTIA BUCURESTI A SRIF

INVITATIE – PROGRAM

Comitetul Sectiei Bucuresti va invita sa participati la sedinta trimestriala, care va avea loc sambata, 14 decembrie 2013, la Facultatea de Farmacie, Str. Traian Vuia nr. 6, Sala Lazarescu (parter, cladirea Facultatii de Geologie), incepand de la orele 10,00 cu urmatorul program:

I. COMEMORARI 2013

I.1. Lector univ. Col. Dr. Farm. C Iugulescu (1924-2006)- 7 ani de la deces – Prezinta: Prof. Dr. Ana CARATA;

2. „Dictionar biografic de farmacisti romani”, Vasile I Lipan – Prezinta Farmacist primar, Laura COSTANDACHE;

I.2. Dr. Farm. Emil Gheorghiu (1922-1983)-Doctor in Istoria Farmaciei, 30 ani de la deces – Prezinta: Farmacist primar, Maria-Gabriela SULIMAN;

II. RECENZIE: Prof. Ioan Cantacuzino – personalitate de exceptie in constiinta poporului roman, 150 de ani de la nastere, Coordonatori: Prof. dr. C-tin Ciufecu, Prof. dr. Marian Negut, Ed. Total Publishing, Bucuresti, 2013 – Prezinta: Prof. Ist. Farm. Sc. Postliceala, Antoaneta LUCASCIUC;
III. INFORMATII stiintifice si organizatorice:

– Muzeul virtual de Istoria Farmaciei – Prezinta: Prof. Dr. Farm. Adrian Andries (Organizator Muzeu National de Istoria Farmaciei); Farmacist primar, Laura Costandache,

– Publicatii farmaceutice, Lansare carti, Autor Maria PASCU (Bacau, 30 Noiembrie 2013)

– Manifestari stiintifice de Istoria farmaciei si Istoria medicinei in 2014.

Presedinte Sectia Bucuresti, Farm. Primar Maria-Gabriela SULIMAN

Secretar, Farm. drd.Lucian-Mihai STANESCU

Reproducem Invitatia, opinia noastra despre autoare, (mentionata deja pe coperta 4) si mesajul trimis on-line in ziua lansarii.

invitatie

„Nu intamplator, astazi ni se prezinta D-mna Farmacist primar Maria Pascu, autor de carte, iubitor de istoria farmaciei, preocupat de trecutul profesiei sale. In ultimele trei decenii a colectionat carti si obiecte scoase din uz in farmacie, precum si documente, valori de patrimoniu farmaceutic istoric, vestigii ale practicii farmaceutice in zona natala. Grija pentru conservarea si punerea in valoarea lor istorica, a determinat-o sa doneze carti si obiecte (borcane, sticle, balante, set de site farmaceutice), Muzeului de Istoria Farmaciei din Bucuresti. Imagini si listele obiectelor donate, sunt pe copertele si in interiorul cartii. Pentru aceasta valoroasa donatie, Adunarea generala a Societatii Romane de Istoria Farmaciei din luna Martie 2011, la propunerea Presedintelui, a votat in unanimitate, acordarea titlului de Membru onorific al SRIF”.

Bucuresti, 30 Noiembrie 2013, Doamnei farmacist Maria PASCU (Bacau),

Maria, Ultima zi a lunii Noiembrie, este friguroasa in atmosfera, dar cu bucurie si emotii in suflet pentru tine. Mai multe motive ne impiedica sa fim alaturi pentru acest eveniment deosebit din viata ta, lansare publica a doua carti, Farmaciile Orasului Bacau – Istorie si contemporaneitate; Retete magistrale cu incompatibilitati farmaceutice – tehnici de rezolvare, editia a II-a. Prin intermediul acestor tehnologii moderne, pot sa-ti adresez acum, in ultimul moment, cateva cuvinte:

Felicitari pentru tot ce ai realizat in paralel cu activitatea si obligatiile profesionale!

Sa te bucuri in continuare de Sanatate deplina! Multe Bucurii si Noroc, alaturi de prieteni si toti cei dragi tie!  (Prof. Dr. Farm. Ana Carata)

Autoarea a oferit gratuit cartea cu dedicatie, Bibliotecilor de istoria Farmaciei, la Bucuresti, Craiova si Iasi, precum si unor anumite persoane/personlitati.

 

2. Portretul unui chimico-farmaco-istoric oradean, Ing. Chimist Alexandru Pop si opere ale sale

La implinirea varstei de 74 ani, omagiem personalitatea unui inginer chimist, preocupat de istoria profesiei sale si a unei stiinte, am putea spune „sora”, farmacia.

S-a nascut la data de 22 ianuarie 1940 in Cluj-Napoca. Parinti: Tatal, Alexandru Pop- jurist, Mama, functionara, Maria Pop. Sotia, Elisabeta Ardelean, profesor, critic de teatru; doi fii si trei nepoti. In perioada 1940-1945, familia a locuit la Beius, iar din 1945 s-a stabilit la Oradea, unde se afla si astazi. A urmat scoala elementara si Liceul (astazi Colegiul „Emanoil Gojdu”) la Oradea, in anii 1946-1956. Este absolvent al Institutului Politehnic din Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala, in anul 1962.

Ca inginer chimist a efectuat un an de stagiatura la Uzinele Chimice Rasnov (Judetul Brasov) si la Combinatul Chimic Craiova. Din 1963 pana in 1976, a ocupat diferite functii la Intreprinderea Chimica „Sinteza” din Oradea; -sef de laborator la S.C. „Olimpia”, din 1976 pana la pensionare in 1997.

 

 

alexandru pop Preocupari stiintifice. Citam din C.V. : „Din anii studentiei am avut preocupari legate de istoria si filozofia stiintei (in special a chimiei), debutand abia in 1985 in Anuarul CRISIA al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, cu studiul Elemente ale nomenclaturii lui Lavoisier in Transilvania, la inceputul secolului al XIX-les”.

Publicarea de articole a continuat, dupa cum ne dovedeste Anuarul CRISIA din 1999-2000, donat de catre autor bibliotecii noastre (numere de identificare 103-104): 103. Muzeul Tarii Crisurilor CRISIA  XXIX – Extras, Oradea, 1999, 33 pag,

104.  Muzeul Tarii Crisurilor CRISIA  XXX – Extras, Oradea, 2000,  6 pag . In prelungirea marginii copertei 4 (imaginea alaturata), este un C.V. concentrat, care ne dezvaluie activitatea prestigioasa a D-lui Ing. Ch. Al Pop, in istoria chimiei si farmaciei, istoria orasului Oradea, filozofia stiintei, diploma si medalia pentru recunoasterea meritelor stiintifice.

Publicatii (carti).  Incepand cu anul 1987, a publicat mai multe carti si doua albume, ale caror titluri le redam mai jos:

  • Spre chimia moderna, Bucuresti, 1987 (in colaborare cu A.S. Banciu),
  • Patru eseuri de introducere in nomism, Oradea, 1992,
  • Libellus Nomisticus, Oradea, 1997, 97 p.,
  • Alchimia, Oradea 1998,
  • Fundamentele alchimiei, Cluj, 2002, 343 p.,
  • Tabula Smaragdina, Arad 2002, 59 p.,
  • Teoria Flogistonului, Arad 2003, 76 p.,
  • Vechi vase farmaceutice oradene (Mic Album), Arad 2003,
  • veche farmacie oradeana: RODIA, (Mic Album), Arad 2005.
  • Dictionar de alchimie ilustrat, Pitesti 2006, 210 p.,
  • ORA ET LABORA-Scurta incursiune in universul laboratorului alchimic”, Oradea, 2012.

Este membru de Onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF), din anul 2000 si posesor al Medaliei „Profesor Dr. Alexandru Ionescu-Matiu, clasa a II-a (Argint), conferita de presedintele SRIF cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la infiintarea societatii (1991-2011). Aprecierea si recunoasterea meritelor sale stiintifice se reflecta in Medalia si Diplomele primite:

–          Diploma de Excelenta (2008)

 

 

Concluzii

Biblioteca de Istoria Farmaciei, Colectia „Conf. Dr. Farm. Zisi St. FARSIROTU” de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti, se imbogateste continuu, ajungand in prezent la circa 1000 titluri. Poate sa fie apreciat ca foarte mic acest numar, dar trebuie sa tinem seama de faptul ca este vorba de Biblioteca unei Discipline, Colectia fiind infiintata in anii *60 in acest spatiu.

Am selectat cateva titluri semnificative din inventarul Bibliotecii Disciplinei de Istoria Farmaciei. Spatiul nu ne permite sa prezentam decat o foarte mica parte din acest patrimoniu de istoria farmaciei si istoria medicinii. Alte titluri inregistrate in biblioteca le vom prezenta intr-o alta nota.

 

Bibliografie

  1. Andreea DOGARU, Adriana-Elena TAEREL, Emilia STANCU, Ana CARATA – Valori de patrimoniu farmaceutic istoric in Colectia de Istoria Farmaciei „Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu”. Sectiunea Albume. Nota I- Evenimente din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si din present – Galenus nr. 74, Noiembrie, 2013, p. 72-74;
  2. xxx-Inventarul –Biblioteca Istoria Farmaciei, Fac. Farm. Bucuresti, 2014.

[1] Inspector ANMDEM-UTI, Bac?u, 30 Noiembrie 2013

[2] Facultatea de Farmacie, Bucure?ti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.