Din istoricul medicinei biocriminalistice

Sub raport medico-biocriminalistic explicam, sub acest titlu generic, unele domenii de interes tengente practicii farmaceutice, asa cum sunt prezentate in documente de arhiva de secol XIX.

Extras din analizele chimice executate in cursul anului 1866, de catre chimistul Directiei Serviciului Sanitar, stationat in Iasi.

Analize medico-legale

1. doua medicamente care au fost presupuse de otrava in unul cupru si fier sulfuric si o untura grasa si altul cu niste urme de fier

4. un medicament confiscat (hapuri) – materia colorata galbena solubila in parte, in apa, in parte, in alcool, cu toate reactiile de materia extractiva, foarte amara.

6. un praf intrebuintat ca medicament in contra holerei – o amestecatura de samanta unsuroasa de scortisoara, putine cuisoare cu sachar, amandoua obiecte erau de foarte rea calitate, dar fara metale otravitoare

10. un pachet cu doua medicamente si un gavanos cu un praf alb, magnezia carbonica, prafuri aerofare si var amestecat cu camfor.

12. un pachet cu 12 feluri de medicamente, confiscate de o femeie doua dintre aceste au fost otrava (argint viu clorat si sulfurat), zece au fost obiecte nevatamatoare.

13. niste prafuri rosii si un praf brun in hapuri s-a gasit revent, extract de radacina dulce, calomel si carmaz. Praful n-a fost altul decat aceste hapuri pisate, culorile erau nevatamatoare sanatatii”

(Arhivele Nationale, Fond Ministerul de Interne, Serviciul Sanitar, Inventar 359, dosar 62/1866, vol. II, fila 82)

 

„Iasi, 22 iunie 1864, Medicul sef al orasului Iasi catre Inspectorul General:

„Afland laturalnic ca domnul Iosef Mihailescu, garantul responsabil al farmaciei domnului Leon Popp, de curand stramutata pe ulita Sf. Vineri, ar fi publicat prin mai multe sinagoge israelite ca vinde publicului medicamente cu un scazamint de 25 procente si spre a ma incredinta daca aceasta este adevarat, am cerut stiinta prin adresa nr. 417 de la Epitropia Comunitatii Israelite, de la care am primit raspuns sub nr. 187 ca domnul Mihailescu in adevar au facut asemenea publicatie prin mai multe scoli israelite, insa nu prin Epitropie, ci prin ceausii scolilor.

Deci, aducand la stiinta Dv. acest caz, am onoarea a va ruga, domnule general inspector, sa binevoiti a-mi da dezlegare daca farmacistii sunt in drept a face asemenea abatere de la taxa infiintata de Inaltul Guvern”.

(Cu rezolutia: „Sa se supuna domnul farmacist Mihailescu la amenda de 50 <cincizeci> lei, prevazuta in art. XVI din Regulamentul farmaceutic”)

(Arhivele Nationale, Fond Ministerul de Interne, Serviciul Sanitar, Inventar 359, dosar 107/1864, fila 21)

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.