Perioada lui Galenus

Prof. dr. Ana Carata

Claudius Galenos (131 – 201) din Pergam, Grecia, este considerat ultimul mare medic grec, dupa Hipokrates. Cartile de istoria medicinei si farmaciei spun despre Galenos (Galenus, Galen) ca a studiat medicina de la 17 ani si a calatorit in centrele culturale, Corint (sudul Greciei), Alexandria (Egipt), Cipru, Palestina. In anul 165 este chemat la roma de catre Marcus aurelius, unde a scris, pana in anul 185, circa 400 lucrari, din care, aproximativ jumatate, din domeniul farmaciei. Prin lucrarile sale, ca medic si farmacist, a fost autoritate medico-farmaceutica pana la inceputul secolului al XIX-lea.

Ca medic, s-a remarcat prin practica sa, bazata pe dieta si medicamente conform principiului „contrariam contrarii, contrarum” si prin lucrarile sale: introducere in medicina; anatomie, fiziologie (mai ales in studiul sistemului nervos, studiul functiilor maduvei); s-a remarcat si prin maiestrie in rezolvarea luxatiilor.

Terapeutica lui Galen, ca si a lui Hipokrates, cuprindea: etiologie, diagnostic, tratament, chirurgue, oftalmologie, farmacologie, dietetica, igiena.

In domeniul farmaciei a clasificat medicamente in 3 grupe:

a. simple, cele care actioneaza prin insusirile lor elementare (cald, frig, uscat, umed);
b. compuse, care actioneaza prin proprietatile lor principale si secundare (acru, amar, dulce etc,);
c. specifice – au o anumita actiune (antitermice, purgative etc.);

Contributii in domeniul farmaciei: a introdus termenii „principii active”, „substante balast”, „substante daunatoare” – in plante; a elaborate metode de extractie s plantelor si a stability modul de preparere a formelor farmaceutice (pulberi, pilule, emplaste, decocturi, solutii in uleiuri grase, vinuri, oteturi, cataplasme, sapunuri). De la Galenos se pastreaza si astazi, denumirea de produse galenice, galenisti, Farmacie galenica, denumirea data Tehnicii farmaceutice intr-o anumita perioada, la noi.

„Perioada lui Galenus a reprezentat apogeul medicinei romane care a coincis cu apogeul Imperiului Roman”. (Samuel Izsak).

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.