Portret de farmacist

Elisabeta Cosmeleata (n. Cluj, 7 iulie 1938)
Absolventa a Institutului de Medicina si Farmacie din Targu-Mures In anul 1961, a desfasurat o bogata activitate profesionala:

  • Farmacist-sef de farmacie (1961-1973);
  • Sef Sectie Depozit, Oficiul farmaceutic Brasov (1973-1981);
  • Farmacist In farmacie cu circuit deschis, Brasov, din 1983 pana la pensionare.

Farmacist si artist plastician, grafica si acuarela, dar mai ales pictura In ulei, s-a remarcat In tara si peste hotare cu lucrarile sale, la numeroase expozitii. Inca din perioada liceala a obtinut premii (I si II), diplome si carti, prin participare la concursuri Intre licee la nivel local.
Membra a Asociatiei Artistilor Plastici din Brasov din anul 1979, intrand In contact cu oameni din lumea artei, a avut prilejul sa-si perfectioneze cunostintele, dar a actionat si ca autodidact, formandu-si un stil propriu In pictura. Astfel, din 1982 a participat la numeroase expozitii colective si personale In cadrul organizat de Asociatie, expozitii judetene, interjudetene si republicane, obtinand premii (I si II) si diplome (1989, Diploma si Premiul I pe tara si titlul de Laureat al concursului).
In cadrul diverselor manifestari stiintifice farmaceutice a expus 3 tablouri, In 1989 la Congresul National de Farmacie organizat la Bucuresti si la Reuniunile comune de Istoria Medicinei si Farmaciei, Brasov (5-7 mai 2006), unde a expus 60 de picturi In ulei.
Peste hotare a participat la expozitii incepand cu anul 1991 (Ungaria, 1991,1992, 1994; Anglia 1992; Germania, Ulm, 19 martie 2009 – expozitie personala cu 65 de picturi). 5 picturi In ulei au fost donate Muzeului National de Farmacie din Bucuresti.
Lucrari de arta ale farmacistei Elisabeta Cosmeleata se gasesc In colectii particulare In 15 tari, pe 4 continente (Australia, SUA, Canada, Israel, Anglia, Rusia, Franta, Danemarca, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, Olanda, Elvetia, Germania).

Bursa de excelenta – Invatamant si Cercetare In Facultate

Cercetarea In universitati a devenit o prioritate majora In deceniul 2000-2010, In contextul Declaratiei de la Bologna din 1999, cand s-au Intalnit reprezentanti din tari europene de la cel mai Inalt nivel politic si au propus crearea Ariei Europene a Cercetarii si Invatamantului, proiect ce vizeaza progresul economic si social In Europa.
In activitatea SRIF s-a ivit o mare oportunitate pentru cercetare, cadre didactice si studenti, prin propunerea venita din partea familiei creatorului Colectiei de Istoria Farmaciei a Facultatii de Farmacie din Bucuresti, Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu (1914-2009): o bursa de excelenta In valoare de 1000 euro anual, pentru cea mai buna lucrare In domeniul Istoriei farmaciei, (lucrare de excelenta), realizata de un student din anul III de studii universitare din cadrul Facultatii de Farmacie. Propunerea a fost adresata presedintelui SRIF, Prof. Univ. Consultant la Facultatea de Farmacie din Bucuresti, Ana Carata.
Prin colaborarea SRIF si a Conducerii Facultatii, conform recomandarilor ofertantului bursei, reprezentat de Prof. Mihaela Farsirotu Ph. D.
A fost stabilita Comisia de evaluare a lucrarilor formata din: Presedinte SRIF, Prodecan Prof. Dr. Ileana Chirita, Fiz. Vladimir Farsirotu – reprezentantul familiei care ofera bursa, Conf. Dr. Farm. Valentina Soroceanu – Sef Disciplina, Conf. Dr. Farm. Lacramioara Popa, membru In Consiliul Facultatii.
Regulamentul privind desfasurarea cercetsrii si acordarea bursei a fost elaborat la Bucuresti, trimis In Canada pentru completari, modificari, apoi distribuit studentilor care au optat sa activeze In cadrul unui Cerc stiintific de Istoria farmaciei. Pana In prezent s-au prezentat 9 studenti.
In mesajul transmis de Prof. Mihaela Farsirotu se spune:
„Scopul acestei burse anuale este de a recunoaste si, In acelasi timp, de a Incuraja la studentul de la farmacie, trei calitati critice care conduc la excelenta: capacitatea de a visa, perseverenta si pasiunea”.
In mesaj se mai precizeaza: „Tot ce-ti poti imagina este real”, spunea Pablo Picasso. „Geniul este perseverenta divina”, adauga Woodrow Wilson, iar despre pasiune, maresalul Foch nota: „Arma cea mai puternica pe pamant este sufletul omenesc In flacari  – The most powerful weapon on earth is the human soul on fire” (Profesor Mihaela Farsirotu, Ph.D.).

Conf. Dr. Adriana-Elena Taerel,
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.