Medicina si nutritia ortomoleculara

Rezumat:
In momentul de fata, se bucura de tot mai multa incredere in randul pacientilor o categorie de specialitati medicale denumite in mod colectiv „medicina alternativa”. Un capitol nou al medicinei alternative este medicina ortomoleculara. Termenul „ortomolecular” s-a format prin alipirea cuvantului grecesc „orthos”, care inseamna „corect”, la „molecula”. Astfel, traducerea ad literam este „corectitudine moleculara”.

Abstract:
In our days, the “alternative medicine” earns more trust among patients. The new chapter of alternative medicine is “ortomolecular medicine”. The term “ortomolecular” was formed by joining the Greek word “orthos”, meaning “fair” and “molecule”. Literally, “orthomolecular” means “molecular fairness”.

Medicina a fost unul dintre domeniile stiintei care s-a bucurat de un avantaj extraordinar in ultima suta de ani. Cercetarea si progresele medicale au permis invingerea sau tinerea sub control a unor maladii care au amenintat omenirea inca din cele mai vechi timpuri (bolile infecto-contagioase). De asemenea, au scos la lumina explicatii detaliate ale unor mecanisme fiziopatologice complicate si au permis prelungirea duratei si a calitatii vietii la seniori, dincolo de cele mai optimiste sperante. Este, evident, loc pentru mai bine. In momentul de fata se bucura de tot mai multa incredere in randul pacientilor o categorie de specialitati medicale denumite in mod colectiv „medicina alternativa”. Medicina alternativa foloseste tehnici care „nu apartin limitelor medicinei traditionale” (Bratman, 1997), tehnici cu radacini mai degraba istorice si culturale decat stiintifice.

Desi medicina ortomoleculara este o entitate recenta, inca de la inceputul secolului XX, unii medici au pornit de la premisa ca vitaminele pot trata boli. Ei prescriau megadoze vitaminice (Menolascino et. al, 1988), menite sa rezolve diverse afectiuni, insa fara ca rezultatele sa fie cele asteptate. Nutritie ortomoleculara (dar nu sub acest nume) au practicat Max Gerson (care a pus la punct o dieta cu efecte curative, considerata in prezent daunatoare) si fratii Shute, care tratau bolile cardiovasculare cu vitamina E. Unele concepte cu care se lucreaza in prezent in „ortomolecularism”, cum ar fi diferentele biochimice dintre indivizi (Williams, 1998) sau erorile genetice ale metabolismului (Magner, 2005) au fost dezvoltate inca din prima parte a secolului XX. In 1948, W. McCormick a atribuit deficientelor de vitamina C un rol central in multe afectiuni si a administrat megadoze pacientilor sai, similar cu Frederick Klenner care, in anii ’50, o recomanda pentru numeroase boli, inclusiv pentru poliomielita. Un alt savant, Irving Stone, a descris o asa-zisa afectiune genetica, „hipoascorbinemia”, comuna tuturor vietuitoarelor care, ca si omul, nu isi pot sintetiza propria vitamina C. Evident, era vorba de o exagerare si de o utilizare incorecta a termenului, care descrie cu totul altceva in prezent. Mai departe, carentele vitaminice au fost postulate si la baza unor maladii psihiatrice. Unii medici administrau in anii ’50 megadoze de niacina schizofrenicilor, ceea ce s-a dovedit, evident, inutil si chiar periculos.

Notiunea de „ortomolecula” a fost introdusa de Linus Pauling in 1968 (in revista medicala „Science”), pentru a-si explica acea convingere conform careia orice boala poate fi tratata prin administrarea moleculelor „corecte” de nutrienti in cadrul unei nutritii adecvate. Ideea-cheie a fost ca factorii genetici nu influenteaza doar caracteristicile fizice ale individului, ci intreg ansamblul sau biochimic. Procesele metabolice variaza major in functie de variabilitatea genetica, astfel incat afectiuni precum ateroscleroza, cancerul, schizofrenia sau depresia sunt asociate cu anormalitati biochimice care sunt fie agenti cauzali, fie factori de potentare.

De atunci au aparut si „doctorii de nutritie” (nutritionistii „ortomoleculari”) a caror conceptie fundamentala, de altfel acceptata si in medicina traditionala, este ca atat individul, cat si boala sunt unici. Orice medic stie ca nu exista boli, ci bolnavi, dar in cazul medicinei ortomoleculare baza bolilor o reprezinta ruperea balantei dintre trebuintele nutritionale si aportul „moleculelor corecte” de nutrienti.
Practic, malnutritiile descrise de medicina traditionala, dar considerate aici la un nivel ceva mai subtil, devin cheia tratamentului oricarei afectiuni.

Practicienii acestei forme de terapie se bazeaza pe cunostinte provenite din nutritie, biochimie, biologie celulara, fiziologie, imunologie, alergologie, endocrinologie, stomatologie, climatologie etc. De asemenea, modalitatile terapeutice in medicina ortomoleculara includ administrarea de vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali, fibre, enzime, anticorpi, antigeni, terapia celulara, terapia chelationala, dializa, plasmafereza, hidroterapia, terapia termala, fototerapia si electroterapia (inclusiv terapia electroconvulsiva), terapia cu aer ionizat, terapia cu lumina solara, acupunctura, masajul, exercitiile fizice, biofeedback-ul, hipnoterapia si alte tipuri de psihotratament (Kunin, 2010).

Medicii ortoterapeuti sustin ca specialitatea se bazeaza pe cele mai noi descoperiri ale stiintei din biochimie, biofizica, psihofiziologie si ecologie. Nu se folosesc medicamente traditionale, pentru ca acestea sunt considerate limitate ca actiune si toxice. Se crede ca mijloacele medicinei ortomoleculare ofera beneficii mai mari pentru pacienti, in lipsa oricaror efecte adverse.

Desi, ca si medicii traditionali, respecta principiul hipocratic „Primum non nocere” („La inceput nu dauna”), medicii „ortomoleculari” incearca adaugarea unor valori si credinte aditionale. De exemplu, pentru practica ortomoleculara, imperativul de baza este „sa punem nutritia in prim-plan”.
Cele 7 reguli cardinale sunt:
1. Nutritia este pe primul loc in diagnostic si tratament.
2. Mediamentele se folosesc numai in circumstante bine delimitate si intotdeauna cu mare atentie la eventualele pericole si efecte adverse.
3. Poluarea mediului si modificarea alimentelor sunt o problema a vietii moderne si o prioritate medicala.
4. Diferentele biochimice intre indivizi sunt regula, de aceea dozele zilnice recomandate reprezinta valori lipsite de orice semnificatie.
5. Testele sangvine nu reflecta corect nivelul tisular de nutrienti.
6. Diagnosticul nutritional este cel mai bun, deoarece afectiunile provocate de lipsa sau excesul nutrientilor raspund la tratament rapid si sunt curabile.
7. Speranta este aliatul de baza al medicului si un drept absolut al pacientului.

Intreaga comunitate medicala a respins „pretentiile medicinei ortomoleculare ca fiind false si fara substanta” (Aaronson, 2003). Pana in acest moment, nu avem nicio dovada ca acest tip de asa-zisa medicina ar fi eficienta in tratamentul vreunei afectiuni. Printre asociatiile critice la adresa medicinei ortomoleculare amintim American Cancer Society, The American Psychiatric Association, The National Institute of Mental Health, The American Academy of Pediatrics, Canadian Pediatric Society. AMA (American Medical Association) descrie drept „mit” ideea ca malnutritiile mineralo-vitaminice ar fi omniprezente, ca bolile pot fi pur si simplu evitate prin suplimente nutritionale si ca cele mai multe boli au la baza dieta necorespunzatoare.

American Cancer Society arata limpede ca evidenta stiintifica disponibila in acest moment nu sprijina tratamentul ortomolecular pentru cele mai multe afectiuni in care se afirma ca acesta ar fi eficient. Unele suplimente nutritionale au o utilitate punctuala, dar ingestia corecta de nutrienti prin alimente este cea mai buna metoda de a intra in posesia necesarului de vitamine, minerale si nutrienti cruciali pentru mentinerea sanatatii. Inca din 1973, un grup de lucru al American Psychiatric Association a afirmat clar ca publicitatea masiva realizata de mass-media in favoarea „terapiei cu megavitamine” si a „tratamentului ortomolecular” este deplorabila, deoarece refuzul radical al oricarui experiment controlat a aratat limpede ca bazele acestor asa-zise tratamente sunt subrede si incorecte.

Este adevarat ca astazi se folosesc unii nutrienti sau vitamine ca tratament in afectiuni specifice (niacina si uleiul de peste in dislipemii, vitamine in erorile innascute metabolice), dar majoritatea tratamentelor ortomoleculare sunt nocive sau interfereaza cu tratamentul de baza al pacientului. Un studiu recent (Neuhouser, 2008) care a inclus peste 161 000 de femei postmenopauza a aratat in mod convingator ca multivitaminele au efecte minime sau absente in ceea ce priveste riscul de cancer, boala cardiovasculara sau a celui de moarte, indiferent de cauza. O metaanaliza recenta a The Journal of the American Medical Association (JAMA) a sugerat ca suplimentele cu antioxidanti (beta-caroten, vitaminele A si E) pot creste mortalitatea, indeosebi la subiectii fumatori (probabil prin insumarea unor efecte ale tutunului si dozelor vitaminice mari). Sa nu uitam si faptul ca multe vitamine, administrate in doze mari, pot provoca intoxicatii.

In concluzie, cu toate ca multi dintre termenii folositi in medicina ortomoleculara aduc un „aer proaspat” in medicina, mai ales pentru ca, din ce in ce mai mult se constata o reala „chemofobie” (fobie fata de substante chimice, medicamente toxice) in randul oamenilor moderni, domeniul respectiv nu ofera mai mult decat avantajele unei psihoterapii cu oarecare suport stiintific. Dar pentru ca terapia respectiva poate dauna grav sanatatii pacientului, ea trebuie privita cu mult scepticism si numeroase rezerve. Cel putin deocamdata.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  11 comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  1. H**:

   Este un articol cu totul ramas in urma si face referire doar la vechi incercari de tratament ortomolecular dim anii ’40, ’50, ’60. La vremea respectiva, de multe ori acelasi lucru se intampla si in medicina conventionala. Din nefericire aceste fenomene – de ramanere in urma – se petrec in Romania chiar la momentul de fata: dovada acest articol!
   Oare Dna/Dra Doctor nu a aflat ca de ceva mai bine de 20 de ani nutritiei ortomoleculare i se da tot mai des denumirea de Dietetica Speciala si si-a schimbat foarte tare orientarea? Ea incearca si reuseste sa complementeze de multe ori tratamentele conventionale prin regimurile igieno-dietetice personalizate pe care le pune la dispozitie! de aceea in multe clinici private de renume din Occident este foarte larg utilizata …dar despre ce si mai ales cu cine vorbim?!
   Ce bine e in Romania fara concurenta…
   Succesuri in cariera!
   H.O – Koln/ Germania

  2. A**i**r:

   In documentarul „Hrana Conteaza” (facut de medici ortomoleculari ce-i drept) se  spune clar ca doctorii nu invata in scoli decat medicina alopata si ….dupa e destul de greu, daca nu suntem deschisi si corect informati sa acceptam (noi ditamai doctorii) ca pot exista si alte metode naturale de vindecare si cateodata unii sunt chiar „rugati” sau direct interesati(vezi retetele cu procente de la farmacisti) sa scrie asemenea articole, tocmai pentru ca „asa se cuvine”
   Ce este pacat, este ca lumea este prostita si oamenii mor, chiar si apropiatii lor, pacat, mare pacat.

  3. K**s**d:

   aceasta doamna lector o fi ajuns pe pile acolo unde este fiind rupta de realiatea si contactul cu pacientul, in afara de asa zise surse stiintifice ,ce rezultate si experienta mai are doamna doctor despre sau , cu  produse ortomloceculare.Nu ne zice nimic ce fac medicamentele de sinteza , oare ce contin in ele stie, poate sa verifice? se fac studii pe loturi intregi,  ani intregi cu posibile rezultate, pe mii de euro ……pe banii nostri ca in final sa aflam ce intereseaza pe producatorii de medicamente. 
   Stie sa defineasca stiinta?
   ce este azi  stiinta?manie e doar o teorie….sa-si vada de lectiile la catedra, si sa-si mentinaa teoriile si studiile facute de alti manipulatori pt teorie,ca pt asta este platita, nicidecum sa faca studii personale si dea sfaturi  in concluzie.
   ii doresc sa nu aiba chemofobie  de la cea mai usoara pana la cea mai grava boala si sa inghita cate medicamente a invata ea ca ii fac cel mai bine din carti si din stiudiile stiintifice.

  4. a**c**a:

   Articolul nu reflecta deloc pararea autorului,ci trece in revista date din literatura de specialitate. Nu pricep si pace de ce comentariile se refera la autor! Daca ar fi insa sa imi exprim eu pararea, nascuta dintr-o practica medicala de 21 de ani, as putea spune cu inima usoara ca ortomoleculara e o sarlatanie care prinde la firi cu indice mic de inteligenta. Cat despre clinicile private din occident care ofera diete personalizate…din astea oferim si noi aici, chit ca vad ca „doamna” din Germania are o parere proasta despre cei din tara pe care o mai stie doar de pe…net! Doar ca aceste diete nu pot tine locul medicinei alopate, chit ca ne convine, chit ca nu.Pana cand nutrigenomica nu va deveni mult mai accesibila in practica (sic) curenta, o sa trebuiasca sa ne descurcam cu medicina obisnuita, fara a neglija, eviudent, dietetica. Cea de bun simtz, nu cea pe care o promovam doar ca sa ne umple buzunarele…

   • R**ân:

    Acel tip de medicina propune schimbarea modului de viata spre unul natural, nu bazat pe chimicalele din asa zisa medicatie. Doamne ma ingrozesc ca un macelar e pus sa aiba grija de cineva drag, in spital unde ar trebui sa i se apere viata. Daca alimentez corect un ansamblu, inseamna ca defectiunile apar din ce cauza?????????? Perturbari si accidente genetice o sa vina raspunsul. Nu pot sa ma rog pt asemenea specimene: Sa ne rasplateasca Dumnezeu dupa cat de mult il slujim, prin faptele, vorbele, gandurile noastre.

  5. R**ân:

   Din toate aceste afirmatii ca este rau ce sustine medicina ortomoleculara, nu reies studiile efectuate care demonstreaza falsitatea afirmatiilor acestei ramuri medicale.Eficienta ei este demonstrata prin studii de amploare mare (durata si exponenti), dar neacceptate de societatea medicala care-si vede amenintata pozitia de distribuitor de droguri! Intoxicarea cu vitamine obtinute din fructe si legume??? Cred ca ostentatia articolului este mai mult decat evidenta. Ce spunea Hypocrat??? Fiinta se trateaza in intregul ei: 1) SUFLET  2) RATIUNE  3) TRUP!!!!!!!!! Ce trateaza medicina moderna? Efectele unei boli, adica nicidecum boala in sine. De unde porneste boala? De la punctul 1) apoi ajunge la 2) si la 3). Medicina ortomoleculara priveste si acest aspect, insa exista si alte remedii cu eficienta in timp mare si cu caracter ireversibil!!!(inforenergetica). Medicii sunt necesari doar daca se pun in slujba lui Dumnezeu, de ceilalti care se cred dumnezei nu este nevoie. Suntem prostiti in fata ca un lucru care e ANTIBIOTIC face bine, adica el omoara viata, dar face bine. Testele de laborator ascunse, sunt concludente, dar,…….      

  6. Y**C**:

   The Useful books on health,
   nutrition, supplements and vitamins  section includes:

    

   General books:

    

   Dr.
   Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs by Robert C. Atkins

   The
   New Optimum Nutrition Bible by Patrick Holford

   Orthomolecular
   Medicine For Everyone: Megavitamin Therapeutics for Families and
   Physicians by Abram Hoffer

   Fire
   Your Doctor! How to Be Independently Healthy by Andrew W. Saul

   How
   to live longer and feel better by Linus Pauling

   Doctor
   yourself : natural healing that works by Andrew W. Saul

   Good
   Health in the 21st Century by Carole Hungerford

   The
   Brainpower Plan: 21 Days to Better Brain Health by Jordan K. Davis

   Prescription
   for Nutritional Healing, 4th Edition by James F. Balch

   Alternative
   cures : the most effective natural home remedies for 160 health
   problems by Bill Gottlieb

   Prescription
   for drug alternatives : all-natural options for better health without the
   side effects by James F. Balch, Mark Stengler, Robin Young Balch.

   Optimal
   nutrition for optimal health by Dr Levy

   Nutritional
   Balancing and Hair Mineral Analysis by Dr Lawrence Wilson

   The
   Real Vitamin and Mineral Book, 4th edition: The Definitive Guide to Designing
   Your Personal Supplement Program by Nancy Bruning

   Curing
   the Incurable With Holistic Medicine by George John Georgiou

   What
   Your Doctor Doesn’t Know About Nutritional Medicine May Be Killing
   You by Ray D. Strand M.D. 

   The
   Patient’s Book of Natural Healing by Jonathan V. Wright and Alan Gaby

    

   Books on vitamin C:

    

   Clinical
   Guide to the Use of Vitamin C The Clinical Experiences of Frederick R.
   Klenner, M.D.

   Ascorbate:
   The Science of Vitamin C by Dr. Hickey and Dr. Roberts

   The
   Healing Factor: Vitamin C Against Disease by Irwin Stone

   VITAMIN
   C, TITRATING TO BOWEL TOLERANCE, ANASCORBEMIA, AND ACUTE INDUCED
   SCURVY Robert F. Cathcart, III, M.D.

   The
   Ascorbate Effect in Infectious and Autoimmune Diseases by Robert F.
   Cathcart, M.D.

   VITAMIN
   C: The Real Story by Steve Hickey, PhD and Andrew Saul

   Curing
   the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins by Thomas E.
   Levy 

   Why
   animals don’t get heart attacks but people do by Matthias Rath M.D.

    

   Books on vitamin D:

    

   The
   vitamin D cure by James Dowd

   Vitamin
   D: The Sunshine Vitamin by Zoltan Rona M.D.

    

   Books on vitamin E:

    

   The
   Vitamin E Factor: The Miraculous Antioxidant for the Prevention and Treatment
   of Heart Disease, Cancer, and Aging by Andreas M. Papas Ph.D.

    

   Books on toxins and
   detoxification:

    

   Detoxify
   or Die (and other books) by Dr Sherry Rogers

   Sauna
   Therapy for Detoxification and Healing by Dr Lawrence Wilson

   Our
   Toxic World: A Wake Up Call by Doris J. Rapp

   The
   Detox Book: How to Detoxify Your Body to Improve Your Health, Stop Disease,
   and Reverse Aging, 2nd Edition by Bruce Fife

   The
   Healing Crisis by Bruce Fife

   Healing
   Ourselves by Dr Lawrence D. Wilson

   Multiple
   Chemical Sensitivity: A Survival Guide by Pamela Reed Gibson

   Sauna
   Detoxification Therapy: A Guide for the Chemically Sensitive by Marilyn
   McVicker

   Juicing,
   Fasting, and Detoxing for Life: Unleash the Healing Power of Fresh Juices and
   Cleansing Diets by Cherie Calbom

    

   Books on cardiac
   health:

   L carnitine and the heart and The CoQ10 phenomenon and The
   Sinatra Solution by Dr Stephen T. Sinatra

    

   Books on magnesium:

    

   The
   Magnesium Miracle by Dr Carolyn Dean

   Transdermal
   Magnesium Therapy by Mark Sircus

    

   Other special subject books:

    

   Stop
   the Thyroid Madness

   Everything
   You Need to Know About Enzymes: A Simple Guide to Using Enzymes to Treat
   Everything from Digestive Problems and Allergies to Migraines and
   Arthritis by Tom Bohager

    

   Asta ca sa vedeti cat de penibili sunteti, cititi mai intai, apoi practicati, apoi judecati – evident, daca sunteti in stare. Evident, voi astia cu medicina alopata nu aveti timp pentru asa ceva, voi trebuie sa otraviti si eventual sa omorati pacientii cu medicamentele de sinteza, ca sa va puteti plati facturile, nu sanatatea e pe primul loc. Va veni insa si vremea cand veti da dreptate lui Pauling, Matthias Rath, Klenner, Stone, Levy, Cathart…asta doar vorbind de Acidul Ascorbic sau daca doriti Vitamina C…

  7. Y**C**:

   DE 
   CE  ANIMALELE  NU 
   FAC  ATAC  DE 
   CORD………. INSA  OAMENII  FAC

    

    

   Cuprins

   Cuvant inainte

    

   1 Introducere

   • Misiunea de a eradica bolile
   cardiovasculare

   • Cum putem beneficia imediat de citirea
   acestei carti

   • Programul in zece pasi ai Dr. Rath
   pentru sanatate naturala cardiovasculara

   • Recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
   celulei

   • Recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
   celulei constituie combustibilul biologic pentru milioane de celule

   • Medicina celulei: solutia bolilor
   cardiovasculara

   • Deficienta vitaminelor in celulele
   peretilor arterelor cauzeaza atac de inima, accidente vasculare cerebrale si
   hipertensiune

   • Deficienta vitaminelor in celulele
   muschiului  inimii cauzeaza puls iregulat
   si insuficienta cardiaca

    

   2 Ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral

   • Date despre bolile cardiace

   • Recomandarile
   Dr.Rath privind sanatatea celulei pot opri si inversa bolile cardiovasculare

   • Cum
   pot recomandarile Dr.Rath privind sanatatea celulei sa ajute pacienti cu boli
   cardiovasculare

   • Studii
   clinice documenteaza prevenirea bolilor
    cardiovasculare cu ajutorul vitaminelor

   • Europa:
   mai multe vitamine – mai putine boli de inima 

   • Recomandarile
   Dr.Rath privind sanatatea celulei, demonstreaza 
   clinic descresterea riscului 
   bolilor cardiovasculare

   • Recomandarile
   Dr.Rath privind sanatatea celulei pentru pacienti cu boli coronariene

   • Date
   stiintifice in favoarea sanatatii celulei a Dr. Rath

   • De ce animalele nu fac atac de cord

   • Ateroscleroza este o forma incipienta
   de scorbut

   • Deficienta in Vitamina C cauzeaza
   ateroscleroza – Dovada

   • Repetarea evolutiei: confirmarea
   dramatica a conexiunii Vitamina C – Boli cardiovasculare

   • noua intelegere a naturii bolilor
   cardiovasculare

   • Reversul natural al bolilor
   cardiovasculare

    

   3
   Niveluri mari de colesterol şi altI Factori de
   risc secundari

   pentru bolile cardiovasculare 

   • Colesterolul este doar un factor de risc secundar

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu niveluri crescute ale colesterolului

   • Studiile clinice cu recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
   celulei documenteaza
   eficacitatea lor
   în scăderea factori de risc ai sangelui 

   • Lipoprotein (a) – un factor de risc secundar de zece ori mai periculos decât colesterolul 

   • Recomandări  de sanatate celulara pentru pacientii cu
   valori crescute ale colesterolului si alte tulburari
   metabolice 

    

   4 Hipertensiune arteriala

   • Date despre hipertensiune arteriala

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu niveluri crescute ale tensiunii arteriale

    • Informatii
   – recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei in hipertensiune arteriala

   • Un studiu clinic al sanatatii celulei a
   Dr. Rath si recomandari in hipertensiune

    

   5 Insuficienta cardiaca

   • Date
   despre insuficienta cardiaca

   • Consecinţele
   fatale ale tratamentului  incomplet al insuficienţei cardiace

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu insuficienta cardiaca

   • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot face transplanturile  de inima redundante

   • Studii clinice al sanatatii celulei a
   Dr. Rath si recomandari in insuficienţa
   cardiaca

    

   6 Puls neregulat 
   (Aritmia)

   • Date despre aritmie

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu aritmie

   • Un studiu dublu orb – controlat prin
   placebo confirma cum  Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu aritmie

    

   7
   Diabet


   Date despre diabet


   Bolile cardiovasculare sunt complicatia- cheie pentru pacientii cu diabet


   Cum se dezvolta boala cardiovasculara la diabetici


   Un studiu clinic arata ca Vitamina C face ca nivelurile de insulina si glicemie
   sa scada


   Un studiu clinic arata ca cu cat avem mai multa Vitamina C, cu atat avem
   niveluri mai mici de insulina


   Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu diabet


   Un studiu clinic al
   sanatatii celulei a Dr. Rath si recomandari in diabet

    

   8 Specific Cardiovascular Problems

   • Date despre angina pectorala

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu angina pectorala

   • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au suferit au atac
   de cord

   • Cum recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au suferit au atac
   de cord pot
   imbunatatii calitatea vietii acestora dupa acest atac

   • Cum pot fi ajutati cu ajutorul
   recomandarilor despre sanatatea celulei pacientii care au avut un atac de cord

   • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au avut un Bypass
   chirurgical coronarian

   • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au avut o
   angioplastie coronariana

    

   9 External and Inherited Cardiovascular Risks 191

   • Dieta nesanatoasa

   • Fumatul

   • Stress

   • Contraceptive Hormonale si terapii de
   inlocuire a estrogenului

   • Medicamente farmaceutice

   • Diuretice

   • Dialisa

   • Chirurgie

   •Factori de risc mosteniti in bolile
   cardiovasculare

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu factori
   de risc mosteniti

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu Alzheimer

   • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu Lupus Eritematosus

    

   10 Medicina Celulei

   • Sanatatea celulei depinde de bioenergia
   celulei

   • Medicina celulei

   • Principiile medicinei celulei

   • Nutrienti celulari determina bioenergia
   esentiala la “ uzinele energetice” ale celulei

   • Date stiintifice despre nutrienti in recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei

   • Vitamine, minerale, aminoacizi oligoelemente
   si alti nutrienti celulari

   • Medicina Conventionala  vs. Medicina Celulei: comparatie intre
   terapiile in bolile cardiovasculare

   • Medicina Conventionala  vs. Medicina Celulei: comparatie intre
   eficienta si siguranta • Poti trai mai mult si sa fii sanatos

   • Intrebari
   si raspunsuri despre recomandarile Dr. Rath privind sanatatea celulei

    

    

   11 Eradicating Heart Disease 235

   • De ce nu ai auzit despre acest lucru
   inainte

   • Cele zece Legi ale industriei
   farmaceutica

   • Trucuri de baza in Afacerea farmaceutica
   cu Bolile

   •” Deceptia” este o preconditie pentru
   Afacerea farmaceutica cu Bolile

   • Pentru sanatatea umana incepe o noua
   era

   • Repere pe drumul spre eradicarea
   bolilor de inima

   • De ce avem nevoie de Alianta Dr. Rath

   • Obiectivele Aliantei

   • Cum poti afla mai multe despre
   Sanatatea celulei

   • Ce poti face acum

   • Principii ale noului sistem de sanatate

    

   12
   Documentatie


   Conferinta de la Stanford Medical School


   Conexiunea scorbut – Boli de inima: solutia la bolile de inima


   Reactii  la Conferinta mea


   Eradicarea bolilor de inima este posibila


   “Sanatate pentru toti pana in 2020” este posibil


   Sanatate si pace – nu boala si razboi………


   Blueprint for a Healthy World


   Vision for a World of Health, Peace and Social Justice


   Growing Awareness


   Worldwide Support


   Petition for Vitamin Freedom


   About the Author


   Acknowledgments


   Clinical Study: Natural Reversal of Heart Disease


   References

    

  8. L**n**:

   Absolut de acord cu afirmatiile dumneavoastră. Subscriu pentru multa prudență in abordarea valului de ,,terapii” neconvenționale, care captează interesul bolnavilor prin promisiuni minunate dar fără fundament științific . Resping terminologia bombastică, epatantă, adesea ridicol de lipsită de substrat fiziologic, cu care se ambalează aceste proceduri pseudomedicale.