Berberina – informații despre proprietățile terapeutice

Berberina este un alcaloid cu activitate farmacologică extinsă care, în prezent, primește un mare interes din partea comunității științifice. În medicina tradițională chineză și ayurvedică, această substanță a fost folosită ca parte a tratamentului unei game variate de boli și afecțiuni. Așadar, berberina nu este o plantă, ci este un compus izolat din rădăcinile, tulpinile, frunzele și în unele cazuri fructele și florile unei plante. În funcție de disponibilitatea locală, se pot folosi mai multe surse în vederea izolării, speciile din genul Berberis (Berberis vulgaris, de exemplu, cunoscută drept dracilă) fiind principala sursă. Alte surse de berberină, dar relativ mai sărace, sunt:

  • Mahonia aquifolium (mahonie);
  • Hydrastis canadensis (goldenseal);
  • Curcuma longa (turmeric).

Studii recente susțin faptul că berberina prezintă potențial efect anticanceros și, în același timp, este eficientă în ameliorarea anumitor afecțiuni neurologice, metabolice, cardiovasculare, însă ca parte a unui stil de viață sănătos și a unei diete zilnice complexe. În general, este tolerată de organism și nu prezintă risc de intoxicație, decât în cantități mult prea mari. O problemă o ridică însă faptul că, în urma administrării orale de berberină, biodisponibilitatea acesteia în organism este ușor redusă, iar proprietățile terapeutice sunt valabile la concentrații mari ale alcaloidului.

Proprietățile terapeutice ale berberinei

Berberina a fost utilizată timp de secole întregi în medicina tradițională, în vederea ameliorării și tratării anumitor afecțiuni. Deși mecanismele nu erau pe atunci cunoscute, beneficiile au fost validate prin efectele concrete pe care administrarea de berberină le-a avut asupra persoanelor cu anumite afecțiuni. Ulterior, aceste efecte au fost observate prin studii de laborator, în special pe modele animale, când s-a confirmat faptul că, într-adevăr, berberina este un alcaloid vegetal cu importanțe proprietăți terapeutice. În cele ce urmează, vor fi prezentate potențialele beneficii pe care administrarea de berberină le poate avea în tratarea și prevenția anumitor afecțiuni.

Proprietățile antidiabetice ale berberinei

Proprietățile antidiabetice ale berberinei, în cadrul diabetului zaharat de tip 2, au fost observate încă din anul 1986. De fapt, activitatea antidiabetică pe care berberina o prezintă este, probabil, cea mai intens studiată potențială aplicație terapeutică a acestui compus. Cercetările sugerează că berberina reduce fenomenul de rezistență la insulină și nivelurile de TGO și TGP la pacienții cu diabet de tip 2. Mai mult, s-a demonstrat că berberina reduce nivelurile de glucoză din sânge, imediat după masă, și scade în timp concentrația de hemoglobină glicozilată. Îmbunătățește, în egală măsură, sensibilitatea la insulină a celulelor, reducând rezistența la insulină a acestora.

Proprietățile hipercolesterolemiante ale berberinei

Administrarea de berberină pare să aibă un impact pozitiv și asupra nivelurilor crescute atât de colesterol, cât și de trigliceride serice. Deși profilul lipidic anormal poate avea la bază multe cauze complexe, modificarea dietei este una dintre modalitățile principale de a preveni și de a trata tulburările legate de colesterolul crescut. Berberina ajută foarte mult la reducerea nivelului de colesterol și normalizarea profilului lipidic, în timp ce crește HDL-colesterolul. Mecanismul principal de scădere a colesterolului este inhibarea absorbției intestinale a colesterolului, alături de reglarea excreției de colesterol și stimularea eliminării LDL-colesterolului din sânge.

Proprietățile antiaterosclerotice și cardioprotectoare ale berberinei

Aceste proprietăți sunt în strânsă legătură cu faptul că berberina ajută la reducerea nivelului de trigliceride și LDL-colesterol din sânge. Studiile observaționale, efectuate pe oameni, confirmă activitatea antisclerotică a alcaloidului. După 3 luni de tratament cu berberină, a fost observat faptul că persoanele care au luat parte la studiu au prezentat scăderi semnificative ale glicemiei și secreției de insulină, postprandial, precum și o reducere majoră a tensiunii arteriale sistolice. S-au mai observat niveluri crescute de HDL și niveluri scăzute de LDL-colesterol, trigliceride. Pe lângă efectul asupra profilului lipidic, berberina crește nivelul de testosteron la bărbați.

Este cunoscut faptul că testosteronul la bărbați are efect cardioprotector, iar faptul că berberina crește nivelul acestui hormon implicit va reduce și riscul de boli cardiovasculare. La persoanele de sex feminin cu sindromul ovarelor polichistice, administrarea de berberină (1500 mg/zi timp de 3 luni) a redus concentrația testosteronului. Combinațiile nutraceutice joacă un rol important în modularea profilului lipidic, existând amestecuri care conțin berberină, policosanol, drojdie de orez roșu, foarte eficiente pentru persoanele cu profil lipidic anormal. S-a observat că aceste extracte pot reduce colesterolul total și LDL-ul chiar după 4 săptămâni de la administrare.

Susține integritatea și sănătatea microbiomului intestinal

Berberina are efecte benefice și asupra microbiomului intestinal. În ultimul deceniu, au început să apară tot mai multe studii care susțin asocierea dintre compoziția microbiomulu intestinal și starea generală de sănătate sau boală a organismului. Disbioza, definită drept alterarea calității și/sau cantității micriobiomului intestinal, poate afecta starea de sănătate. Se crede că berberina acționează în special prin afectarea compoziiei microbiomului intestinal. De exemplu, la foarte multe persoane cu patologii, se observă perturbare a raportului Firmicutes/Bacteroidetes, două componente principale ale microbiomului. În caz de obezitate, există mai multe Firmicutes.

S-a observat că administrarea de berberină la o doză de 150 mg/kg corp, în condițiile de alterare a raportului normal Firmicutes/Bacteroidetes este capabilă să restabilească echilibrul fiziologic (prin scăderea abundenței Firmicutes și o ușoară creștere a abundenței Bacteroidetes). Așadar, ar putea susține tratamentul obezității. În cursul bolilor infalamatorii gastrointestinale, cum este boala inflamatorie intestinală sau colita, berberina scade încărcătura bacteriilor dăunătoare (E. coli, enterococii), crescând abundența bacteriilor benefice (lactobacili și bifidobacterii). Drept urmare, alcaloidul are importante proprietăți în asigrare integrității microbiomului intestinal.

Proprietățile antiinflamatorii ale berberinei

Efectele antiinflamatorii ale berberinei sunt cunoscute de câțiva ani, dar încă nu au fost eficient înțelese. Compusul prezintă proprietăți antiinflamatorii atât in vitro, cât și in vivo. S-a observat că limitează expresia genelor interleukinelor 1 și 6 și a factorului de necroză tumorală α (TNF- α), implicate în inflamații. De asemenea, reduce expresia ciclooxigenazei-2 (COX-2) alături de cea a prostaglandinei E2. Toți acești compuși sunt implicați în apariția inflamației și, mai mult decât atât, în cronicizarea acesteia. Oprește calea de semnalizare NF-κb și inhibă producția IL-8 în celulele canceroase. Toate aceste efecte au fost demonstrate prin studii pe modele animale.

Proprietățile antidepresive și anxiolitice ale berberinei

Cercetătorii sugerează că acest alcaloid ar putea ajuta la promovarea sănătății mintale, datorită faptului că stimulează creșterea nivelului de neurotransmițători cerebrali, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina. Acest efect rezultă din capacitatea berberinei de a inhiba activitatea monoaminooxidazei, ținta principală a mai multor medicamente antidepresive. Efectele acestea au fost observate pe modele animale. De asemenea, compusul poate acționează ca antidepresiv prin inhibarea căii de semnalizare NF-κb, activată în urma stresului oxidativ. Deși mecanismele nu sunt pe deplin cunoscute, efectul neuroprotector este susținut de către oamenii de știință.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. Ye Y, Liu X, Wu N, Han Y, Wang J, Yu Y, Chen Q. Efficacy and Safety of Berberine Alone for Several Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Front Pharmacol. 2021 Apr 26;12:653887. doi: 10.3389/fphar.2021.653887. PMID: 33981233; PMCID: PMC8107691. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8107691/;
  2. Och A, Och M, Nowak R, Podgórska D, Podgórski R. Berberine, a Herbal Metabolite in the Metabolic Syndrome: The Risk Factors, Course, and Consequences of the Disease. Molecules. 2022 Feb 17;27(4):1351. doi: 10.3390/molecules27041351. PMID: 35209140; PMCID: PMC8874997. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874997/;
  3. Shrivastava S, Sharma A, Saxena N, Bhamra R, Kumar S. Addressing the preventive and therapeutic perspective of berberine against diabetes. Heliyon. 2023 Nov 3;9(11):e21233. doi: 10.1016/j.heliyon.2023.e21233. PMID: 38027723; PMCID: PMC10663750. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10663750/;
  4. Neag MA, Mocan A, Echeverría J, Pop RM, Bocsan CI, Crişan G, Buzoianu AD. Berberine: Botanical Occurrence, Traditional Uses, Extraction Methods, and Relevance in Cardiovascular, Metabolic, Hepatic, and Renal Disorders. Front Pharmacol. 2018 Aug 21;9:557. doi: 10.3389/fphar.2018.00557. PMID: 30186157; PMCID: PMC6111450. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111450/.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.