Boala Niemann-Pick, simptome și tratament

Boala Niemann-Pick afectează mai multe sisteme ale organismului. Simptomele variază în funcție de forma bolii, de la moderată la severă. Formele afecțiunii sunt tipul A, tipul B și tipul A/B. Clasificarea acestor forme se face în funcție de genetică și simptome.

Boala Niemann-Pick – definiție [1,2,3,4]

Deficitul de sfingomielinază duce la o afecțiune rară a metabolismului lipidic, afecțiune ce prezintă și o etiologie genetică. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de boala Niemann-Pick tipul A, tipul B sau tipul A/B.

Descrierea originală și cea mai comună face referire la boala Niemann-Pick tip A, ce reprezintă o afecțiune fatală, întâlnită în special în prima parte a copilăriei și se caracterizează

printr-un deficit major de creștere, hepatosplenomegalie și progresie rapidă către afectare neurodegenerativă și care va duce la deces până la vârsta de 2 – 3 ani. Tipul B de boală reprezintă o formă mai puțin severă, o formă moderată a bolii, non-neuropată, cu manifestări mai tardive și cu supraviețuire mai îndelungată, uneori până la vârsta adultă. Atât tipul A, cât și tipul B reprezintă boli genetice autozomal-recesive.

Tipul A/B va duce la o afectare cronică neuroviscerală, cu simptome mai tardive și afectare neurologică. Afectarea viscerală este mai lentă, comparativ cu tipurile A și B.

Semne, simptome în boala Niemann-Pick [1,2]

Boala Niemann-Pick tipul A

Primul semn este hepatosplenomegalia, evidentă până la vârsta de 3 luni. Dezvoltarea psihomotorie este încetinită și nu progresează mai mult de vârsta de 12 luni, astfel încât, în stadiul final al bolii, pacientul este incapabil de orice formă de interacțiune cu mediul înconjurător.

Hipotonia moderată este evidentă în jurul vârstei de 6 luni, fiind urmată de pierderea progresivă a tonusului muscular și a tendoanelor. Evoluția bolii merge spre afectare motorie, astfel încât, în stadiile finale, spasticitatea și rigiditatea sunt evidente. Pacientul va prezenta și probleme legate de hrănire, de dezvoltarea psihomotorie, infecții recurente ale tractului respirator și iritabilitate. Majoritatea copiilor cu această afecțiune decedează înainte de 2 – 3 ani, în special din cauza infecției pulmonare.

Boala Niemann-Pick tipul B

Acest tip este diagnosticat în special în perioada copilăriei timpurii, în urma evidențierii hepatosplenomegaliei, hepatomegaliei sau splenomegaliei. La diagnosticare, pacientul va prezenta și afectare pulmonară moderată. În această formă a bolii poate surveni bronhopneumonia, care pune în pericol viața. Din cauza afectării hepatice, pacientul poate dezvolta ciroză, hipertensiune portală și ascită.

Patologie [1]

Boala Niemann-Pick tipul A și B survine din cauza unor mutații genetice la nivelul genei SMPD1, ceea ce va duce la un deficit de sfingomielină și acumulare lizozomală de sfingomielină.

Activitatea enzimatică a acidului de sfingomielinază este necesară pentru a descompune sfingomielina în ceramide și fosfocolină. Majoritatea pacienților care suferă de boala Niemann-Pick de tip A prezintă mai puțin de 5% din această enzimă, iar cei care suferă de tipul B au mai puțin de 10%.

Defectul enzimatic rezultă în urma acumulării patologice de sfingomielină și a altor lipide din sistemul monocitar-macrofagic. Trebuie subliniat că sfingomielina este principalul component al membranei celulare și principalul fosfolipid al tecii de mielină. Depozitarea progresivă a sfingomielinei în sistemul nervos central va duce la afectare neurodegenerativă, observată în tipul A, și manifestări sistemice în tipul B. Severitatea variază la pacienții afectați și poate include afectare pulmonară progresivă, hepatosplenomegalie, statură mică și pancitopenie.

Etiologie [1,2,3,4]

Boala Niemann-Pick tipul A și B rezultă în urma activității deficitare a sfingomielinazei, o enzimă lizozomală codată de gena SMPD1, localizată pe brațele 11p15.1- p15.4.

Epidemiologie [1]

Rasă

Boala Niemann-Pick reprezintă o afecțiune rară la orice rasă. Tipul A este mai comun la descendenții evreilor așkenazi. Tipul B pare a fi mai răspândit, dar este mai comun în regiunea Maghreb din Africa de Nord, în Arabia Saudită și la descendenții turcilor.

Sex

Fiind a boală genetică autozomal-recesivă, poate afecta în egală măsură ambele sexe.

Vârstă

Tipul A se manifestă prin simptome până la vârsta de 3 luni. Tipul B dezvoltă simptome în copilăria timpurie, când se evidențiază hepatosplenomegalia și afectarea pulmonară.

Prognostic

În cazul tipului A, decesul survine până la vârsta de 2 – 3 ani. În cazul tipului B, de cele mai multe ori, pacienții pot supraviețui până la vârsta adultă.

Complicații

Pacientul cu tipul B poate:

  • să prezinte risc de ruptură a splinei și astfel trebuie evitate formele agresive de sport;
  • poate prezenta insuficiență hepatică, fiind candidat al transplantului hepatic;
  • progresia afectării pulmonare poate duce la necesar de oxigen și chiar dependență față de acesta;
  • la nivelul inimii, se poate observa o afectare coronariană și/sau valvulară.

Tratament în boala Niemann-Pick [1]

În prezent, nu există terapie specifică, ci doar terapie suportivă și simptomatică. În cazul pacientului care prezintă colesterol crescut, acesta va urma tratament cu statine și va fi obligatorie monitorizarea funcției hepatice. În cazul în care survine o hemoragie secundară hipersplenismului și trombocitopeniei, se va administra transfuzie de sânge. Se va suplimenta cu oxigen când este cazul. În cazul tipului B, poate fi necesar transplantul hepatic, pulmonar și chiar transplant de măduvă.

Din cauza problemelor legate de hrănire, este necesar ca alimentația să fie fracționată în mese mici, regulate și care să asigure, pe cât posibil, creșterea staturală. De asemenea, se recomandă și administrarea unor suplimente care să ajute la dezvoltare.

Mișcare

Este important a se evita sportul, deoarece pacientul prezintă risc de ruptură a splinei, în urma unor traume ce pot surveni la sport, și chiar riscul de a dezvolta hemoragie intracraniană secundară hipersplenismului.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. https://emedicine.medscape.com/article/951564-overview;
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/niemann-pick/symptoms-causes/syc-20355887#:~:text=Overview,%2C%20in%20severe%20cases%2C%20lungs;
  3. https://medlineplus.gov/genetics/condition/niemann-pick-disease/;
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556129/.

 

 

Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Oradea

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.