Ce sunt hemoroizii şi cum pot fi trataţi

Hemoroizii sunt vene umflate şi dilatate, care apar în jurul anusului sau în partea inferioară a rectului. Potrivit statisticilor, până la vârsta de 50 de ani, 50% dintre adulţi se confruntă cu simptome ale hemoroizilor. Mărirea dimensiunilor acestor vene îngreunează circulaţia venoasă provocând disconfort şi durere. Din punct de vedere medical, apariția hemoroizilor poartă denumirea de boală hemoroidală. Hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării rectale. Copiii cu un tranzit intestinal lent pot prezenta şi ei simptome ale hemoroizilor.

Simptome şi tipuri de hemoroizi

Există 2 tipuri de hemoroizi, interni şi externi.

  • Hemoroizii interni se află în interiorul rectului şi nu provoacă durere. Singurul simptom este prezenţa sângelui în scaun.
  • Hemoroizii externi sunt localizaţi în exterior, sub tegumentul din jurul orificiului anal. Simptomele hemoroizilor externi includ: durere, sângerare, usturime, mâncărime şi umflarea venelor.

Hemoroizii, cauzele apariției

Specialiştii asociază hemoroizii cu constipaţia cronică, deoarece în zona rectului se formează o presiune, care cauzează inflamarea vaselor de sânge prin dilatarea acestora. Acest lucru explică, de asemenea, de ce hemoroizii sunt frecvenți în timpul sarcinii, când uterul mărit apasă pe vene. Sedentarismul reprezintă o altă cauză a apariţiei hemoroizilor, împreună cu alimentaţia şi hidratarea deficitară. Consumul de alimente picante precum ceapa, usturoiul, piperul şi hidratarea insuficientă favorizează apariţia constipaţiei şi implicit a hemoroizilor. În plus, constipaţia este o cauză a lipsei fibrelor din alimentaţie.

Diagnosticul hemoroizilor

Diagnosticarea se face de către un medicul proctolog. Acesta va examina zona afectată prin intermediul unui examen digital rectal şi va folosi anoscopul pentru a putea vizualiza rectul inferior şi canalul anal. Colonul şi rectul vor fi examinate pentru a exclude alte posibile cauze ale sângerării, cu ajutorul unei tomografii computerizate denumite colonoscopie virtuală.

Cum pot fi trataţi hemoroizii?

Simptomele hemoroizilor dispar, în general, în mod natural. Modificările simple ale stilului de viață pot ameliora adesea simptomele ușoare în termen de 2 până la 7 zile. Specialiştii recomandă pacienţilor să adauge fibre în dieta lor şi să consume fructe, legume și cereale. În plus, hidratarea optimă recomandată de 2 l de lichide pe zi împreună cu evitarea sedentarismului pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Unii pacienţi ar putea avea nevoie de intervenţii chirurgicale, precum ligatura hemoroidală cu benzi elastice, care reprezintă un tratament minim-invaziv. Medicii le pot recomanda pacienţilor anumite creme şi supozitoare speciale.

Complicaţiile hemoroizilor

Hemoroizii pot aduce rare ori la complicaţii precum:

  • anemia – cauzată de pierderea sângelui.
  • tromboza hemoroidală acută – reprezintă formarea unui cheag de sânge în interiorul venei hemoroidale. În cazul în care acest cheag nu se retrage, se va forma rectoragia. Rectoragia se caracterizează prin prezenţa sângelui la începutul sau sfârşitul defecaţiei.
  • infecţia – hemoroizii externi duc la apariția rănilor, care ulterior se pot infecta.

Surse: mayoclinic.org; healthline.com; medicinenet.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.