Abordare alternativa pentru constipatia acuta si cronica

Rezumat:

Uneori, constipatia apare ca urmare a modificarii stilului de viata. Trecerea de la o viata activa la sedentarism sau un orar neregulat al meselor si al timpului de odihna, combinat cu situatii stresante, poate antrena dereglarea evacuarii colonice.

Abstract:

Sometimes, the constipation arises from the changes of lifestyle. Moving on from a life physically active to inactivity or irregular diets and resting periods, combined with stressing situations, may lead to disorders in colonic evacuations.

Caracterizare generala

Incetinirea tranzitului intestinal cu eliminare de scaune putin abundente si rare. Frecventa scaunelor, considerata normala, variaza de la 3 scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, in functie de individ. Ideea straveche privind obligativitatea eliminarii zilnice a materiilor fecale a dus la o utilizare excesiva a laxativelor, chiar si de catre persoane sanatoase. Dezechilibrele create de aceste excese au efecte adverse imediate sau pe termen lung (iritatia mucoasei intestinale, tulburarea digestiei, absorbtiei si peristaltismului intestinal, disbioze intestinale, diaree etc.).

Se considera constipatie acuta incetinirea tranzitului intestinal, aparuta secundar unor tumori, pareze, ileusuri, stari postoperatorii, boli acute febrile, convalescenta si se considera constipatie cronica (functionala sau habituala), incetinirea tranzitului intestinal avand cauze diverse: spasm colonic sau al sfincterului anal, malformatii intestinale, ptoze viscerale, boli endocrine, abuzuri de medicamente, alimentatie incorecta, disbioze intestinale, insuficienta hepatica, sedentarism, pierderi lichidiene etc. Se considera semn de constipatie modificarile obiceiurilor proprii fiecarei persoane in ceea ce priveste frecventa, consistenta si cantitatea scaunelor.

Exista si stari in care constipatia alterneaza cu scaune diareice, cum sunt dischineziile biliare, sindromul colonului iritabil (afectiuni cu substrat psiho-emotional) sau parazitozele intestinale. Stagnarea indelungata a bolului fecal in intestin poate duce la acumularea toxinelor in organism, inflamatii cronice ale mucoasei, alterari ale florei intestinale, hemoroizi, fisuri anale, ulceratii sau chiar ileusuri (ce constituie urgente chirurgicale).

Modul de abordare a terapiei difera in functie de momentul prezentarii la medic si de manifestari, specificitatea fiecarui caz fiind cea care dicteaza linia terapeutica adecvata: tratament chirurgical pentru constipatiile cauzate de tumori, ileusuri etc., sau tratament medical in celelalte cazuri.

Terapia medicala a constipatiei cuprinde: dietoterapie, medicatie alopata, fitoterapie, homeopatie, acupunctura, masaj, consiliere psihoterapica.

Dietoterapia

Va urmari introducerea unui program de alimentatie corect, la intervale regulate (prelungirea intervalului intre doua mese ducand la tulburarea peristalticii intestinale), menit sa asigure o nutritie sanatoasa, specifica fiecarui individ, in functie de particularitatile constitutionale, de afectiunile asociate si de tipul muncii efectuate. In general, se recomanda o dieta bogata in fibre (fructe si legume), paine integrala, iaurt, lichide si saraca in alimente ce produc gaze (fasole uscata, macris, varza, spanac etc).

Nu trebuie uitate nici beneficiile miscarilor fizice in combaterea constipatiei: plimbarile lungi, sporturile, mersul cu bicicleta intaresc musculatura abdominala si grabesc peristaltismul intestinal.

Laxativele, mucilagiile, uleiul de parafina

Au efecte imediate asupra peristaltismului intestinal, dar la utilizarea indelungata apar tulburari grave ale absorbtiei intestinale, reactii alergice, diaree si, in final, pierderea eficientei prin obisnuinta si dependenta organismului.

Clismele

Se utilizeaza in constipatiile acute post-operatorii, intoxicatii, ingerare de substante toxice, boli infectioase sau alte urgente. Utilizarea lor repetata, la intervale prea mici, poate duce la iritatii ale mucoasei rectului, aparitia de fisuri anale, hemoroizi, incontinenta, prin lezarea sfincterului anal sau dependenta (eliminarea bolului fecal fiind posibila doar in urma stimularii rectului).

Fototerapia

Cel mai cunoscut dintre fitoterapice este crusinul (Rhamnus frangula), administrat sub forma de decoct prelungit sau picaturi din TM, ce actioneaza prin cresterea peristaltismului intestinului gros, datorita continutului in derivati antracenici. Semintele de in (Linum usitatissimum), in decoct sau ca atare, si patlagina (Plantago major) in decoct au actiune laxativa datorita continutului in mucilagii. Constipatia mai poate fi combatuta si prin decocturi de ovaz (Avena sativa) – mai ales pentru persoanele cu stari nevrotice, cenestopate si cu tulburari de somn.

Cicoarea (Cichorinum intybus), papadia (Taraxacum officinalis), volbura (Convolvulus arvensis), nalba de padure (Malva silvestris), frasinul (Fraxinus excelsior), bozul (Sambucus ebulus), preparate sub forma de decocturi sau TM au, de asemenea, efecte laxative foarte bune. Majoritatea persoanelor ignora efectele adverse aparute ca urmare a utilizarii indelungate si fara discernamant a fitoterapicelor de orice fel. De aceea este bine ca recomandarile terapeutice sa vina din partea unei persoane cu pregatire in acest domeniu.

Homeopatia

Are si ea remediile potrivite fiecarui individ si fiecarei modalitati de manifestare a constipatiei. In afara tratamentului de teren care ar trebui administrat fiecarui individ, in functie de totalitatea semnelor si simptomelor prezentate, exista si remedii ce pot fi administrate, (in cantitatile si dilutiile indicate de medic), in diferite situatii: in constipatiile fara senzatie de defecatie.

Sunt utile: Opium (postoperator, alcoolici, constipatii vechi si rebele), Alumina (la persoane varstnice, sedentare, cu tegumente foarte uscate, fara transpiratii), Bryonia (uscaciunea mucoaselor, sete mare, dureri abdominale ameliorate in repaus), Hydrastis (insuficienta hepatica), Graphites (scaun amestecat cu mucus).

Constipatiile cu mare greutate de evacuare beneficiaza de tratament cu Causticum (tulburari neurologice), Natrium muriaticum (fisuri anale), Plumbum (atonie intestinala, colici spasmodice), Sepia (prolaps rectal, hemoroizi). In cazul constipatiilor cu senzatie de evacuare insuficienta se administreaza Lycopodium (spasm anal, balonari), Nux vomica (spasme), Platina (senzatie imperioasa, dar fara eliminare). In cazul constipatiei „de voiaj” se prescrie Anacardium.

Chelidonium, Aloe si Drenorulhepatic (china + chelidonimu + taraxacum + solidago) sunt remedii utile in cazul constipatiilor cu scaune tari, urmate de scaune diareice, datorate dischineziei biliare hipotonice.

Medicina chineza

Imparte constipatiile, in functie de cauzele de producere in: constipatie prin plenitudine (spastica) si constipatie prin insuficienta (atona). Pentru constipatiile aparute prin plenitudine (prin blocarea Qi-ului ficatului) se actioneaza asupra punctelor F2, S25 (bilateral, cu aplicare de moxa), TF6, VU18, iar pentru constipatia prin insuficienta (insuficienta Qi si sange) sunt utile punctele S36, VU20, VU21, TF6, S25 (bilateral, cu moxa). Pentru rezolvarea completa a constipatiei este nevoie de un tratament complet de reechilibrare a Qi-ului.

Masajul manual bland al abdomenului, efectuat in fiecare dimineata, reflexoterapia si drenajul limfatic sunt metode de ajutor in cazul constipatiilor acute sau cronice.

Consilierea psihoterapica

A devenit, in ultima vreme, o terapie de ajutor in numeroase afectiuni. Ritmul de viata alert, mesele neregulate, sedentarismul, situatiile stresante sau neprevazute, urmate de trairi emotionale intense, au devenit parte componenta a cauzelor imbolnavirilor la persoanele active. Apelarea la servicii de consiliere, in vederea identificarii si rezolvarii tiparelor de ordin cognitiv, emotional, comportamental si dezvoltarea de noi abilitati de viata, interactiune interpersonala, comunicare, luarea deciziilor, gestiunea timpului, rezolvarea conflictelor, controlul emotiilor nu mai trebuie sa fie o solutie de neglijat.

In concluzie, constipatia este o afectiune cu manifestari si cauze multiple ce necesita un tratament complet si complex, urmarit si adaptat pe masura ce efectele terapiei se epuizeaza sau manifestarile isi modifica modalitatile de exprimare.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Medicină geerală, Specializări în acupunctură, homeopatie, apifitoterapie, consiliere psihoterapică

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.