Depozitarea și păstrarea corectă a vaccinurilor

Majoritatea vaccinurilor au cerințe de depozitare specifice, care, dacă nu sunt respectate, pot reduce semnificativ calităţile acestora, astfel ajungând să fie ineficiente. Vaccinurile trebuie depozitate corect din momentul în care sunt fabricate până când sunt administrate, iar aceasta este responsabilitatea comună a producătorului, distribuitorului și furnizorului de asistență medicală. Marea majoritate a vaccinurilor trebuie păstrate la 2-8 ºC, cu o medie preferată de 5 ºC. Există, însă, şi vaccinuri care ar trebui să fie ţinute la o temperatură mai scăzută, între -15 ºC și -50 ºC.

Diferenţa dintre vaccinurile care conţin virusuri vii şi cele inactive

Vaccinurile care conţin virusuri vii sunt în general ţinute la temperaturi foarte scăzute, spre deosebire de cele inactive, care sunt păstrate la 2-8 ºC. Vaccinurile de tipul celor împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei pot fi refrigerate, dar vaccinul care conţine virusul varicelei trebuie să fie în permanenţă îngheţat. Acesta poate fi decongelat la frigider cu 72 de ore înainte de utilizare.

În anul 2007, specialiştii au descoperit că în perioada dintre fabricarea şi administrarea vaccinurilor, între 75-100% dintre acestea sunt expuse accidental la temperaturi mult prea scăzute.     

Ce soluţii pot fi adoptate pentru păstrarea corectă a vaccinurilor

Mai multe studii au evidențiat anumite probleme în procesul de depozitarea a vaccinurilor, precum depozitarea acestora după data expirării lor sau setarea greşită a temperaturii camerelor frigorifice. Pentru a fi evitate astfel de cazuri, specialiştii recomandă identificarea unor zone sigure de depozitare, utilizând un dispozitiv de măsurare a temperaturii. Termometrul se păstrează în apropierea zonei de evacuare a unităţii frigorifice, timp de 48 de ore. Dacă după trecerea perioadei acesta indică o temperatură între 2-8 ºC, zona va fi considerată propice depozitării.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA recomandă ca fiecare dintre participanții la procesele de dezvoltare, distribuţie şi utilizare să realizeze și să mențină un plan scris amănunțit pentru solicitarea, acceptarea, manipularea și depozitarea acestor produse, inclusiv crearea unui plan al locațiilor de depozitare de urgență în cazul în care apare o întrerupere a curentului electric sau o situație similară.

Depozitarea vaccinurilor

Fiecare unitate ar trebui să deţină, de asemenea, un termometru, care să fie calibrat regulat, de preferință cu un afișaj extern care poate fi verificat fără a fi deschisă ușa frigiderului. În plus, specialiştii recomandă ca majoritatea locațiilor să utilizeze un dispozitiv de înregistrare automată a temperaturii, astfel încât acestea sa poată fi revizuite.

Dacă într-un frigider trebuie să fie stocate și alte substanțe biologice, atunci vaccinurile trebuie aşezate pe cel mai înalt raft pentru a evita contaminarea, iar mâncărurile şi băuturile nu trebuie păstrate niciodată în aceeași unitate.

Responsabilitățile personalului

Personalul responsabil cu depozitarea şi manipularea corectă a vaccinurilor are următoarele responsabilități: comandarea vaccinurilor, supravegherea primirii şi depozitării acestora, organizarea vaccinurilor în cadrul unităților de depozitare, verificarea temperaturii de cel puţin două ori pe zi şi înregistrarea citirii acestora, monitorizarea datelor de expirare, supravegherea transportului, instruirea personalului desemnat etc.

Planul cu privire la depozitarea și manipularea vaccinurilor ar trebui să fie adus la cunoştinţa întregului personal nou care se ocupă sau administrează vaccinuri şi inclusiv personalului temporar.

Stocarea şi transportul vaccinului împotriva SARS-CoV-2

Potrivit specialiştilor, vaccinul fabricat de compania Moderna trebuie păstrat la temperaturi mult mai scăzute, mai exact la -20 ºC, iar vaccinul companiei Pfizer la o temperatură de -34 ºC. Oamenii de ştiinţă consideră ca vaccinul împotriva SARS-CoV-2 trebuie transportat imediat, deoarece are un termen rapid de expirare.

Surse: news-medical.net; paho.org

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.