Durere de ovare – cauze subiacente și tratament

Foarte multe femei se confruntă cu durere de ovare, frecvent în perioada premergătoare ciclului menstrual sau de-a lungul acestei perioade. Odată cu ruperea foliculului ovarian, eliberării unui ovul și eliminării acestuia, apare o durere de ovare definită clinic drept ovulalgie sau sindromul Mittelschmerz. Această entitate clinică distinctă este destul de obișnuită în rândul femeilor, iar din acest motiv nu ar trebui să ridice semne de îngrijorare. Totuși, vorbim despre o durere care se resimte doar în apropierea și în timpul perioadei menstruale, nu și în afara ei. Când o durere de ovare se face resimțită constant și chiar se înrăutățește, poate fi vorba despre o patologie.

Un alt fenomen relativ obișnuit este dismenoreea, adică durerea din timpul menstruației. Multe persoane cu dismenoree susțin că resimt durerea la nivelul abdomenului inferior, și nu neapărat la nivelul ovarelor. Durere resimțită este acută, cu debut brusc, și are intensitate constantă. În unele cazuri, poate fi exacerbată în urma efortului fizic sau altor activități care solicită rezervele energetice ale persoanei respective. O durere de ovare care nu dispare, se manifestă și în afara perioadei menstruale și chiar se exacerbează odată cu trecerea timpului, ar putea fi semnul unei patologii subiacente. Din acest motiv, sunt necesare serviciile unui medic ginecologic.

Durere de ovare – cauze subiacente posibile și factori de risc

Anatomic, ovarele sunt localizate în zona inferioară a abdomenului. Astfel, o durere de ovare, indiferent de etiologie, va fi resimțită la nivelul abdomenului inferior și pelvisului. Este necesar să menționăm faptul că o durere de ovare ar putea fi, de fapt, o durere cu origine la nivelul unui altor organ, dar care iradiază spre cele două ovare, fiind vorba fenomenul de „durere referită”. Pentru a exclude de la început perioada premergătoare ciclului menstrual și ciclul în sine drept cauză pentru durere de ovare, menționăm că astfel de dureri ar trebui să fie tranzitorii, resimțite doar într-o perioadă fixă a lunii. Durerea continuă poate fi un potențial semn al unei patologii.

Chisturi ovariene

Cea mai frecventă cauză pentru durere de ovare o reprezintă prezența chisturilor ovariene. Sunt formațiuni de obicei rotunde, pline cu lichid, care apar ca urmare a ovulației. În cele mai multe cazuri, aceste chisturi care provoacă durere de ovare cu caracter continuu sunt benigne, însă ar putea duce la complicații precum durerea pelvină, ruperea chistului, hemoragie, dar și torsiune ovariană (necesită tratament prompt). Durerea se resimte și la nivel abdominal, în cazurile mai severe fiind deosebit de violentă și greu de gestionat.

Mittelschmerz (ovulalgia)

De obicei, la mijlocul ciclului menstrual cele mai multe femei resimt o durere de ovare deosebit de intensă. Aceasta apare ca urmare a faptului că, în esență, ovulația presupune eliberarea unui ovul, secundară ruperii foliculului ovarian matur. Expulzarea ovulului provoacă, de asemenea, durere la nivelul ovarelor. O altă teorie susține faptul că lichidul din jurul ovulului, odată ajuns în compartimentul cavității peritoneale, produce iritație locală, inflamație și inițierea durerii.

Endometrioza

Endometrioza poate fi o altă cauză pentru durere de ovare. Această patologie complexă descrie prezența de țesut endometrial în afara cavității uterine, cu apariția aderențelor în diferite zone. Deseori, aceste aderențe apar la nivelul ovarelor, ceea ce poate duce la durere de ovare care se manifestă constant și se exacerbează în timpul efortului fizic. Endometrioza duce și la apariția sângerărilor intermitente, dispareunie (dureri puternice în timpul actului sexual), dar și disurie și dischezie. Durerea pelvină generalizată apare în special în preajma perioadei menstruale și în timpul acesteia, iar fenomenul de durere de ovare tinde, de asemenea, să se exacerbeze.

Boala inflamatorie pelvină

În unele cazuri, apariția simptomului de durere de ovare s-ar putea datora unor boli de natură inflamatorie deosebit de greu de gestionat: boala inflamatorie pelvină. Este considerată o boală cu transmitere sexuală, ca urmare a faptului că apare atunci când bacteriile transmise printr-un contact sexual (chiar și protejat) se răspândesc din vagin în uter și alte organe anexe implicate în reproducere. Pe lângă durerea resimțită la nivelul ovarelor, majoritatea femeilor vor dezvolta o durere pelvină cronică, care duce la scăderea semnificativă a calității vieții.

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică definește patologia în care embrionul crește și se dezvoltă în afara uterului, și nu la nivelul peretelui acestuia. În majoritatea cazurilor embrionul se localizează la nivelul unei trompe uterine. Reprezintă o urgență medicală și se manifestă specific, fiind o patologie relativ ușor de diagnosticat clinic.

Torsiunea ovariană

O altă cauză pentru durere de ovare, însă deosebit de violentă și greu de suportat, este torsiunea ovariană. Acest fenomen descria situația în care ovarul se răsucește peste ligamentele cu rol în a-i asigura susținerea anatomică. Răsucirea acestor ligamente duce la congestie venoasă, edem, compresie a arterelor și, în cele din urmă, diminuarea alimentării cu sânge. Ulterior, va apărea o constelație de simptome, inclusiv durere de ovare deosebit de severă. Este o urgență medicală, ca urmare a faptului că se poate ajunge la necroză, pierderea ovarului afectat și infertilitate.

Tumorile ovariene

În ultimă instanță, în anumite situații o durere de ovare s-ar putea datora unei mase care, odată apărute, manifestă presiune asupra structurilor, ceea ce poate duce la compresia arterelor cu rol în asigurarea perfuzării cu sânge. Durerea resimțită este puternică, alte simptome asociate fiind senzația de presiune la nivel abdominal, simptome de dispepsie, diaree sau constipație, precum și lipsa apetitului, durere la nivelul pelvisului.

Durere de ovare – alternative de tratament

Înainte de a se elabora tratamentul, este necesară identificarea cauzei subiacente, responsabile de apariția simptomului de durere la ovare. Astfel, tratamentul în funcție de patologie ar putea include următoarele abordări:

  • Pentru Mitthelschmerz (ovulalgie): durerea ar trebui să dispară în maximum 1-2 zile, așadar nu este necesar tratament (în cazul durerilor puternice, se recomandă antiinflamatoarele de tip nesteroidian sau tratamentul cu contraceptive orale, pentru o violentă durere de ovare);
  • Pentru chisturile ovariene: deseori, nu este nevoie de tratament, chistul putând avea remisie spontană. Dacă simptomele persistă și se agravează, tratamentul cu contraceptive orale este deseori prescris, iar anumite tipuri de chisturi pot necesita intervenție chirurgicală cu abord laparoscopic (cu dispariția rapidă a simptomului de durere de ovare);
  • Pentru endometrioză: tratament farmacologic pentru ameliorarea simptomelor, tratamentul chirurgical pentru extirparea leziunilor și aderențelor;
  • Pentru boala inflamatorie pelvină: ca urmare a faptului că boala apare ca urmare a infecției bacteriene, administrarea de antibiotice are prognostic favorabil;
  • Pentru torsiunea ovariană: tratament chirurgical, cu repunerea ovarului în poziție normală;
  • Pentru sarcina ectopică (extrauterină): tratament farmacologic sau abord chirurgical.

De cele mai multe ori, o durere de ovare indică o afecțiune benignă, care nu ar trebui să ridice îngrijorări exacerbate. Totuși, dacă aceasta progresează în intensitate și se manifestă constant, ar putea indica o patologie cu evoluție rapidă, ceea ce necesită consultul de specialitate al unui medic ginecolog.

Referințe bibliografice:

  1. Guile SL, Mathai JK. Ovarian Torsion. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560675/;
  2. Mobeen S, Apostol R. Ovarian Cyst. [Updated 2023 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560541/;
  3. Dydyk AM, Gupta N. Chronic Pelvic Pain. [Updated 2023 Apr 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554585/;
  4. https://ocrahope.org/news/5-possible-causes-for-ovary-pain/;
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24726-ovary-pain;
  6. https://www.webmd.com/women/ovarian-pain-causes-diagnosis-treatments.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.