Glucozamina in tratamentul osteoartritei – exista beneficii dovedite?

Rezumat:

Glucozamina este unul dintre cele mai cunoscute suplimente alimentare. Majoritatea studiilor clinice cu glucozamina au analizat efectele sale la pacientii cu osteoartrita de genunchi. Rezultatele acestor studii sunt contradictorii. Totusi, nu exista date clare care sa contraindice tratamentul cu glucozamina la pacientii cu osteoartrita. Efectele secundare ale tratamentului cu glucozamina sunt minore, ca si interactiunile medicamentoase. Doza uzuala este de 500 mg de 3 ori pe zi. Majoritatea studiilor efectuate pana in prezent au evaluat preparatul de glucozaminsulfat si au aratat beneficii dupa 30-90 zile de tratament. De aceea, tratamentul cu glucozamina se recomanda a fi urmat o perioada de 60 de zile. Decizia de a continua sau nu terapia apartine, de cele mai multe ori, pacientilor.

Cuvinte-cheie: glucozamina, osteoartrita, durere

Abstract:

Glucosamine is one of the most known dietary supplement. Most clinical trials with glucosamine analyzed its effects in patients with osteoarthritis of the knee. The results of these studies are contradictory. However, there is no clear evidence to contraindicate treatment with glucosamine in osteoarthritis patients. Side effects of the treatment with glucosamine are minor, as well as drug interactions. The usual dose is 500 mg 3 times daily. Most studies to date have evaluated glucosamine sulfate and showed benefits after 30-90 days of treatment. Therefore, treatment with glucosamine is recommended to be followed for a period of 60 days. The decision to continue or not therapy often belongs to patients.

Keywords: glucosamine, osteoarthritis, pain

Despre glucozamina

Glucozamina si condroitinsulfatul sunt suplimente alimentare folosite pentru incetinirea progresiei modificarilor anatomice osteoarticulare si a simptomelor osteoartritei. Glucozamina este un aminomonozaharid endogen sintetizat din glucoza si utilizat pentru sinteza glicoproteinelor si glucozaminoglicanilor. Este intalnita in aproape toate tesuturile umane, concentratiile cele mai mari gasindu-se in cartilaje. Se prezinta sub mai multe forme: sulfatul de glucozamina, N-acetil-glucozamina, clorura de glucozamina, izomer dextrorotator. ~nca nu se cunoaste care dintre forme este cea mai eficienta. Sarea de sulfat de glucozamina formeaza o jumatate din subunitatea de dizaharida a keratansulfatului, care este scazut la pacientii cu osteoartrita. Acidul hialuronic, intalnit in cartilajul articular si fluidul sinovial, este alcatuit din unitati de acid glucuronic si N-acetilglucozamina. Mecanismele posibile de actiune ale glucozaminei, care ar avea un efect condroprotector, includ stimularea directa a condrocitelor, incorporarea sulfatilor in cartilaj si protectia impotriva proceselor de degradare din organism. Totusi, mecanismul exact de actiune al glucozaminei nu este cunoscut.

Glucozamina si beneficiile sale in osteoartrita

Efectele glucozaminei au fost studiate intens, in special pentru tratamentul afectiunilor articulatiei temporomandibulare si artritei reumatoide, insa cele mai multe studii au fost focalizate asupra tratamentului osteoartritei. Doua dintre cele mai mari studii placebo-controlate s-au desfasurat in Europa si au utilizat glucozaminsulfatul (1,2). ~n anul 2001, in Belgia a fost initiat un studiu pe 212 persoane cu osteoartrita a genunchiului, care au fost urmarite timp de 3 ani si au primit fie placebo, fie sulfat de glucozamina, in doza de 1500 mg/zi; acesti pacienti au fost evaluati utilizand indexul de osteoartrita Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) (1).

Acest index este des folosit in cercetarea clinica pentru a evalua gradul durerii si a rigiditatii articulare, ca si afectarea functionala determinata de osteoartrita. Studiul a aratat ca pacientii care au luat glucozaminosulfat  au prezentat o reducere usoara a intensitatii durerii si o reducere a ingustarii articulare (masurata radiografic) in comparatie cu placebo. Ambele diferente au fost semnificative statistic; totusi, nu a existat corelatie intre ameliorarea simptomelor si modificarile radiologice (1). Al doilea studiu, desfasurat in 2002 in Cehia, pe 202 pacienti cu osteoartrita de genunchi, urmariti timp de 3 ani, a aratat o ameliorare semnificativa statistic a simptomelor si a rigiditatii articulare in comparatie cu placebo (2).

Studii

O metaanaliza din 2005 a inclus 20 de studii randomizate controlate, totalizand 2570 de pacienti (3). Rezultatele au fost urmatoarele: niciunul dintre studii nu a analizat eficienta pe termen lung si nici toxicitatea glucozaminei; niciun studiu nu a analizat efectul diferentiat in functie de articulatie si de severitatea afectarii articulatiei; niciun studiu nu a cercetat doza optima si nici calea optima de administrare; in sfarsit, nu s-a demonstrat efectul glucozaminei asupra progresiei pe termen lung a osteoartritei.

Cel mai mare studiu, National Institues of Health-funded Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT), desfasurat in 2006, nu a putut concluziona daca glucozamina este utila in tratamentul osteoartritei (4). GAIT a fost primul trial clinic major care a facut o comparatie directa intre glucozamina, condroitina, combinatia glucozamina/condroitina, un inhibitor de ciclooxigenaza si placebo. A inclus peste 1500 de pacienti, care au fost urmariti timp de 6 luni. Autorii au concluzionat ca, in comparatie cu placebo, glucozamina singura sau in combinatie cu condroitina nu reduce semnificativ durerea dupa 6 luni de tratament la pacientii cu osteoartrita de genunchi. Ei au sugerat ca o combinatie a celor doua poate fi eficienta la un subgrup de pacienti cu durere moderata sau severa de genunchi. Un studiu din 2008 cu sulfatul de glucozamina administrat la peste 200 de pacienti cu osteoartrita de sold nu a aratat nicio ameliorare a simptomelor sau incetinire a progresiei artritei in comparatie cu placebo (5).

Preparatele topice de glucozamina in combinatie cu condroitina au fost utilizate in cateva studii mici, randomizate, dublu-orb, placebo-controlate, cu rezultate favorabile (6,7). Un studiu a aratat o ameliorare semnificativa statistic a durerii dupa 8 saptamani de tratament cu un preparat de glucozamina/condroitina in comparatie cu placebo (7). S-au facut de asemenea studii care au sugerat ca adaugarea glucozaminei la antiinflamatoriile nonsteroidiene ar putea sa reduca utilizarea antiinflamatoriilor la acesti pacienti (8). Deoarece efectul antiinflamator al glucozaminei este diferit de cel al antiinflamatoriilor nonsteroidiene, exista posibilitatea unui efect sinergic al celor doua in ameliorarea inflamatiei articulare (9).

Un studiu din 2007 dublu-orb, placebo-controlat, pe 51 de pacienti japonezi cu artrita reumatoida a aratat ca o doza zilnica de 1500 mg glucozamina a redus semnificativ simptomele acestor pacienti. Totusi, testele sanguine de inflamatie nu au fost imbunatatite.

Glucozamina, efecte secundare

Efectele secundare ale glucozaminei sunt in general rare si minore. Glucozamina este produsa din cochilii si carapace de crustacee (homar, crab, creveti, scoici). Totusi, proteinele antigenice asociate cu alergiile la fructe de mare nu se gasesc in cochilii si de aceea nu au fost raportate cazuri de reactii alergice la indivizii cunoscuti cu astfel de reactii la fructele de mare (10). De asemenea, nu s-au gasit interactiuni semnificative medicamentoase ale glucozaminei.

Boala Paget, a doua cea mai frecventă afecțiune osoasă

Cele mai frecvente efecte secundare ale sulfatului de glucozamina administrat per os sunt durerea epigastrica, senzatia de arsura epigastrica, diareea, greata (11). S-a emis ipoteza ca utilizarea glucozaminei la pacientii cu diabet ar reduce eficienta medicamentelor antidiabetice. Pana azi insa, aceasta ipoteza a fost infirmata, nedovedindu-se ca glucozamina ar afecta sensibilitatea la insulina sau ar induce rezistenta la insulina (12). Totusi, se recomanda monitorizarea mai atenta a glicemiei la pacientii diabetici care iau preparate de glucozamina.

Ca forme de prezentare, glucozamina se gaseste sub forma de tablete, capsule, pudra sau chiar forma lichida. Doza uzuala este de 500 mg de 3 ori pe zi. Majoritatea studiilor efectuate pana in prezent au evaluat preparatul de glucozaminsulfat si au aratat beneficii dupa 30-90 de zile de tratament. De aceea, tratamentul cu glucozamina se recomanda a fi urmat o perioada de 60 de zile. Decizia de a continua sau nu terapia le apartine, de cele mai multe ori, pacientilor.

Bibliografie:

 1. Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial. Lancet. 2001;357(9252):251–256;
 2. Pavelk K, Gatterov J, Olejarov M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002;162(18):2113–2123;
 3. Towheed TE, Maxwell L, Anastassiades TP, et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(2):CD002946;
 4. Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, et al. Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. N Engl J Med. 2006;354(8):795–808;
 5. Rozendaal RM, Koes BW, van Osch GJ, et al. Effect of glucosamine sulfate on hip osteoarthritis: a randomized trial. Ann Intern Med. 2008;148(4):268–277;
 6. Theodosakis J. A randomized, double blind, placebo controlled trial of a topical cream containing glucosamine sulfate, chondroitin sulfate, and camphor for osteoarthritis of the knee. J Rheumatol. 2004;31(4):826;
 7. Cohen M, Wolfe R, Mai T, Lewis D. A randomized, double blind, placebo controlled trial of a topical cream containing glucosamine sulfate, chondroitin sulfate, and camphor for osteoarthritis of the knee. J Rheumatol. 2003;30(3):523–528;
 8. Tallarida RJ, Cowan A, Raffa RB. Antinociceptive synergy, additivity, and subadditivity with combinations of oral glucosamine plus nonopioid analgesics in mice. J Pharmacol Exp Ther. 2003;307(2):699–704;
 9. Kelly GS. The role of glucosamine sulfate and chondroitin sulfates in the treatment of degenerative joint disease. Altern Med Rev. 1998;3(1):27–39;
 10. Gray HC, Hutcheson PS, Slavin RG. Is glucosamine sulfate safe in patients with seafood allergy? J Allergy Clin Immunol. 2004;114(2)459–460;
 11. Tapadinhas MJ, Rivera IC, Bignamini AA. Oral glucosamine sulphate in the management of arthrosis: report on a multi-centre open investigation in Portugal. Pharmatherapeutica. 1982;3(3):157–168;
 12. Scroggie DA, Albright A, Harris MD. The effect of glucosamine-chondroitin supplementation on glycosylated hemoglobin levels in patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized clinical trial. Arch Intern Med. 2003;163(13):1587–1590.

Sef de lucrari UMF "Carol Davila", Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca
Medic primar boli interne, specialist cardiologie

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.