Infecţiile fungice: tipuri, factori de risc, simptome şi tratament

Infecțiile fungice sunt foarte frecvente şi pot afecta orice categorie de pacienți. Ele apar atunci când ţesuturile sunt „invadate” de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Ciupercile sunt microorganisme care conţin o substanţă numită chitină. Infecțiile fungice pot fi contagioase, astfel încât se transmit de la o persoană la alta. Majoritatea apare atunci când pacientul se expune la o sursă infecţioasă, precum sporii de pe suprafeţe, din aer, sol etc.

Tipuri de infecţii fungice

O infecție fungică este, de asemenea, cunoscută sub numele de micoză. Infecțiile fungice apar cel mai des la nivelul pielii și unghiilor. Cele mai întâlnite tipuri de infecții fungice includ piciorul atletului, infecţia fungică a unghiei, micoza genitală, herpesul scalpului, candidoza etc. Unele tipuri de ciuperci nu cauzează în mod normal infecții, dar pot înrăutăţi starea de sănătate a pacienților imunodeprimați.

Infecţiile fungice – piciorul atletului

Piciorul atletului este, de asemenea, cunoscut și sub numele de Tinea pedis. Acest tip de infecție fungică afectează în special talpa și zonele dintre degete, cauzând mâncărimi, roșeață, uscarea și crăparea pielii, vezicule. Infecția este cauzată de dermatofiți, un grup de ciuperci care se dezvoltă în mediile calde și umede. Este frecventă în rândul sportivilor și se poate transmite de la o persoană la alta.

Infecţiile fungice – micoza genitală

Micoza genitală este cunoscută sub numele de Tinea cruris. Această infecție fungică afectează pielea din zona inghinală, dezvoltându-se la nivelul coapselor, feselor, și este cauzată de dermatofiți. Simptomele includ mâncărime, senzație de arsură, modificări ale culorii pielii, apariţia unor vezicule etc. Micoza genitală poate fi tratată cu ajutorul cremelor antifungice. Dacă simptomele nu se ameliorează după două săptămâni de tratament, medicii specialişti recomandă efectuarea unor noi investigaţii.

Infecţiile fungice – herpesul scalpului

Tinea capitis este o infecție fungică care apare la nivelul scalpului, cauzată fiind de  dermatofiți. Infecția debutează ca o erupție urmată de mâncărime şi pete roşii. În timp, petele se pot înmulți, au forme rotunde sau ovale, și sunt însoțite de o cădere masivă a părului, precum și de apariția unor scuame.

Infecţiile fungice – ciuperca unghiei

Onicomicoza este un tip comun de infecție fungică care afectează unghiile degetelor de la picioare. Omnicoza duce la apariţia unor pete de culoare închisă la nivelul patului unghial. Aceste pete se pot înmulți, unghia devenind fragilă. Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va recolta probe de la nivelul unghiei, examinându-le apoi la microscop. Acest lucru va  ajuta specialistul să facă diferența dintre o infecție fungică și alte afecțiuni care cauzează simptome similare. Tratamentul poate dura chiar şi câteva luni.

Infecţiile fungice sunt influenţate de anumiţi factori de risc

Există mai mulţi factori care pot crește riscul de a dezvolta o infecție fungică, precum:

  • umezeala – persoanele care lucrează în medii calde și umede riscă să dezvolte infecţii fungice;
  • circulația sangvină deficitară – orice afecțiune care determină o circulație deficitară a sângelui poate crește riscul unei infecţii fungice, deoarece scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor;
  • rănile – chiar și cea mai mică leziune a unghiilor sau pielii poate permite ciupercilor să pătrundă sub piele și să afecteze țesuturile.

Surse: healthline.com; webmd.com; medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.