Urinări dese (polakiurie) – factori de risc, cauze și tratament

Termenul de polakiurie definește necesitatea de a urina mult mai des decât în mod normal. Cel mai frecvent, urinările dese, diurne și nocturne se vor manifesta la persoanele diagnosticate cu sindromul vezicii urinare hiperactive. De asemenea, infecțiile tractului urinar pot duce la polakiurie. Însă, pe lângă urinări dese, acest tip de infecții se manifestă și prin dureri în timpul urinării. Potrivit studiilor de specialitate, o persoană se confruntă cu polakiurie în momentul în care, în decursul a 24 de ore, simte nevoia de a urina de cel puțin 8 ori, cu eliminarea a aproximativ 3 litri de urină. Iar în lipsa consumului exagerat de lichide, confruntarea cu urinări dese poate indica o afecțiune gravă.

Nevoia de a urina frecvent, chiar și în lipsa consumului de prea multe lichide, manifestată prin urinări dese, poate indica afecțiuni care interferează cu funcția renală și tractul urinar. Urina conține apă, acid uric, uree și toxine rezultate în urma proceselor metabolice, care sunt stocate în vezica urinară, până în momentul în care se umple. În momentul umplerii, urina apasă asupra pereților vezicii urinare, eliberându-se hormoni care, printr-un mecanism bine controlat, imprimă nevoia de eliminare a urinei din vezică. În mod normal, o persoană urinează de 5-6 ori pe zi, în funcție de aportul de lichide. În caz de polakiurie, persoana va urina de cel puțin 8 ori pe zi.

Urinări dese – posibile cauze

Persoanele care se confruntă cu urinări dese pot pune acest simptom pe seama anumitor boli și patologii care afectează diferite părți ale tractului urinar: rinichii, vezica urinară, ureterele. În aceeași măsură, cu urinări dese se confruntă și persoanele care prezintă alte tipuri de afecțiuni, ca în cazul diabetului, prostatei mărite. Urinări dese, însă normale din punct de vedere fiziologic, prezintă și femeile însărcinate. Dincolo de faptul că este absolut normală eliminarea unui volum mai mare de urină în cazul consumului excesiv de lichide, persoanele care manifestă în mod constant polakiurie ar trebui să se adreseze de urgență medicului urolog.

Printre cele mai frecvente cauze care pot duce la urinări dese, se regăsesc:

  • infecțiile tractului urinar (cea mai frecventă cauză de polakiurie): acestea apar atunci când bacteriile invadează uretra, provocând inflamație la acest nivel, ceea ce duce la deprecierea capacității vezicii urinare de a reține vezica; infecțiile tractului urinar pot fi, în funcție de structura interesată, de mai multe tipuri: uretrită, cistită, pielonefrită;
  • diabetul: urinări dese se întâlnesc și în cazul diabetului de tip 1 sau de tip 2, necontrolat; poliuria este în mod obișnuit asociată cu polidipsia și polifagia; persoanele cu polakiurie în asociere cu diabetul prezintă un risc ridicat de deshidratare, cu probleme renale grave, care pot pune viața în pericol.
  • probleme cu prostata: o prostată mărită poate apăsa asupra vezicii urinare, afectând astfel fluxul normal de urină; cunoscută și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată, este una dintre cele mai frecvente cauze care duc la urinări dese în rândul bărbaților de peste 50 de ani.
  • sarcina: după cum a fost menționat, femeile însărcinate se pot confrunta cu urinări dese, mai ales în ultimele luni de sarcină; acestea apar ca urmare a presiunii suplimentare ce este exercitată asupra vezicii urinare. De asemenea, femeile însărcinate sunt mai predispuse spre a dezvolta infecții ale tractului urinar.
  • cistită interstițială: deși nu are o cauză complet cunoscută, cistita se manifestă în special prin dureri la nivelul vezicii urinare și în regiunea pelviană; printre altele, persoanele acuză și polakiurie și nevoia urgentă de a urina, neputându-se abține.
  • sindromul vezicii urinare hiperactive: poate cea mai frecventă cauză care duce la urinări dese în rândul populației; nu este pe deplin cunoscută cauza acestei afecțiuni, dar se știe că receptorii de la nivelul vezicii urinare transmit în mod defectuos semnale false către creier, care va considera că este necesară golirea vezicii urinare; persoanele simt nevoia de a urina urgent, însă cantitatea de urină eliminată este foarte mică.

Alte cauze medicale care pot duce la urinări dese pot include:

  • accidentul vascular cerebral;
  • prezența de calculi renali;
  • infecții ale tractului urinar;
  • tumorile pelvine;
  • gonoreea;
  • vaginita;
  • prostatita;
  • litiaza vezicii urinare;
  • prolapsul pelvin, cu slăbirea mușchilor din această zonă.

Cauzele care pot duce la urinări frecvente sunt multilaterale, motiv pentru care se recomandă pacientului să se adreseze medicului specialist de la primele semne de polakiurie. Într-un astfel de caz, de cele mai multe ori, este de așteptat să existe o afecțiune subiacentă care interesează funcția renală și tractul urinar.

Urinări dese – factori de risc

Dincolo de afecțiunile medicale care se manifestă și prin urinări dese, există anumiți factori de risc care pot predispune o persoană la polakiurie:

  • leziuni la nivelul vezicii urinare, pelvisului, coloanei vertebrale;
  • afecțiuni neurologice (AVC, scleroza multiplă);
  • persoanele supraponderale se pot confrunta cu urinări dese ca urmare a presiunii exercitate asupra vezicii urinare;
  • anxietatea, stresul și depresia pot duce la polakiurie;
  • vârsta înaintată;
  • administrarea de diuretice;
  • consumul excesiv de cofeină, alcool, nicotină;
  • radioterapia, în special în zona pelvină.

Urinări dese – diagnosticul afecțiunii de bază

Deoarece există numeroase afecțiuni care se traduc prin urinări dese, diagnosticul afecțiunii de bază se face atât prin efectuarea anamnezei, cu identificarea istoricului pacientului, cât și prin solicitarea de teste suplimentare care pot confirma sau infirma un anumit diagnostic. Testele de laborator se dovedesc esențiale pentru diagnosticul prezumtiv, iar diagnosticul de certitudine și diferențial necesită investigații suplimentare, cum ar fi: ecografii și radiografii, teste efectuate la neurolog, teste urodinamice (cistometrie și cistoscopie).

Urinări dese – tratament

Tratamentul pentru polakiurie vizează tratamentul afecțiunii de bază, care are drept simptom și necesitatea de a urina frecvent. În funcție de diagnosticul pus de către medicul specialist, se va elabora un tratament specific:

  • pentru persoanele care suferă de diabet și se confruntă și cu urinări dese, se instaurează un tratament care vizează menținerea homeostaziei glicemice;
  • pentru persoanele care se confruntă cu polakiurie ca urmare a unei infecții bacteriene, este viabil tratamentul cu antibiotice;
  • persoanelor cu sindromul vezicii urinare hiperactive li se prescriu anticolinergice.

Acestea sunt tratamente de bază ale celor mai frecvente afecțiuni asociate cu urinări dese. Însă, este necesar ca tratamentul să vizeze în primul rând cauza, agentul etiologic al afecțiunii, și nu doar ameliorarea simptomelor, respectiv reducerea volumului de urină eliminat în 24 de ore.

Urinări dese – posibile complicații

Persoanele care se confruntă cu urinări dese au un prognostic deosebit de favorabil, întrucât se observă o ameliorare a acestei necesități odată cu elaborarea tratamentului afecțiunii de bază a afecțiunii subiacente. Cu toate acestea, persoanele cu urinări dese datorate unor afecțiuni foarte grave, cum ar fi diabetul sau alte afecțiuni ale tractului urinar, nediagnosticate, necorespunzător gestionate, pot dezvolta complicații:

  • comă diabetică;
  • cetoacidoză;
  • insuficiență renală cronică;
  • modificarea structurii căilor urinare;
  • litiază renală;
  • urosepsisul.

Cu toate acestea, complicațiile sunt deosebit de rare. Ca recomandare generală pentru pacienții care se confruntă cu polakiurie, precum și cu alte simptome care provoacă disconfort, aceste persoane trebuie să se adreseze medicului urolog. Este foarte important să se acorde atenție simptomelor și, ulterior, pacientul să se prezentinte în timp util la un consult de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și elaborarea unui tratament specific. Cu ajutorul testelor și investigațiilor de profil, medicul poate identifica aceea cauză care stă în spatele necesității de a urina mult mai frecvent decât în mod normal a pacientului. Mai mult decât atât, specialistul va fi în măsură să pună la punct un plan de tratament și să monitorizeze eficiența acestuia.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15533-frequent-urination
  2. https://www.mayoclinic.org/symptoms/frequent-urination/basics/causes/sym-20050712
  3. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments
  4. https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/frequent-urination-women
  5. https://www.everydayhealth.com/urine/frequent-urination-symptoms-causes-treatment/

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.