Tratamentul cu insulina si impactul acestuia asupra vietii pacientului

Pana in anii ’90 existau doua variante de tratament pentru pacientii cu diabet si anume insulina si sulfonilureicele. Medicii din intreaga lume se confrunta in momentul de fata cu o adevarata epidemie de diabet zaharat tip II, iar alegerea celei mai eficiente scheme terapeutice este extrem de dificila. Procesul de selectie al tratamentului este ingreunat de diversitatea de medicamente si tipuri de insulina disponibile in momentul de fata, la acestea adaugandu-se si faptul ca diabetul zaharat este o afectiune ce progreseaza in timp, acest lucru insemnand ca schema initiala poate deveni insuficienta dupa o anumita perioada. Medicul diabetolog de azi are acces la o varietate mult mai mare de antidiabetice orale si de insuline insa luarea unei decizii terapeutice este in mod paradoxal mai dificila cu atat mai mult cu cat exista pacienti la care este necesara asocierea de mai multe antidiabetice orale sau a insulinei cu acestea.

Inceperea tratamentului cu insulina

Diabetul zaharat de tip II este o boala care progreseaza mai lent sau mai rapid in functie de numerosi factori printre care se numara bagajul genetic, lipsa compliantei la tratament si la regimul igieno-dietetic. In principiu marea majoritate a pacientilor cu diabet zaharat ajung sa nu iși mai poata tine sub control valorile glicemice doar cu tratament medicamentos si dieta lucru ce impune inceperea tratamentului cu insulina. Din pacate pentru multi trecerea de la medicamente la un tratament ce presupune mai multe injectii pe zi este o adevarata drama fiind de datoria medicului sa ușureze pe cat posibil aceasta schimbare majora in viata pacientului diabetic.

Indicatii absolute si relative de incepere a tratamentului cu insulina

In momentul in care un pacient este diagnosticat cu diabet zaharat tip II medicul trebuie sa ii explice acestuia toate tipurile de tratament amintind de insulina si de faptul ca aceasta poate fi necesara la un moment dat. In momentul in care se constata un control slab al valorilor glicemice pe o perioada lunga de timp medicul este obligat sa ia in calcul insulinoterapia si sa explice in mod detaliat ce presupune acest tratament si care sunt avantajele si dezavantajele.

Indicatii absolute Indicatii relative
▪Toti pacientii cu diabet zaharat tip I ▪Pacientii subponderali sau care scad in greutate fara a tine dieta
▪Cetoacidoza si hiperglicemia severa(glicemia peste 300 mg/dl) ▪Pacientii care au nevoie de tratament cu antiinflamatoare steroidiene (prednison, dexametazona, etc)
▪Prezenta infectiilor (pneumonie, sepsis) ▪Pacientii cu neuropatie diabetica
▪Afectiuni acute (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
▪Dupa interventii chirurgicale
▪In timpul sarcinii
▪Eșecul terapeutic dupa administrarea a 2 sau 3 antidiabetice orale
▪HbA1c peste 10%
▪HbA1c peste 7,5% si valori glicemice à jeun peste 250 mg/dl

Insulinoterapia, cea mai complexa forma de tratament a diabetului zaharat

Ultimele statistici arata ca in Romania peste 1 milion de locuitori sunt diagnosticati cu diabet zaharat iar dintre  aceștia 200.000 sunt in tratament cu insulina. Din pacate doar 1 din 10 diabetici incep tratamentul cu insulina la timp, aceasta intarziere ducand la aparitia timpurie a complicatiilor de temut ale bolii (infarct miocardic, insuficienta renala, retinopatie  si oftalmopatie diabetica). Complexitatea acestui tratament vine tocmai datorita faptul ca atat medicul cat si pacientul trebuie sa participe in mod activ. Medicul trebuie sa educe pacientul in mod temeinic in ceea ce privește tehnica de injectare, reglarea dozelor de insulina in functie de glicemie si recunoașterea hipoglicemiei.

Ultimele cercetari arata ca introducerea la timp a tratamentului cu insulina are un impact pozitiv in ceea ce privește obtinerea unor valori glicemice satisfacatoare si mai ales asupra prevenirii aparitiei complicatiilor diabetului. Chiar daca din punct de vedere medical necesitatea introducerii insulinei este de netagaduit multi pacienti si chiar medici sunt reticenti la aceasta.

De cele mai multe ori tratamentul cu insulina este refuzat de catre pacienti din urmatoarele cauze:

 • a fobiei legata de ace – aceasta teama poate fi inlaturata prin prezentarea  noilor dispozitive de injectare (cele mai multe au acul ascuns). In momentul de fata se utilizeaza pentru injectarea insulinei pen-uri speciale (dispozitive sub forma de stilou) care dispun de un ac extrem de fin;
 • a supraestimarii hipoglicemiei – multi pacienti se tem ca, odata inceput tratamentul cu insulina, riscul de aparitie a hipoglicemiei va fi dublat. Atata timp cat exista o educatie in privinta adaptarii dozelor de insulina si a alimentatiei pacientii nu trebuie sa fie reticenti in privinta acestui tratament.
 • cresterii in greutate – de altfel justificata. Este adevarat ca pacientii care incep tratamentul cu insulina pot observa o creștere in greutate insa acest inconvenient poate fi minimalizat cu ajutorul unei diete echilibrate (intocmite de catre medicul nutritionist/diabetolog) si a practicarii unei activitati fizice regulate.

Pregatirea pacientilor in vederea inceperii tratamentului cu insulina

In fata pacientului cu diabet zaharat dezechilibrat, care necesita schimbarea radicala a schemei de tratament cu inceperea insulinei medicul trebuie sa se inarmeze cu rabdare si tact. De cele mai multe ori pacientii cu diabet care necesita insulina vor avea  o sumedenie de intrebari la care trebuie raspuns la obiect si pe intelesul tuturor. La primele vizite medicale dupa ce s-a luat decizia de a schimba tratamentul trebuie sa se stea ceva mai mult (de la jumatate de ora pana la o ora) pentru lamurirea aspectelor legate de tehnica de injectare si ajustarea dozelor de insulina. Multi pacienti traiesc cu frica cumplita de ace crezand ca insulina injectabila le poate provoca un disconfort major si chiar sangerari. Aceste idei preconcepute trebuie eliminate inca de la inceput. Prima injectie de insulina este bine sa fie facuta de fata cu medicul, in acest fel pacientul fiind supravegheat indeaproape si corijat in cazul in care greșește. Exista pacienti care prefera sa le fie facuta injectia de catre altcineva sau situatii in care aceștia nu sunt capabili sa isi faca singuri insulina (pacienti varstnici, cu dementa, imobilizati la pat). In aceste situatii este bine ca la prima vizita medicala legata de tehnica de injectare aceștia sa fie insotiti de catre persoana care se va ocupa de administrarea insulinei.

Tehnica de injectare

Dispozitivul pentru injectarea insulinei arata ca un stilou (pen) si poate fi de doua feluri:

 • preumplut: dupa terminarea insulinei se arunca;
 • cu cartus de insulina care se schimba dupa consumare.

Schema de tratament cu insulina poate presupune si 4 injectii pe zi (dimineata, pranz, seara la care se adauga insulina cu actiune lenta la ora 22.00). Doza de insulina poate fi reglata cu ușurinta prin rotirea capatului stiloului cu insulina. Locul de injectie este bine sa fie curat insa nu se recomanda folosirea alcoolului. Insulina se injecteaza subcutanat cu acul la 90 de grade fiind necesara prinderea in prealabil a pliului cutanat.

Foarte importanta este alegerea corecta a locului de injectare a insulinei existand mai multe variante:

 • abdomenul este ideal deoarece la acest nivel este suficient tesut gras pentru ca insulina sa se absoarba repede;
 • coapse: la acest nivel insulina se absoarbe mai greu fiind recomandata injectarea insulinei cu actiune lenta;
 • brate: insulina se absoarbe ceva mai rapid decat la nivelul coapselor.

Se recomanda schimbarea locului de injectare a insulinei de fiecare data. In caz contrar poate aparea atrofierea tesutului gras (lipodistrofie) care impiedica absorbtia corecta a insulinei si aparitia hiperglicemiei deși pacientul are senzatia ca isi face doza corecta.

Modalitati de pastrare a insulinei

 • Dispozitivele de injectare a insulinei pe care le folositi pot fi tinute la temperatura camerei timp de 30 de zile fiind obligatorie ferirea acestora de soare.
 • Restul de insulina trebuie tinuta in frigider la o temperatura cuprinsa intre 4 si 8 grade. Deoarece insulina rece se absoarbe mai greu este preferabila injectarea acesteia dupa tinerea  30 de minute la temperatura camerei.

Atentie la hipoglicemie

Hipoglicemia este cea mai de temut reactie adversa a tratamentului cu insulina fiind fara doar si poate o situatie ce pune viata in pericol daca nu se intervine la timp. Este esential pentru pacientul care incepe tratamentul cu insulina, cat si pentru cei apropiati acestuia sa inteleaga la ce trebuie sa se aștepte in caz de hipoglicemie si care sunt semnele si simptomele acesteia.

O valoare a glicemiei sub 60 mg/dl poate fi resimtita diferit de la un pacient la altul, insa de cele mai multe ori aceasta se manifesta prin:

 • paloare, transpiratii reci, extremitati reci;
 • senzatia imperioasa de foame;
 • cresterea frecventei cardiace;
 • tremor;
 • confuzie, iritabilitate, imposibilitatea coordonarii.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

 1. Department of Health (2002) National Service Framework for Diabetes. Available online at www.dh.gov.uk;
 2. Glasgow Diabetes Project (2003) Guidelines for insulin initiation and adjustment in primary care in Type 2 diabetes. Available online at www.glasgowdiabetes.org;
 3. NICE (2002a) Guidance on the use of long-acting insulin analogues for the treatment of diabetes – insulin glargine. Technology appraisal guidance 53. NICE: London;
 4. NICE (2002b) Management of type 2 diabetes – blood glucose (guideline G). NICE: London;
 5. Skills for Health (2004) Diabetes National Workforce Competence Framework Guide. Available at www.skillsforhealth.org.uk;
 6. UK Prospective Diabetes Study.Available online at www.dtu.ox.ac.uk/index.html?maindoc=/ukpds/;
 7. Li, Y., et al., Induction of long-term glycemic control in newly diagnosed type 2 diabetic patients is associated with improvement of beta-cell function. Diabetes Care, 2004. 27(11): p. 2597-602;
 8. Xu, W., et al., Remission of hyperglycemia following intensive insulin therapy in newly diagnosed type 2 diabetic patients: a long-term followup study. Chin Med J (Engl), 2009. 122(21): p. 2554-9;
 9. Manualul de Diabetologie, Radu Lichiardopol-Editura Ilex 2011.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

medic rezident endocrinologie

medic rezident diabet si boli de nutritie

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.