BYETTA® (Exenatide), aprobat de Comisia Europeana pentru tratamentul di

Laura Matei

Compania Eli Lilly si Amylin Pharmaceuticals, Inc. au anuntat in luna noiembrie ca au primit aprobarea Comisiei Europene pentru punerea pe piata a medicamentului BYETTA® (exenatide), pentru tratamentul diabetului de tip 2. Aprobarea vine dupa o opinie pozitiva adoptata, in septembrie 2006, de catre CHMP (Comitetul pentru Produse Medicinale de Uz Uman, Agentia Europeana). Lilly si Amylin apreciaza ca Exenatide va fi lansat pe piata europeana in 2007.

Exenatide este aprobat in Uniunea Europeana ca terapie pentru controlul nivelul glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, care nu au putut obtine acest control cu doza maxim tolerata de metformin si/sau sulfonylurea, doua medicamente orale folosite in tratarea diabetului. „Un tratament care sa scada nivelul glicemiei la normal, sa provoace scaderea in greutate si sa aiba potential in a restabili raspunsul celulelor care produc insulina este o veste extraordinara pentru pacientii cu diabet de tip 2”, afirma profesorul Anthony Barnett, de la Universitatea din Birmingham.

„Mai mult de 48 de milioane de persoane din Europa se estimeaza ca sufera de diabet, spune Abbas Hussain, presedintele operatiunilor europene pentru Lilly. Cresterea rapida a cazurilor de diabet si necesitatea unor tratamente inovative in domeniu n-au atins niciodata un nivel mai critic decat in prezent. Aprobarea Exenatidei reprezinta un pas major in a oferi ingrijire profesionista iar pacientilor din toate tarile Europei o optiune de tratament pentru managementul diabetului de tip 2.”

Exenatide este creat pentru administrare in doze prestabilite, prin injectii subcutanate ce se administreaza dimineata si seara inainte de masa. Nu necesita ajustarea dozelor. Cel mai comun efect advers raportat a fost senzatia de greata, care dispare pe parcursul terapiei.

Despre BYETTA (exenatide)
Exenatide este primul produs dintr-o clasa de medicamente numita „incretin mimetice” si a fost aprobat pentru utilizare in SUA de catre U.S. Food and Drug Administration in aprilie 2005. Exenatide provoaca in organism aceleasi efecte ca hormonul uman (GLP-1). GLP-1, secretat ca raspuns la ingerarea alimentelor, are multiple efecte asupra intestinului, ficatului, pancreasului si creierului, in scopul de a regla nivelul zaharului in sange.

Sursa: Eli Lilly and Company; Amylin Pharmaceuticals, Inc.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.