4 martie, Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV

MSD România transmite, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV, că România va putea beneficia de finaţare europeană pentru combaterea cancerului de col uterin și alte cancere provocate de infecția cu HPV. Planul European de Combatere a Cancerului prevede vaccinarea a 90% dintre fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare în rândul băieților, până în 2030. În ţara noastră, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, iar pentru fetele cu vârste cuprinse între 11-14 ani este gratuită.

Cum decurge programul de vaccinare

Vaccinarea se realizează în cabinetele medicilor de familie, iar persoanele până în 15 ani beneficiază de două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin, administrate în maximum 12 luni. HPV este un virus responsabil de transmiterea infecţiilor pe cale sexuală. Studiile arată, conform GLOBOCAN, că 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții.

Situaţia în România

În România sunt diagnosticate anual 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 de cazuri de alte tipuri de cancer, precum 53 de cazuri de cancer vulvar, 133 de cancer anal, 55 de cancer vaginal și 256 de cancer orofaringian. Reprezentanţii MSD România transmit că, după cancerul mamar, cancerul de col uterin este pe locul al doilea în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile (aflate la vârsta fertilă, 15-44 ani) din România. În plus, aceştia afirmă că virusul HPV cauzează aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial. Cu toate că majoritatea infecţiilor sunt tranzitorii şi se vindecă în decurs de 2 ani, există infecţii cauzate de HPV care cresc riscul apariției cancerului de col uterin.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.