Cea mai frecventă afecțiune a omului modern? Afectează peste 90% din populația lumii

Majoritatea afecțiunilor medicale au o incidență mai mare sau mai mică în funcție de anumite variabile reprezentate de vârstă sau categoria socio-economică a pacienților. Însă, există și o afecțiune care nu ține cont de aceste variabile: afectează peste 90% din populația lumii, indiferent de vârstă sau profilul socio-economic. 

Caria dentară: cauze și factori de risc

Este vorba despre caria dentară, fiind una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate în rândul populației globale contemporane.

„Caria dentară apare ca urmare a procesului de demineralizare a smalțului dentar, cauzată de acizi produși de bacteriile orale în urma fermentării carbohidraților. Consumul excesiv de zahăr, igiena orală precară, lipsa fluorului și predispoziția genetică sunt factori care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni”, afirmă dr. Silvia Cojocariu, cofondatoare a Clinicii Dentville din București.

Diagnostic și tratament

Potrivit doamnei dr. Silvia Cojocariu, diagnosticul precoce este esențial pentru prevenirea progresiei și limitarea deteriorării structurii dentare.

„În stadiile incipiente, când leziunea este superficială, tratamentul poate implica îndepărtarea țesutului afectat și restaurarea cu materiale compozite sau obturații dentare. În cazurile avansate, când leziunile afectează pulpa dentară, poate fi necesară realizarea unui tratament de canal sau chiar extracția dintelui afectat. Așadar, amânarea tratării cariilor dentare crește costul intervențiilor și invazivitatea acestora”, adaugă dr. Silvia Cojocariu.

Caria dentară nu afectează doar starea de sănătate orală a pacientului. Netratată la timp, această afecțiune poate avea repercusiuni importante asupra sănătății generale.

Spre exemplu, caria dentară poate avea un impact major asupra sănătății metabolice. Pacienții cu carii dentare generalizate au frecvent dureri acute sau cronice cauzate de inflamații și infecții, evitând astfel anumite grupe alimentare precum alimentele fibroase, proteinele, oleaginoasele. Aceste grupe alimentare sunt extrem de importante, lipsa lor în dieta omului putând produce tulburări metabolice.

Alte consecințe potențiale ale cariei dentare sunt reprezentate de afecțiunile gastrointestinale, atunci când pacientul evită anumite alimente sau evită complet actul masticator, devenind subalimentat. 

Legătura dintre afecțiunile cavității orale și bolile cardiovasculare

Există studii care sugerează o posibilă posibilă legătură între afecțiunile cavității orale și bolile cardiovasculare, explică dr. Silvia Cojocariu.

„Infecțiile cronice din cavitatea orală a pacientului pot afecta vasele de sânge, contribuind la dezvoltarea problemelor cardiovasculare. Pe de altă parte, inhalarea bacteriilor provenite din gura unui pacient cu carii în stadii avansate poate contribui la apariția unor infecții respiratorii. În special, pacienții cu sistemul imunitar slăbit sau cei care utilizează aparate de respirat pot fi mai susceptibili la astfel de complicații”, avertizează dr. Silvia Cojocariu.

Un alt dezavantaj al cariei dentare îl reprezintă autoexcluderea socială, pacientul ajungând să evite socializarea din cauza unui zâmbet inestetic sau chiar a afectării fonației. Tot din cauza cariei dentare apare halena orală – mirosul neplăcut al cariei dentare.

Așadar, caria dentară poate avea consecințe semnificative asupra sănătății generale a pacientului. Este esențială prevenția și tratarea cariilor în stadii incipiente pentru a evita complicațiile și a menține atât sănătatea orală, cât și cea generală. Consultarea regulată a medicului stomatolog și adoptarea unui regim de igienă orală adecvat sunt elemente vitale pentru prevenirea cariilor și a problemelor asociate.

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.