Glaucomul, a doua cauză a pierderii vederii la nivel mondial

După cataractă, glaucomul este a doua cauză a pierderii vederii, peste 80 de milioane de persoane fiind afectate de glaucom la nivel mondial. Problema majoră a acestei condiții medicale este faptul că are o evoluție tăcută, care în final, poate duce la orbire. De aceea, este extrem de importantă depistarea precoce a glaucomului, când se poate acționa prin medicație sau chirurgie, pentru a încetini sau chiar opri progresia afecțiunii.

La nivel mondial, situația are o dimensiune alarmantă, datele indicând că 4,5 milioane de oameni și-au pierdut vederea din cauza glaucomului depistat în stadii avansate, dar ce este mai grav, este faptul că 50% din persoanele afectate nu sunt conștiente că au glaucom. Astfel, perioada 12-18 martie a fost marcată ca Săptămâna Mondială a Glaucomului, iar medicii oftalmologi au tras un semnal de alarmă asupra importanței controlului oftalmologic regulat.

Factorii de risc

Glaucomul se manifestă printr-o creștere a presiunii intraoculare, care în timp deteriorează total fibrele nervului optic, ducând în final la pierderea vederii. Cu toate acestea, debutul nu este însoțit de simptomatologie, nu exisă durere, iar vederea se menține normală. Această evoluție silențioasă, face ca boala să progreseze nedepistată pâna la stadii avansate, când riscul orbirii este mare, iar posibilitățile de tratament sunt reduse.

Tocmai de aceea, controlul oftalmologic regulat este extrem de important pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele care prezintă un factor de risc pentru instalarea afecțiunii, precum: vârsta peste 60 de ani, istoricul bolii în familie, anumite condiții medicale preexistente: diabet, boli cardiovasculare, miopie severă, ateroscleroză, dislipidemie, tratament prelungit cu steroizi și inclusiv fumatul.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.