Smartphone-urile ar putea detecta prezenţa glaucomului

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, Mare Britanie, consideră că smartphone-urile ar putea fi utilizate pentru a detecta primele semne ale glaucomului, contribuind astfel la prevenirea bolilor oculare severe și a orbirii. Glaucomul este asociat cu mai multe afecțiuni oculare, care duc la degradarea nervului optic şi care, netratate, pot deteriora vederea până la pierderea definitivă a acesteia. Cercetătorii sunt de părere că undele utilizate de smartphone-uri ar putea detecta nivelurile crescute ale presiunii intraoculare.

Riscul apariţiei glaucomului crește cu vârsta

În prezent, tonometria este utilizată pentru măsurarea presiunii intraoculare, însă pot apărea erori de măsurare asociate acestei metode. Valorile normale sunt cuprinse între 10 și 21 mmHg, cu un maximum dimineața și un minimum seara. Hipertensiunea oculară este cauzată de un dezechilibru în producerea și drenarea umoarii apoase – cel mai frecvent la seniori. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, crescând totdată şi probabilitatea ca o persoană să dezvolte glaucom.

140.000 de pacienţi cu glaucom în România

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 79,6 milioane de oameni din întreaga lume suferă de glaucom, iar dacă nu este tratat la timp provoacă leziuni ireversibile. Cu toate acestea, debutul nu este însoțit de simptomatologie, nu exisă dureri, iar vederea se menține normală. În majoritatea cazurilor, orbirea poate fi prevenită cu un tratament adecvat. Societatea Română de Glaucom transmite că numărul de pacienţi din România care suferă de această afecţiune este de 140.000.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.