A fost descoperit un schelet cu cea mai veche amputație din lume

În urma excavărilor realizate în Indonezia de către arheologii Universității Griffith, Australia, a fost descoperită cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale. Este vorba despre un schelet uman – de 31.000 de ani – aparținând unui adult tânăr, căruia îi lipsea o parte din piciorul stâng. Oamenii de știință susțin că amputația a fost realizată în copilăria persoanei, iar aceasta a mai trăit între 6 și 9 ani după episodul respectiv. Această descoperire indică faptul că astfel de intervenții chirurgicale au fost realizate cu mult înainte decât se credea anterior.

Intervenția a fost realizată fără să provoace hemoragie fatală

Arheologii explorau o peșteră din Borneo, o regiune de păduri tropicale, în momentul în care au descoperit un mormânt. Deși scheletul era intact, acestuia îi lipsea o parte din piciorul stâng, mai exact laba piciorului, iar după examinarea rămășițelor, oamenii de știință au concluzionat că partea respectivă nu lipsea din mormânt, ci fusese amputată. Osul rămas indica o tăietură curată, oblică, și foarte bine vindecată, fără semne de infecție. De asemenea, nu existau semne de fractură, aspect de așteptat dacă piciorul ar fi fost rănit într-un accident.

Acest lucru arată că preistoricii știau suficient despre medicină pentru a efectua intervenția fără pierderi de sânge sau infecții fatale. Cercetătorii nu știu exact ce fel de instrument a fost folosit pentru amputarea membrului sau cum a fost prevenită infecția, dar consideră că ar fi vorba despre o unealtă ascuțită, din piatră, și subliniază că s-au utilizat plante medicinale cu proprietăți terapeutice.

Această intervenție chirurgicală timpurie rescrie, practic, istoria cunoștințelor și evoluțiilor medicale umane. Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Surse: npr.org; dw.com

Sursă foto: aljazeera.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.