Hipertensiunea poate influenţa apariția demenţei

Cercetătorii de la Universitatea Federală din Minas Gerais, Brazilia, au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie, care au hipertensiune, s-ar putea confrunta cu apariţia demenţei mai devreme, decât în cazul celor cu o tensiune arterială normală. Sandhi Maria Barreto, autoarea studiului şi profesor de medicină, susține că apariţia hipertensiunii la persoanele sub 59 de ani ar putea avea efecte negative mai grave asupra funcţiilor cognitive. În plus, aceasta a transmis că tratarea eficientă a tensiunii arteriale crescute la orice vârstă ar putea preveni deteriorarea funcţiilor cognitive.

Diagnosticarea şi controlul hipertensiunii, factor-cheie în prevenirea demenţei

În cadrul studiului au fost incluşi peste 7.000 de adulţi din Brazilia. Astfel, cercetătorii au analizat date cu privire la tensiunea arterială și funcția cognitivă. Vârsta medie a participanţilor a fost de 59 de ani, aceştia fiind supuşi unor teste de memorie, teste cognitive şi de fluenţă verbală, timp de 4 ani. Oamenii de ştiinţă au descoperit că declinul cognitiv a avut loc indiferent de perioada de timp în care pacientul s-a confruntat cu hipertensiune arterială. Donna Arnett, decanul Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea din Kentucky, a declarat că hipertensiunea este factorul de risc principal în apariţia accidentului vascular cerebral și un factor major al dezvoltării demenței și a bolii Alzheimer.

Cum poate fi prevenită apariţia demenţei

Cercetătorii brazilieni afirmă că tratarea eficientă a tensiunii arteriale la orice vârstă reduce apariția declinului cognitiv. Aceştia transmit că există 10 tipuri de medicamente folosite în astfel de cazuri şi spun că este esențial ca oamenii să meargă regulat la control pentru a-și monitoriza tensiunea arterială. În plus, o dietă sănătoasă, somnul, menţinerea unei greutăţi optime şi renunţarea la fumat ar putea preveni hipertensiunea.

Sursa: healthline.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.