A fost realizat primul studiu privind calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică

Una dintre cele mai des întâlnite complicaţii ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică a fost obiectul unui studiu iniţiat de Societatea Română de Neuropatie Diabetică. Rezultatele preliminare ale acestui studiu au arătat că 1 din 10 pacienţi cu neuropatie diabetică susţine că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecţiune, aflând de diagnostic abia cu ocazia acestui studiu. Dintre persoanele care suferă de neuropatie diabetică, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, 5% au avut gangrenă, iar 4% au deja amputații de degete.

Cele mai multe persoane resimt simptomele neuropatiei diabetice la nivelul picioarelor, în timp ce pe locul doi se află simptomele localizate la nivelul braţelor. De asemenea, 49% dintre persoanele intervievate spun că simptomele se agravează pe timpul nopţii, iar 20% dintre respondenţi au declarat că starea lor s-a agravat în ultimele 3 luni.

Îngrijorător este faptul că 6% dintre respondenți au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simțit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când 7% s-au adresat medicului după un an de la apariția simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluția neuropatiei diabetice este progresivă.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie  Diabetică.

Studiul a fost realizat în perioada 10.06.2012 – 30.10.2012, pe un eșantion de 21.348 de pacienți cu diabet zaharat, din 51 de centre de diabet din România. Metoda de evaluare folosită a fost chestionarului Norfolk QoL-DN, chestionar standardizat și validat de Eastern Virginia Medical School, USA, tradus şi validat în limba română.

Text: Bianca Bădescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.