ADN-ul medicilor îmbătrânește cu 6 ani în primele 12 luni de activitate!

Știam cu toții că medicii au locuri de muncă extrem de stresante, dar acum o cercetare arată faptul că există efecte alarmante, chiar și asupra ADN-ului. Din cauza stresului, ADN-ul acestora îmbătrânește de 6 ori mai mult decât în mod normal. Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan, SUA, au studiat telomerii (care în mod normal se micșorează odată cu înaintarea în vârstă) și au observat că aceștia au avut o micșorarea accelerată în rândul medicilor. Practic, în doar 12 luni de activitate, medicii au suferit o micșorare a telomerilor echivalentă cu 6 ani.

Telomerii se micșorează raportat la numărul de ore de muncă

Cercetătorii au luat probe ADN de la 250 de medici tineri, la începutul și la finalul primului an de rezidențiat. Pe lângă micșorarea telomerilor, oamenii de știință au descoperit și faptul că orele suplimentare au un impact direct asupra schimbărilor din ADN. În schimb, cei care au lucrat mai puțin au avut o micșorare mai mică în cazul telomerilor.

„Răspunsurile date de rezidenți în chestionare ne arată faptul că unii lucrează peste 80 de ore pe săptămână. Rezultatele ne dovedesc că în cazul celor care lucrează atât de mult există cea mai mare micșorare a telomerilor”, a declarat unul dintre autorii studiului dr. Srijan Sen, Universitatea din Michigan. Micșorarea telomerilor poate duce la diverse probleme de sănătate, precum cancer, depresie, declin cognitiv, boli de inimă.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.