Proteina p11: legătura dintre stres şi depresie

Stresul are numeroase efecte negative asupra oamenilor. Cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia, au descoperit prin intermediul unui studiu, o proteină care joacă un rol important în procesul de eliberare a serotoninei, dar şi în eliberarea hormonilor de stres în creier. Rezultatele studiului, care sunt publicate în revista Molecular Psychiatry, pot fi utilizate în dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea depresiei şi a anxietăţii. Această proteină se numește p11.

Rolul proteinei p11 în apariţia depresiei şi stresului

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că proteina p11 are o funcţie importantă în procesul eliberării serotoninei în creier, serotonina fiind un neurotransmiţător responsabil cu transmiterea impulsurilor nervoase în organism. Nivelul proteinei p11 este scăzut la pacienţii cu depresie. În plus, şoarecii care au fost incluşi în studiu şi care au avut nivelul proteinei p11 redus au prezentat un comportament asemănător depresiei şi anxietăţii.

Potrivit cercetătorilor, la şoareci, proteina p11 afectează eliberarea cortizolului, dar şi eliberarea altor doi hormoni de stres, adrenalina şi noradrenalina. În plus, testele au arătat că şoarecii cu deficit de p11 reacţionează mai puternic la stres, având o activitate cardiacă mai intensă, comparativ cu cei cu niveluri normale de p11.

Acest studiu ar putea ajuta la descoperirea de noi medicamente împotriva depresiei

Per Svenningsson, profesor la Departamentul de Neuroștiințe Clinice, Institutul Karolinska, a declarat că rezultatele studiului pot fi un factor important în dezvoltarea de noi tratamente mai eficiente împotriva depresiei. Aceştia doresc să descopere noi medicamente care blochează eliberarea cortizolului în creier. Cercetătorii consideră că antidepresivele actuale nu sunt suficient de eficiente pentru mulţi dintre pacienţi.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.