Al patrulea pacient din lume vindecat de HIV

Un pacient în vârstă de 66 de ani, infectat cu HIV în anii 1980, s-a vindecat, fiind vorba de al patrulea astfel de caz din lume, potrivit medicilor. Cazul reprezintă o speranță uriașă pentru medicină și pentru cele 38 de milioane de persoane care se luptă cu acest diagnostic. Bărbatul nu a dorit să apară, așadar este recunoscut drept Pacientul din Centrul de Cercetare City of Hope (n.r. Orașul Speranței).

Când numărul de limfocite T helper – CD4 (cele mai importante celule ale sistemului imunitar) a scăzut sub 100, bărbatul a fost diagnosticat cu SIDA. A început terapia antiretrovirală (ART) când aceasta a devenit disponibilă, la mijlocul anilor 1990. În 2018, a urmat diagnosticul de leucemie mielogenă acută.

Cum s-a vindecat al patrulea pacient HIV din lume

La începutul lui 2019, la vârsta de 63 de ani, pacientul a făcut un transplant de celule stem de la un donator cu o mutație dublă CCR5-delta-32, ce are rolul de a șterge receptorii pe care majoritatea tulpinilor de HIV îi utilizează pentru a pătrunde în celule. Înainte de procedură, a fost supus chimioterapiei de condiționare cu intensitate redusă, concepută pentru pacienții de vârste înaintate. A dezvoltat boala grefă-contra-gazdă – afecțiune care apare atunci când celulele imune ale donatorului atacă organismul primitorului.

Testele au arătat că pacientul obținuse „himerism 100%”, adică toate celulele imunitare proveneau de la donator. A continuat terapia antiretrovirală timp de doi ani după transplant, iar când încărcătura virală stabilă a fost nedetectabilă, medicii au decis întreruperea tratamentului atent monitorizată.

„Nu m-am gândit că voi trăi ziua în care nu voi mai avea HIV”

„Când am fost diagnosticat cu HIV în 1988, ca mulți alții, am crezut că este o condamnare la moarte. Nu m-am gândit niciodată că voi trăi ziua în care nu voi mai avea HIV”, a declarat bărbatul.

La mai bine de 3 ani de la transplant și la peste 17 luni după oprirea tratamentului antiretroviral, nivelurile virusului HIV au devenit nedetectabile în organism. Așadar, în acest moment, este în remisie de mai bine de 17 luni.

Studiile de laborator au arătat că noile sale celule sangvine erau impermeabile la tulpinile HIV ce folosesc receptorul CCR5. Cu toate acestea, specialiștii au remarcat că bărbatul ar putea rămâne susceptibil la infecția cu virusul care utilizează receptorul alternativ CXCR4, așa că au recomandat administrarea unui medicament obișnuit pentru prevenirea infecției cu HIV.

Mai mult, pacientul nu prezintă răspunsuri detectabile ale celulelor T specifice HIV, iar nivelul său de anticorpi HIV a scăzut în timp. Interesant este că el continuă să aibă anticorpi împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă donatorul este HBV-negativ.

Ce spun medicii

Bărbatul este cel mai în vârstă pacient care a fost tratat în acest fel, dar și cel care a trăit cel mai mult timp cu HIV. Cu toate acestea, transplanturile de măduvă osoasă nu vor revoluționa tratamentul HIV pentru cele 38 de milioane de persoane din lume infectate în prezent.

„Este o procedură complexă cu potențiale efecte secundare semnificative. Deci nu este chiar o opțiune potrivită pentru toţi cei care trăiesc cu HIV”, a explicat dr. Dickter.

Alți pacienți vindecați de HIV

Un număr mic de oameni s-a vindecat de HIV după transplanturile cu celule stem. Primul, Timothy Ray Brown, cunoscut anterior ca Pacientul din Berlin, a urmat două transplanturi pentru a trata leucemia în 2006. Oncologul său, dr. Gero Hütter, a venit cu ideea de a folosi celule stem cu mutația CCR5-delta32, speculând că ar putea vindeca atât cancerul, cât și HIV.

Un al doilea bărbat, Adam Castillejo, supranumit Pacientul din Londra, a fost, de asemenea, vindecat după ce a primit un transplant cu celule stem pentru a trata limfomul Hodgkin. Acesta a primit și celule de la un donator cu mutația CCR5-delta-32. La un an și jumătate de la transplant, fără nicio dovadă de HIV viabil, a oprit tratamentul antiretroviral în septembrie 2017. Acum nu mai este infectat cu HIV de mai bine de patru ani.

În cele din urmă, un bărbat german, supranumit Pacientul din Düsseldorf, a scăpat de HIV în urma unui transplant de celule stem CCR5-delta-32. Se știu mai puține lucruri despre acest caz, care nu a primit o atenție atât de larg răspândită în presă. Însă surse medicale au declarat că și acest pacient este „aproape sigur” vindecat.

„Aceste cure nu mai sunt anecdotice – acum avem o serie de cazuri reale. Nu mai este pus sub semnul întrebării faptul că această abordare este curativă”, a concluzionat doctorul Steven Deeks de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite ale Americii.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.