Alegerea corectă în tratamentul infecțiilor urinare

Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de infecțiile tractului urinar, care sunt tratate cel mai des cu antibiotice. Succesul tratamentului depinde însă de mai muți factori:  alegerea potrivită a antibioticului, durata tratamentului, dar și administrarea corectă. Altfel, pacientul poate ajunge să se confrunte cu reapariția simptomelor și dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibioticele utilizate, reducându-și opțiunile de tratament pe viitor. În plus, orice administrare de antibiotic, indiferent dacă este eficientă sau nu, aduce de modificare a florei bacteriene a respectivului pacient, ceea ce poate genera afecțiuni precum infecția determinată de Clostridium difficile.

 

Pentru o mai bună informare pe acest subiect, medicii sunt invitați să participe la seria de simpozioane cu tema:  Alegerea corectă în tratamentul infecţiilor urinare: Între rezistența bacteriană şi riscul de dismicrobisme”, organizate de compania de comunicare medicală Houston NPA organizează, cu sprijinul Angelini Pharmaceuticals. Evenimentele creditate EMC se adresează medicilor de familie din București și sunt organizate după următorul calendar:

  • 28 mai – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 2 sau sectorul 3 – Locație: Hotel Internațional (Strada Căuzași 27, București);
  • 11 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 4 sau sectorul 5 – Locație: Restaurant Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, București);
  • 18 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 1, sectorul 6 și Ilfov – Locație: Hotel Novotel (Calea Victoriei, Nr. 37B, București).

 

Lectorii celor 3 ediții sunt personalități medicale cunoscute în domeniile urologie și antibioterapie: Prof. Dr. Nicolae CALOMFIRESCU – medic primar urolog; Conf. Dr. Gabriel POPESCU – medic primar boli-infecțioase, autor principal al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană” ediția 2012.

“Întrucât datele de rezistență microbiană la antibiotice sunt alarmante, este nevoie să respectăm ghidurile de practică în utilizarea antibioterapiei adaptată fiecarei afecțiuni. Spre exemplu, nu orice cistită este bacteriană. Haideți să abordam diferențiat situațiile clinice cu care ne confruntăm!” a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.

La rândul său, conf. dr. Gabriel Popescu ne atrage atenția asupra faptului că prescrierea de antibiotice în exces are deja consecințe grave în țara noastră: ”Din păcate, în România ne confruntăm cu niveluri extrem de ridicate ale rezistenței bacteriene la infecții. Această afirmație este adevărată și pentru Escherichia coli, cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare; în ultimii ani, rezistența sa la fluorochinolone a atins nivelul de 30%, iar rezistența față de cefalosporine depășește 20%.  Această situație a fost generată de utilizarea lor excesivă – ne situăm între primele trei state din Europa atât în privința consumului de antibiotice. Un medic foarte bun știe și ce antibiotice să prescrie și ce antibiotice să nu prescrie într-o anumită infecție; iar cel mai bun prescriptor de antibiotice (având în vedere nevoia de a păstra antibiotice eficiente și pentru anii care vin) este cel care nu prescrie antibiotice dacă nu sunt necesare!”

Cei interesați de participare sunt rugați să se adreseze companiei de comunicare medicală Houston NPA, la nr de telefon 0723.856.179, 021-317.09.43, email [email protected], [email protected]. Detalii și pe www.houston.ro.

 

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.