Apneea uşoară ar putea fi controlată cu ajutorul unui nou dispozitiv

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a aprobat un nou dispozitiv destinat adulţilor care se confruntă cu apneea uşoară de somn. Device-ul poate fi utilizat în timpul zilei şi înlocuieşte echipamentele CPAP (continuous positive airway pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene) folosite pe timp de noapte. Dispozitivul dezvoltat de Signifier Medical Technologies este un stimulator electric al mușchilor limbii. Acesta este format din patru electrozi care dau impulsuri electrice cu repaus între ele. Se utilizează timp de 20 de minute o dată pe zi, timp de 6 săptămâni, apoi o singură dată pe săptămână.

Noul dispozitiv este eficient doar în cazul apneei uşoare

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a testat siguranța și eficacitatea dispozitivului, numit eXciteOSA, cu ajutorul a 115 de pacienţi. Cercetătorii au declarat că în cazul a 87 dintre pacienţi, timpul petrecut sforăind a fost redus cu 20%. La cei cu apnee obstructivă ușoară de somn, sforăitul a fost redus cu 48%. Efecte secundare au fost salivarea excesivă, furnicături la nivelul limbii şi dureri de maxilar. Oamenii de ştiinţă avertizează că deviceul este potrivit doar pentru pacienţii care suferă de apnee uşoară, nu şi pentru cei cu apnee moderată sau severă.

Contraindicațiile utilizării dispozitivului

Cercetătorii au atras atenția că pacienții ar trebui să efectueze un consult stomatologic înainte de a utiliza dispozitivul. În plus, acesta nu este recomandat persoanelor cu stimulatoare cardiace sau electrozi implantați, implanturi temporare sau permanente, aparate dentare, proteze etc. Nu este recomandat femeilor însărcinate sau pacienţilor cu ulcerații bucale. De asemenea, nu trebuie utilizat de către pacienții cu apnee de somn cu un indice de apnee-hipopnee de 15 sau mai mare. Indicele de apnee – hipopnee (AHI) reprezintă numărul mediu de episoade de apnee şi hipopnee înregistrat/oră de somn şi este un criteriu de diagnostic.

Sursa: healthline.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.