Cancerul – a doua cauză de mortalitate în România

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în țara noastră. În fiecare an, în România, apar aproximativ 47500 de cazuri noi de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce 2 din 10 români ajung să își piardă viața din cauza tumorilor maligne. În lume sunt 14 milioane de cazuri noi de cancer anual, iar OMS prevede o creștere a incidenței cancerului cu 70% în următorii 20 de ani.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân și cel pulmonar. În fiecare lună, un medic oncolog consultă aproximativ 40 de pacienți cu cancer de sân și 20 care au cancer pulmonar. Cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Cancerului, medici, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și jurnaliști au dezbătut situația pacienților români bolnavi de cancer.

Situația pacienților oncologici în România

Medicii prezenți în cadrul evenimentului au subliniat necesitatea creării unui sistem de screening, dar și importanța educării populației adulte în ceea ce privește problematica acestei afecțiuni. Dr. Dragoș Median, medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Filantropia, a vorbit despre necesitatea existenței unui registru național de cancer. În același timp, Șef Lucr. dr. Marian Marincaș, Medic primar Chirurgie Generală, Director Medical Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, a punctat faptul că pacientul bolnav de cancer trebuie tratat de o echipă pluridisciplinară, lucru care se întâmplă în marile centre oncologice, însă care lipsește în restul regiunilor țării. În consecință, acesta a vorbit despre necesitatea efectuării unor rețele naționale de tratament al cancerului.

Cezar Irimia, Președinte al Federației Asociaților Bolnavilor de Cancer, a pus accent pe faptul că în mediul rural, unde trăiește aproape jumătate din populația României, nu se face prevenție și a vorbit despre faptul că în ciuda numeroaselor discuții și planuri propuse Ministerului Sănătății, autoritățile întârzie să ia măsuri.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre noutățile în tratamentul cancerului. Dr. Marius Geantă a subliniat faptul că rata de succes a chimioterapiei, conform ultimelor studii, este de 2% la 5 ani în 5 tipuri de cancer. Speranța vine însă de la medicamentele noi: terapiile țintite și imuno-terapiile oncologice.

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.