Trei americani au câştigat anul acesta Premiul Nobel pentru Medicină

Cel de-al 108-lea Premiu Nobel pentru Medicină a fost acordat celor trei oameni de ştiinţă americani pentru cercetarea şi descoperirile pe tema mecanismelor moleculare ce controlează ritmul circadian. Comitetul care înmânează acest prestigios premiu a subliniat faptul că alegerea a fost făcută pentru modul în care cercetătorii au explicat cum oamenii, animalele şi plantele îşi adaptează ritmul biologic pentru a se sincroniza cu schimbările Pământului, conform theguardian.com. Cei trei câştigători, Jeffrey C. Hall (72 de ani, pensionat, fost profesor la Universitatea Brandeis din Waltham), Michael Rosbash (73 de ani, profesor la Universitatea Brandeis din Waltham) şi Michael W. Young (68 de ani, profesor la Universitatea Rockefeller din New York) au identificat o genă (en. „period gene”) la un tip de musculiţe, care controlează ritmul zilnic al acestora.

De la competiţie la colaborare şi în final la Premiul Nobel

Cei trei au lucrat la izolarea genei, dar publicarea rezultatelor a însemnat o competiţie acerbă. Jeffrey C. Hall şi Michael Rosbash au colaborat, în schimb Michael W. Young a preferat să îşi continue cercetările pe cont propriu. Ambele echipe au publicat concluziile în 1984. Echipa Hall-Rosbash a continuat studiul, demonstrând că nivelurile de proteine codificate de gena identificată cresc şi scad pe parcursul unei zile. Pe de altă parte, Young a făcut o descoperire crucială, o a doua genă numită „nesfârşită” (en. timeless). „A fost o competiție neplăcută la începutul anilor ’80, dar până la urmă ne-am liniştit. Cred că am început să ne purtăm ca nişte oameni maturi, pe măsură ce am îmbătrânit”, a recunoscut Hall. Competiţia a fost însă benefică pentru cei trei, anii de muncă asiduă aducându-le prestigiosul Premiu Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, pe 2017, dar şi un câştig financiar important, pe care-l vor împărţi.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.