Un gel pe bază de ulei, viitorul administării substanțelor medicamentoase

Administrarea orală a medicamentelor reprezintă o metodă indispensabilă, 90% dintre tratamentele disponibile astăzi administrându-se astfel. Medicamentele pot trata de la probleme ușoare până la afecțiuni ce pot pune viața în pericol, dar există o categorie de pacienți care se confruntă cu dificultăți atunci când vine vorba de înghițirea pastilelor, fără a mai aduce în discuție aici zonele lumii în care apa de băut este greu accesibilă. Așadar, în încercarea de a găsi alternative, oamenii de știință au conceput un gel pe bază de ulei în care se pot pune și dizolva substanțele medicamentoase, fiind mult mai ușor de înghițit fără apă.

Oleogelurile sunt folosite în industria alimentară

Experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Spitalul pentru Femei din Brigham, Statele Unite, cercetează și lucrează de mai bine de 10 ani la această metodă ce are rezultate promițătoare și care se pare că menține proprietățile terapeutice ale medicamentelor. Este vorba despre oleogeluri folosite, de obicei, în industria alimentară, cu scopul de a modifica textura alimentelor și de a crește punctul de topire a ciocolatei.

După ce au experimentat cu ajutorul uleiurilor și agenților de gelifiere comestibili, oamenii de știință au descoperit că pot crea geluri cu texturi diferite, cărora le-au putut adăuga și arome. Apoi, au selectat trei medicamente de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratarea infecțiilor parazitare, a malariei și a infecțiilor bacteriene, ce nu se pot dizolva în apă. Medicamentele au fost apoi amestecate în gelurile pe bază de ulei și a fost realizat un sistem asemănător cu un pahar de iaurt ce poate fi, practic, stors.

Metoda de administrare a medicamentelor a fost apoi testată pe porci și s-a observat că acestea au fost absorbite în aceeași cantitate ca atunci când au fost administrate normal. În plus, gelurile s-au dovedit stabile la temperaturi de 40 °C, timp de câteva săptămâni, și la 60 °C, timp de o săptămână.

În urma acestor rezultate, cercetătorii au obținut aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din S.U.A. pentru a începe, în curând, un studiu clinic de fază I.

Sursa foto: Newatalas.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.