Ascultă-ți tusea! Campanie de conștientizare a cancerului bronho-pulmonar în România

Societatea Română de Pneumologie (SRP), împreună cu Societatea Română de Radioterapie (SRR), Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au lansat campania „Ascultă-ți tusea!”. Este vorba de un proiect pilot de conștientizare privind cancerul bronho-pulmonar în rândul publicului general, în contextul în care România se află în topul țărilor la nivel european în ce privește rata scăzută de diagnosticare a cancerului bronho-pulmonar.

În România, cancerul bronho-pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces provocată de cancer, potrivit profilului de țară din 2021, publicat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și European Observatory on Health Systems and Policies, în cooperare cu Comisia Europeană. Iar cancerul de plămâni reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, respectiv a patra cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor.

Iar cea mai mare provocare a cancerului bronho-pulmonar este că nu generează semne sau simptome în stadiile incipiente. În primele faze ale bolii, durerea e rară, atrag atenția specialiștii care subliniază cât este de importantă este diagnosticarea precoce, care ar putea dubla ratele de supraviețuire.

Semnalul de alarmă tras de specialiști

„Pandemia a generat un număr în creștere de cazuri depistate tardiv, vârsta la care tinerii se apucă de fumat a scăzut, numărul de fumători pasivi a crescut. Așadar, ne alăturăm acestui demers deosebit pentru că există o nevoie majoră de informare corectă și coerentă a publicului general.”, a declarat prof. dr. Roxana Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie.

„Sperăm că medicii pneumologi vor avea acces cât mai curând la protocoale de screening pentru cancerul pulmonar, în cadrul programului național de cancer. Între timp, este de datoria noastră, a tuturor, să facem toate eforturile pentru a încuraja pacienții să se prezinte la medic, pentru depistarea precoce a neoplasmului pulmonar.”, a precizat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Secțiunii de Cancer Pulmonar din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Studiul privind percepția cancerului bronho-pulmonar

Cel mai recent studiu de percepție realizat de către Asociația Asistenților Medicali Comunitari (AMC Botoșani) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în comunități vulnerabile din județele Botoșani și Gorj, pe baza unui eșantion de 817 persoane din 215 comunități din cele două județe, arată că lipsa de informare cauzează percepții greșite, precum cea confom căreia ar trebui să treacă mai mult timp de la debutul unui simptom pentru a-l considera suficient de grav și a merge la medicul de familie.

Potrivit aceluiași studiu, doar 1 din 3 persoane consideră că ar putea identifica un simptom al cancerului bronho-pulmonar, iar, în lipsa recunoașterii simptomelor cancerului pulmonar, 3 din 4 pacienți se prezintă extrem de târziu la medic și, drept urmare, sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, fapt ce determină o rată de mortalitate ridicată. În proporții variabile, respondenții nu au putut identifica simptome comune ale bolii, precum tusea cu sânge sau pierderea în greutate fără motiv (14 – 15%), tusea persistentă peste 2 – 3 săptămâni, agravarea sau modificarea tusei preexistente, ori infecțiile respiratorii repetate (25 – 26%). Cel mai puțin cunoscut simptom este modificarea unghiilor și degetelor, așa-numitul hipocratism digital, recunoscut de doar 1 din 5 persoane.

„În cazul diagnosticului de cancer bronho-pulmonar, tipul, localizarea și stadiul tumorii sunt informații decisive în alegerea planului de tratament. Diagnosticul de cancer bronho-pulmonar nu reprezintă o condamnare, cu atât mai mult atunci când boala este diagnosticată la timp. De aceea, credem și ne implicăm activ în această campanie, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu informații de interes major, ce îi pot ajuta să ajungă la medic cât mai devreme.”, a menționat prof. dr. Dana Lucia Stănculeanu, Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

 

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.