„Boala băieţelului din balon”, vindecată cu ajutorul HIV

Descoperire remarcabilă a oamenilor de știință care au reușit să vindece sindromul imunodeficienţei combinate severe. Numit și „boala băieţelului din balon”, sindromul a fost tratat cu ajutorul unei versiuni modificate a virusului imunodeficienţei umane (HIV), care nu provoacă apariția SIDA, acesta oferind organismului o genă absentă și necesară în lupta cu boala. În urma tratamentului, 10 copii au acum un sistem imunitar puternic și duc vieți normale (în poză unul dintre copii, Gael, împreună cu mama lui; foto: stjude.org).

Organismul lor se poate proteja acum de infecții

În cazul „bolii băieţelului din balon”, copiii se nasc cu un sistem imunitar extrem de slab sau care lipsește. Astfel, pacienții sunt predispuși la a contracta infecții grave. După 16 luni de tratament rezultatele arată că micuții au răspuns pozitiv fără a manifesta efecte adverse notabile.

„Acești copii răspund acum la vaccinuri și au sisteme imunitare care pot produce toate celulele imune de care organismul are nevoie pentru a se proteja de infecții. Toate acestea în timp ce explorează lumea din jurul lor și trăiesc vieți absolut normale”, a declarat coordonatorul studiului dr. Ewelina Mamcarz, St. Jude Department of Bone Marrow Transplantation and Cellular Therapy, SUA.

Sindromul imunodeficienţei combinate severe a devenit cunoscut în urma cazului lui David Phillip Vetter, un băiețel care a trăit într-o așa-zisă „cameră” din plastic, timp de 12 ani.

David Phillip Vetter, foto: Texas Children’s Hospital

Apa, mâncarea, hainele, diverse obiecte și chiar aerul erau sterilizate înainte de a ajunge în „balon”. În prealabil lucrurile erau puse într-o cameră sterilă, plină de oxid de etilenă, și ținute aproximativ patru ore la o temperatură de 60 ºC. Ulterior erau aerate pentru o perioadă între 1-7 zile, înainte de a ajunge în camera copilului. Cazul său a devenit celebru, sensibilizând opinia publică, în urma filmului din 1976, „Băiatul din balonul de plastic”.

Surse: livescience.com, en.wikipedia.org

Surse foto: stjude.org, Texas Children’s Hospital

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.