Campanie de testare gratuită pentru depistarea hepatitei C

În zilele de 16 și 17 octombrie 2017, se realizează, în București, testări gratuite pentru depistarea infecției cronice cu virusul hepatitei C (VHC). Testările au loc în Piața Unirii și în Piața Bucur-Obor, între orele 09:00 și 17:00, conform unui comunicat de presă remis redacției. Evenimentul face parte din campania „HEPATITA C. TESTEAZĂ-TE ACUM! TESTEAZĂ-TE AICI!”, organizată de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și de Asociația SOS Drepturile Pacienților, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu susținerea Ministerului Sănătății. Testarea este făcută de către medici voluntari, cu ajutorul unor teste de salivă non-invazive, iar rezultatele sunt disponibile în doar 20 de minute.

Prevalența infecției cu VHC este de aproximativ 3,3%

Specialiștii estimează că aproximativ 650.000 de români sunt infectați cu VHC, care în cele mai multe cazuri duce la cancer hepatic sau ciroză. 99% dintre infecții sunt din genotipul 1b, cu risc major de apariție a cirozei hepatice. La nivel mondial, infecția cu virusul hepatitei C este considerată o problemă majoră de sănătate publică, ultimele estimări arătând că peste 70 de milioane de oameni se confruntă cu ea. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, doar 20% dintre bolnavi sunt diagnosticați și dintre aceștia doar 10% urmează tratamentul prescris. Anual, aproximativ 400.000 de oameni mor din cauza bolilor de ficat asociate hepatitei C. Insomnia, depresia, oboseala, problemele digestive sunt cele mai cunoscute simptome ale infecției cu VHC. De multe ori pacienții nu iau în seamă aceste simptome și de aceea hepatita C rămâne nediagnosticată pentru mai mulți ani.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.