CMR: „În anumite unități medicale se pune presiune pe medici pentru a lucra peste program!„

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) se arată revoltați de faptul că în țara noastră foarte multe cadre medicale sunt obligate să lucreze peste program, încălcându-se astfel o serie de prevederi legale. Conform unui comunicat de presă remis redacției, „deși în sectorul sanitar public durata timpului de lucru se stabilește prin ordin al Ministerului Sănătății, în mod inacceptabil, conducerile unor unități medicale spitalicești pun presiune pe medici, inclusiv prin emiterea unor note interne, pentru a lucra cu mult peste programul de lucru așa cum este acesta stabilit prin legislația în vigoare”. Semnatarii comunicatului subliniază faptul că potrivit art. 120 din Codul Muncii depășirea, în cazul medicilor, a 7 ore/zi, respectiv 35 de ore/săptămână trebuie să fie considerat ca timp de lucru suplimentar, iar acest timp nu trebuie impus fără acordul medicului.

CMR solicită stoparea abuzurilor cu privire la durata timpului de muncă

În comunicatul de presă se mai arată că respectarea duratei legale a timpului de muncă reprezintă un drept al medicilor și, în același timp, o garanție în privința siguranței actului medical. În acest context reprezentanții CMR solicită stoparea abuzurilor și cer conducerilor unităților sanitare, să nu se substituie Ministrului Sănătății și să aplice OMS 870/2004. De asemenea CMR solicită inspectoratelor de muncă declanșarea procedurilor în întreaga țară, pentru verificarea  respectării timpului de lucru, dar și mobilizarea organizațiilor sindicale pentru semnalarea oricărui abuz referitor la nerespectarea timpului de muncă. Colegiul Medicilor din România anunță că în perioada următoare se va adresa Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru instituirea unor mecanisme funcționale de control și garantare a timpului de lucru în cazul medicilor din sectorul sanitar public.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.