Ce legătură există între microbiom și depresie

În urma unui studiu realizat în Finlanda, desfășurat pe o perioadă de 40 de ani, oamenii de știință au descoperit că există e legătură strânsă între depresie și microbiomul uman (comunitatea de bacterii, virusuri, fungi). Guillaume Méric, specialist în bioinformatică, și echipa sa de la Baker Heart & Diabetes Institute, Australia, au analizat datele despre dietă, stil de viață, administrarea medicamentelor, starea de sănătate și microbiomul a 6.000 de persoane de origine finlandeză.

Astfel, s-a descoperit că două secțiuni ale genomului uman păreau să influențeze prezența anumitor microbi în intestin. Una conținea gena care contribuie la digerarea lactozei, cealaltă fiind cea care dă specificul grupei sangvine.

Echipa a mai analizat ce variante genetice ar putea influența prezența anumitor microbi și câte dintre aceste variante erau legate de 46 dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Astfel, s-a descoperit că două dintre bacteriile ce provoacă infecții în cazul pacienților spitalizați, Klebsiella și Morganella, se pare că ar juca un rol important în apariția depresiei. Prezența bacteriei Morganella a fost identificată la 181 de pacienți, care mai apoi au dezvoltat depresie. Încă din 2008, cercetătorii care au investigat o posibilă legătură între depresie și inflamație au descoperit că persoanele deprimate aveau un răspuns imun mai puternic la substanțele chimice produse de Morganella, precum și la alte bacterii gram-negative din intestin.

Sursa: Science.org

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.